Váratlanul felbukkant üstökös közelít a Földhöz

Egy idén nyáron felfedezett üstökös lesz látható szeptemberben. A csillagászok szerint érdemes lesz szeptember 10. körül próbálkozni a megfigyelésével, amikor még halványabb, de könnyebben észlelhető lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Csillagaszat.hu2023. 08. 21. 18:38
üstökös Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár szabad szemmel is látható lehet szeptemberben az északi égbolton az új, váratlanul felbukkant és felfedezett C/2023 P1 (Nisimura) üstökös – írta meg a Csillagászat.hu.

Az új üstököst egy 72 éves japán üstökös- és nóvafelfedező amatőr csillagász vette észre augusztus 12-én. Nagy fényessége miatt – a kisebb távcsővel rendelkező – sok amatőr csillagász megfigyelte és megerősítette a felfedezést a Japán Nemzeti Obszervatórium bejelentése után.

 A sok megfigyelés gyorsan lehetővé tette az égitest pályájának meghatározását, ami megerősítette, hogy egy addig ismeretlen üstökösről van szó.

Az üstökös, amely a Naprendszerhez tartozik, tehát nem valahonnan a Naprendszer távoli vidékeiről érkezett a Nap közelébe, szeptember 18-án lesz a Nap közelében. Látszó fényessége szeptemberi napközelsége idején akár szabad szemmel is megfigyelhető lenne, ha nem látszana nagyon kis szögtávolságra a Naptól. Az üstökös ekkor inkább a világosodó, pirkadati égen lesz megfigyelhető.

A csillagászok szerint érdemesebb lesz egy héttel a napközelsége előtt, szeptember 10. körül próbálkozni a megfigyelésével, amikor még halványabb, de könnyebben észlelhető lesz.

Az üstökös szeptember 13-án lesz a legközelebb a Földhöz, ekkor 127,5 millió kilométer fogja elválasztani bolygónktól.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.