Donáth Anna lebukott: így juttat pénzt az általa kihasznált civil szervezeteknek

A Momentum Mozgalom politikai szövetségesként tekint a Soros György által támogatott és a helyi civil szervezetekre is – derült ki Donáth Anna egyik korábbi interjújából. A korábbi pártelnök egyértelmű sikernek nevezte a „jászberényi modellt”, vagyis azt, amikor a baloldali pártok helyi civil szervezetek színeiben juttatnak be képviselőket az önkormányzatokba. A projekthez állítása szerint milliárdos támogatást intézett Brüsszelben az EP-képviselő, így az Európai Bizottság is hozzájárul a magyarországi ellenzék finanszírozásához, miközben a tanárok béremelésére hazánknak jogosan járó forrásokat visszatartják.

2023. 09. 09. 15:37
DONÁTH Anna Júlia
Strasbourg, 2019. július 16. Donáth Anna Júlia, a Momentum képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli pénzcsapok kinyíltak a Soros-szervezetek és a baloldalhoz közel álló civil szervezetek számára. Donáth Anna, a Momentum volt elnöke, jelenlegi EP-képviselője szerénytelenül be is jelentette, hogy mindez az ő érdeme. Tavaly decemberben így írt minderről: „Személyes küldetésemnek tekintettem, hogy a lehető legtöbb forrást küzdjem ki a magyar civileknek. […] Küzdelmem első sikere 2020 decemberében érkezett: 641 millió helyett sikerült közel másfél milliárd eurót megszavaznunk a civileknek az európai értékekkel, esélyegyenlőséggel, állampolgári jogokkal és a nők elleni erőszakkal foglalkozó projektekre. A két évvel ezelőtti munka eredménye pedig most a magyar civilekhez is elért. Négy magyar civil szervezet összesen 1,4 milliárd forintot kapott ebből a keretből. A pénzt a magyar civilek között fogják pályázati rendszer keretében szétosztani”. Donáth külön sikernek könyvelte el, hogy „az EU ezt a támogatást közvetlenül a civileknek osztja, a tagállamok kormányainak beleszólása nélkül”. 

Eközben az Ursula von der Leyen nevével fémjelzett 

Európai Bizottság minden erejével igyekszik megfosztani Magyarországot a nekünk jogosan járó forrásoktól, amelyeket többek között a tanárok béremelésére költenénk. 

A szóban forgó 1,4 milliárdos összeget az Ökotárs Alapítvány vezette négytagú konzorcium nyerte el, amelynek további tagjai az Autonómia Alapítvány, a Kárpátok Alapítvány–Magyarország és a Közösségfejlesztők Egyesülete. Ezen szervezetek rendszeres résztvevői a kormányellenes tüntetéseknek. Az Ökotárs vezetője, Móra Veronika 2021-ben például azt hangoztatta, hogy ki kell állni a Stop, Soros! törvényjavaslat ellen, amelyet az Országgyűlés azért alkotott, hogy a milliárdos spekuláns által finanszírozott szervezetek átláthatóbban működjenek. 

Donáth Anna 2023 tavaszán a Magyar Hangnak nyilatkozott a Momentum és a civil szervezetek közötti kapcsolatokról, amely alapján az a kép rajzolódik ki, hogy az EP-képviselő korántsem önzetlenül igyekszik forrást biztosítani a kormányellenes civileknek. 

Az ugyan eddig is világos volt, hogy a baloldal természetes szövetségesként tekintenek a nyitott társadalom ideológiáját propagáló, Soros György által finanszírozott szervezetekre, azonban eddig ritkán fordult elő, hogy egy-egy ellenzéki politikus ezt nyíltan be is ismerte volna. Márpedig nemrég ez történt. 

A Kompország című YouTube-műsorban Donáth arról beszélt, hogy „érdekes dolog, hogy mikor hogyan használjuk a civileket” a politikában. A korábbi pártelnök különbséget tett kulturális, emberi jogi vonalon tevékenykedő civilek és azon szervezetek között, amelyek helyi ügyekben akár az önkormányzati választásokon is indulnak. Donáth szavaiból az derült ki, hogy a mind a kétféle szerveződést szövetségesnek tekinti, ami evidens, mivel számos tüntetésen, megmozduláson közösen volt jelen a párt és a Soros-féle szervezetek. 

Donáth Anna annyiban mégis különbséget tesz a civilek kapcsán, hogy azon helyi szerveződéseket, amelyek politikával foglalkoznak, éppolyan partnernek tekinti, mint a szövetséges pártokat. 

– Nyilván máshogy rendeződnek és más a célkitűzésük, általában ezek az egyesületeket a helyi érdekérvényesítésről szólnak – mondta a politikus, aki a „jászberényi modellt” tartotta sikeresnek. 

Ismert, hogy 2019-ben egy hajszálnyi előnnyel ugyan, de a baloldal nyert Jászberényben, majd a ciklus közben patthelyzet alakult ki a képviselő-testületben, ezért 2023 januárjában új választást írtak, miután az önkormányzat legfőbb döntéshozó szerve feloszlatta magát. A voksoláson a baloldali képviselők már nem merték felvállalni pártjaikat, helyette egy civil szervezet neve és logója alatt indultak. A Közösen Jászberényért Egyesület végül jelentős többséget szerzett. 

A volt pártelnök szerint a siker titka az volt, hogy a választók azt gondolták, ez a helyi civil szervezet a helyiek érdekeit képviseli, és „nem egyszerűen oda tették őket, nem egyszerűen ugródeszkaként használják a polgármesteri széket” – fogalmazott a volt elnök. Vagyis a lényeg – vonhatjuk le a konklúziót –, hogy a helyi civil szervezet logója eltakarja a pártok logóját.  

A politikusokat a tagjaik között tudó, a településeket irányító civil szervezetek pedig minden bizonnyal sikerrel pályázhatnak majd az Ökotárs által kiosztandó forrásokra. A szervezet 1,4 milliárd forintot pályáztat meg a következő három évben „a jogállamiság, a demokrácia, az egyenlőség és az emberi jogok védelme és népszerűsítése érdekében dolgozó hazai civilek”.

Borítókép: Donáth Anna (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.