Az önkormányzat szerint rendben elindult a tanév Hódmezővásárhelyen

„Minden korábbi hangulatkeltéssel ellentétben rendben elindult a tanév minden hódmezővásárhelyi iskolában, így a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolában is. Az intézmény vezetője elmondta: minden diák megérkezett, mindenkinek van helye és minden tanár egészséges. Gilicze Judit és Márki-Zay Péter egy órán keresztül egyeztetett pénteken” – közölte álláspontját lapunkkal Hódmezővásárhely önkormányzata.

MAGYAR NEMZET
2023. 09. 01. 19:44
MÁRKI-ZAY Péter
Hódmezõvásárhely, 2023. február 8. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, a város polgármestere évértékelõ beszédét tartja a hódmezõvásárhelyi városházán 2023. február 8-án. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszámoltunk korábbi cikkünkben arról, hogy totális háborút indított Márki-Zay Péter polgármester a református iskolák ellen. A Promenad24.hu megírta, hogy a tanévnyitó előtti nap, még szerdán a hódmezővásárhelyi önkormányzat munkatársai felfeszítették a tantermeket, és kicserélték a zárakat a református általános iskola által használt épületben, hogy kizárják azokból a diákokat és tanáraikat.

A 30. jubileumi tanévet kezdő iskola igazgatónője, Gilicze Judit szerint maga a rémálom, amiben élnek. Márki-Zay Péter négyszáz gyerek ellen indított totális háborút, amiben minden eszközt bevet.

 

Állítják: jogszerűen használják a helyiségeket

– Amire délután négy óra körül ideértem, hogy a tanévnyitó előtt még ellenőrizzem az utolsó simításokat, az önkormányzat munkatársai Petrovics György aljegyző vezetésével már három tanterem ajtaját kinyitották, és kicserélték a zárakat. Éppen a negyedik terem ajtaját kezdték feszíteni – mondta el a Promenad24.hu-nak a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola igazgatója. Gilicze Judit azt mondta, a február elején aláírt, módosított használati szerződés szerint jogszerűen használják a földszinti helyiségeket is, három kisebb termet, egy tánctermet és a hozzá tartozó öltözőket és sportszertárat.

Úgy fogalmazott, hogy ha ezt a tulajdonos önkormányzat vitatja, akkor a jogvitát bírósági úton kellene rendezni, nem úgy, hogy egy nappal a tanévnyitó előtt termeket feszítenek fel, foglalnak el, zárakat cserélnek ki.

– Egy jogállamban nem ez a megoldása egy vitás kérdés rendezésének, a tulajdonos nem vehet el önkényesen helyiségeket, a bérlőknek is vannak jogai – hívta fel rá a figyelmet az igazgató. Gilicze Judit kifejtette: az önkormányzat által most elfoglalt, lefoglalt termek, helyiségek fontos oktatási célokat szolgálnak, hiszen számos csoportbontásos órát tartanak itt, de van, ahol tanszereket, egyéb oktatási felszereléseket is tárolnak.

 

Nagy az elkeseredés Márki-Zayék döntése miatt

Az igazgató kitért arra, hogy a polgármester és a városházi média hónapok óta kelti a hangulatot a református iskola ellen a legképtelenebb vádakkal, miközben ők jogszerűen használják a Petőfi utca 6. szám alatti épület emeleti termeit és az érintett földszinti részt is. Mint mondta, eddig a fenntartó egyházközséggel együtt nem akarták felvenni a kesztyűt, nem akartak nyilatkozatháborúba bocsátkozni.

 

A város ragaszkodik az álláspontjához

Erre az ügyre reagált pénteken a város önkormányzata.

„A Bán Csaba által vezetett egyházközösségnek csak a Petőfi utca 6. szám alatti ingatlan emeleti termeire van használati megállapodása – ez a közösség a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola fenntartója. A városi közgyűlés 2020-ban hatalmazta fel a polgármestert, hogy a Petőfi utca 6. szám alatti kizárólagos önkormányzati tulajdonú ingatlana kapcsán az első emelet vonatkozásában használati megállapodást kössön. Ezen felhatalmazás alapján 2020. július 27-én a felek használati megállapodást írtak alá. A használati megállapodáshoz kapcsolódóan kötöttek egy megállapodást a közüzemi díjak viseléséről 2021 decemberében, annak érdekében, hogy az önkormányzati ingatlant használó felek a közüzemi díjak egymás közötti viselését megállapítsák” – közölte Hódmezővásárhely önkormányzata.

