Ez még rengeteg ember életébe kerülhet, új, alattomos szereket terítenek a dílerek

Már nagyon kis mennyiségben is halálosak lehetnek.

Forrás: MCC2023. 09. 21. 16:27
null
Budapest, 2020. január 15. A Budapesti Rendõr-fõkapitányság (BRFK) által közreadott kép a Sziget fesztiválon drogot áruló hollandok ügyében lefoglalt kábítószerrõl. A rendõrség lezárta a nyomozást a két holland fiatal ügyében és jelentõs mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt javasol ellenük vádemelést az ügyészségnek. MTI/BRFK Fotó: BRFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet pontosan megjósolni a szintetikus kábítószerek hatását, már nagyon kis mennyiségben is halálosak lehetnek – hangzott el a Drogkutató Intézet (DKI) és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett Az új pszichoaktív anyagok és a szervezet című előadáson. 

Elhangzott, hogy az új, szintetikus szerek halálosabbak lehetnek a korábbiakhoz képest, mivel pontos összetevőik gyakorlatilag ismeretlenek, ugyanis a nemzeti és az európai uniós jogszabályok kijátszása érdekében hatóanyagaikat folyamatosan és gyorsan változtatják, hatásukat nem lehet pontosan megjósolni. 

Ezzel ellentétben a gyógyszerek megalkotása, ideértve a tesztelési időszakokat is, körülbelül egy év, amelyet további tízéves vizsgálati periódus követ. A kábítószerek esetében azonban nem ellenőrzik a termékeket, azonnal kikerülnek a feketepiacra. 

A fogyasztók azt hihetik, hogy ugyanazt a drogot, ugyanazzal az összetevővel és hatóanyaggal kapják, de mivel senki sem teszteli a szereket, a hatás erősebb lehet, akár komolyabb függést okozhat.

Emiatt nehezebb is rehabilitálni a függőt.

Beszéltek arról is, hogy minden ember különbözőképpen reagál a kábítószerekre, ezért ugyanaz a drog ugyanabban a dózisban más hatást eredményezhet két különböző személynél, így tehát még a fogyasztók sem lehetnek biztosak abban, hogy milyen hatással lesznek rájuk a bevett szerek. Ráadásul rengetegen nincsenek tisztában a saját egészségi állapotukkal, így akár egyetlen használat is halálos kimenetelű lehet. 

Ez a kiszámíthatatlanság a fiatalokat is veszélyezteti.

A szintetikus kábítószerek már nagyon kis mennyiségben is halálosak lehetnek, mivel a dizájnerdrogok hatékonysága gyakran többszöröse a hagyományos drogokénak, így az élvezeti és halálos dózis mennyisége nagyon közel kerül egymáshoz. A szintetikus cannabis használata sokkal nagyobb arányban képes veszélyeztetni a fizikai és mentális egészséget. Használata magas vérnyomást, infarktust, stroke-ot is eredményezhet, fogyasztása következtében kialakulhat magasabb pulzusszám, agykárosodás, krónikus és mentális betegségek, valamint izomzat-roncsolódás is.

Kitértek arra is, hogy minél több ember válik függővé egy társadalomban, a kábítószer annál nagyobb károkat tud okozni az egyén és a közösség életében. Sőt elfogadottá és vonzóvá is teheti a kábítószerek kipróbálását és használatát a fiatalabb nemzedékek számára. A fiatalkori kábítószer-fogyasztás azonban a gyerekek esetében visszafordíthatatlan folyamatokat indít el, mivel az emberi agy fejlődése 25 éves korig tart. 

A beszélgetés vendége Shane Darke, az Új Dél-walesi Egyetem címzetes professzora, az Ausztrál Nemzeti Egyetem Drog- és Alkoholkutató Központ vezetője volt.

A meghívott szakértővel rendezvény házigazdái Haller József, a DKI igazgatója és Téglásy Kristóf, az intézet stratégiai igazgatója beszélgetett a szintetikus kábítószerek, valamint a dizájnerdrogok veszélyeiről és azok potenciális következményeiről.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/BRFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.