Kifejtették álláspontjukat a közleményben:

„Ezt követően 2022 őszén az önkormányzat észlelte, hogy a használati megállapodástól eltérően a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola illegálisan elkezdett használni több, a földszinten található helyiséget is. Tájékoztatásuk szerint ideiglenes jelleggel, csupán tárolási célból használtak helyiségeket. Az önkormányzat felhívta a figyelmüket arra, hogy a földszinten játszóházat kíván létrehozni, amelyhez a földszinti helyiségekre szüksége van. Szóban megállapodtak a felek, hogy legkésőbb 2023 tavaszáig az iskola kiüríti a földszinti helyiségeket, és felhagy a jogcím nélküli használattal, az önkormányzat ragaszkodott hozzá, hogy ezen helyiségek vonatkozásában módosítsák a felek a közüzemi megállapodást és az iskola arányosan vegye ki a részét a közüzemi költségekből. Ennek folyományaként a 2021 decemberi közüzemi megállapodást 2023 februárjában a felek (a szerződést aláíró felek: Önkormányzat, Hódmezővásárhely – Ótemplomi Református Egyházközség, Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület – azaz nem az iskola!) módosították.

Az iskola a földszinti helyiségeket a megbeszélt határidőre nem ürítette ki, sőt ezen felül több esetben is rosszhiszeműen eljárva akadályozta az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanban már javában zajló játszóház építési munkálatait. 2023 júniusától folyamatosan írásbeli felszólításokat kapott a jogcím nélkül használt helyiségek kiürítésére. Ekkor fejtették ki álláspontjukat, mely szerint a közüzemi megállapodás módosítása miatt, ők már teljesen jogszerűen használják a földszinti helyiségeket. Itt szükséges kiemelni, hogy az iskola részéről a földszinti helyiség használata azon kívül, hogy teljesen jogalap nélküli, a köznevelési tevékenység vonatkozásában pedig teljesen jogszerűtlen és felelőtlen, hiszen a működési engedélyük – amely 2020-as – kizárólag az ingatlan első emeletére vonatkozik. Az önkormányzat 2023. augusztus 30-án úgy döntött, hogy ezen jogszerűtlen és felelőtlen magatartásnak elejét veszi, és a saját földszinti helyiségeiben, azokat a saját kulcsaival kinyitva zárat cserél. Ezt megelőzően is felszólítottuk az iskolát és a fenntartót a helyiségek előzetes kiürítésére, és ezt követően is írásban tájékoztattuk őket, hogy bármikor rendelkezésükre állunk, hogy az ingóságaikat el tudják vinni. Fontos kiemelni, hogy az önkormányzati ingatlan első emeletén a használati megállapodás értelmében az iskola zavartalanul tudja folytatni a köznevelési tevékenységét, úgy, ahogy azt a korábbiakban is tette, sőt, a földszinten az önkormányzat továbbra is biztosítja három mellékhelyiség használatát annak érdekében, hogy az iskola a minimális közegészségügyi előírásoknak meg tudjon felelni” – írták.

„Téves az egyházközség azon okfejtése, hogy a közüzemi díjak viseléséről szóló megállapodás megváltoztatása jogszerűen módosíthatja egyúttal az ingatlan használati Megállapodását is, hiszen a szerződő felek eltérőek, és a módosult közüzemi megállapodásban sem arra irányult a szerződő felek szándéka, hogy bármilyen jogalapot teremtsenek az egyházközség vagy az iskola számára a földszinti helyiségek használatára, pusztán az aktuálisan használt helyiségek vonatkozásában újraszabályozta az egyes használók által a rezsiköltségekhez való hozzájárulás mértékét. A földszinti helyiségek raktárként történő használatát ideiglenes jelleggel, szóbeli megállapodás alapján, 2023. március 31-ig engedélyezte az önkormányzat, ezért sem került sor az eredeti szerződő felek között a használati Megállapodás módosítására, mely szintén alátámasztja, hogy az önkormányzat nem kívánta azt tartósan használatába adni. Egyebekben a használati Megállapodás módosítása csak és kizárólag a közgyűlés felhatalmazása alapján történhetne, amely jelen esetben fel sem merült” – ismertette álláspontját az önkormányzat.

Borítókép: Márki-Zay Péter polgármester (Fotó: MTI/ Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.