Katonai kollégistából államtagadó, majd rendőrgyilkos lett az esztergomi robbantó, Juhász László

Katonai kollégistából sikertelen vállalkozó, bukott metrós, államtagadó, majd rendőrgyilkos lett Juhász László, aki kiterjesztett öngyilkosságot követett el múlt héten. Felrobbantotta a házát az éppen betörő TEK-es kommandósokkal együtt. Juhász, a volt katonai kollégista és egy kommandós meghalt, nyolc kommandós és három tűzoltó megsérült.

2023. 09. 25. 15:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Hatóság elleni erőszak miatt büntetőeljárás folyt Juhász László ellen.

2. Körözték a volt katonai kollégistát, elő akarták állítani, de agresszívvá vált, kihívták a TEK-et.

3. Négy és fél órán át győzködte a túsztárgyaló, de nem adta meg magát.

4. Vegyi fegyvert halmozott fel a házban, ami levegővel robbanóelegyet hozott létre.

5. Egy flex beindításával felrobbantotta az elegyet, megsemmisítve a házat, önmagát.

Maga a sátán lakozhatott az 53 éves Juhász Lászlóban, az egykori katonai kollégistában, aki szeptember 20-án 18.43-kor felrobbantotta a vegyi fegyvert, amit az Esztergom külvárosi, Búbánat-völgyi házában felhalmozott. A Magyarországon csak szigorú szabályok és engedélyek alapján beszerezhető hadi anyag levegővel érintkezve instabil robbanóelegyet alkot. Juhász légmentesen tárolta a vélhetően Szlovákiából származó anyagot. Amikor a Terrorelhárítási Központ (TEK) beavatkozó egysége benyomult a házba, a zavart elméjű férfi kinyitotta a vegyi anyag tárolóit, a robbanóelegyet pedig egy flex működésbe hozásával felrobbantotta. Egy kommandós látta, ahogy a flexet működésbe hozta, és mint az mára kiderült, nem egy gázpalackot vágott fel a robbantó, hanem a halálos gázelegyet robbantotta be a flex szikrájával.

A volt katonai kollégista esztergomi háza megsemmisült a robbanásban. Forrás: Origó

Egy kommandós és Juhász meghalt, nyolc kommandós és három tűzoltó megsérült.

Nem lehet tudni, hogy miben reménykedett az elborult elméjű egykori katonai kollégista, gázálarcban tette mindazt, amit tett, pedig tudnia kellett, hogy a detonáció megsemmisíti a házat és őt magát is. Már csak azért is tudnia kellett, hogy mire számíthat, mert – mint ahogy azt a Bors kiderítette – katonai kollégista volt, négy évig tanult Nyíregyházán a Vasvári Pál Gimnáziumban, 1988-ban érettségizett.

 

Katonai kollégista volt

A robbantó egyik volt osztálytársa a Bors munkatársától értesült arról, hogy a korábban gyenge fizikumú és visszahúzódó férfi oltotta ki az időközben hősi halottá nyilvánított TEK-es életét

Olvastam a hírekben, hogy mi történt, de sose hittem volna, hogy Laciról van szó. Jól emlékszem rá, hiszen négy éven át szinte állandóan együtt voltunk. A gimnázium katonai kollégiumában együtt töltöttünk négy évet, ezért mindenki mindenkiről, mindent tudott

– mondta a bulvárlap tudósítójának a volt kollégiumi társ.

A korábbi kollégiumi társ arról is beszélt, hogy Juhász László általában kerülte a bajt, kifejezetten visszahúzódó típus volt. 

Mint minden katonai kollégiumban, nálunk is nagy hangsúlyt helyeztek a fegyelemre. Laci akkor még minden szabályt betartott, így például soha nem csempészett be alkoholt sem

– emlékezett vissza a volt kollégista, aki arról is beszélt, hogy egymás családját nem ismerték, hiszen a megye különböző pontjain laktak. Havonta egyszer mehettek haza. 

A későbbi robbantó kifejezetten élvezte a diákéveket, még úgy is, hogy egyáltalán nem volt jó tanuló. Volt, hogy kis híján megbukott egy-két tantárgyból, aztán a következő évben közepes eredményt sikerült elérnie. Senki sem jósolt neki fényes jövőt. Nem is vált sikeres emberré. Valamennyi vállalkozása becsődölt, pedig egy panzióval, egy játszóházzal és egy masszázsszalonnal is próbálkozott.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a szabolcsi panzióját hirdetésben kínálta eladásra. A hirdetésből pedig egyértelműen kiderült, hogy Juhász László a világvégére készült.

A hirdetésben döbbenten olvashatjuk a közelgő világvége víziójáról: „Túlélőhely (nagy ház, nagy telekkel) most még olcsón eladó! Most míg még ér valamit a lakótelepi vagy sorházi lakásod, és még pénzed is maradhat a túléléshez szükséges dolgok beszerzéséhez, ha ezt most megvásárolod akár a családod, akár több család vagy közösség részére. 

Miért kellene ezt tenned ? Mert a nagyvárosokban (és a kisebbekben is) hamarosan élhetetlen lesz a környezet. Nem lesz villany, gáz, víz, fűtés és más közszolgáltatás, vagy nem fogod tudni megfizetni. Nem lesz élelmiszer és ivóvíz, meg úgy általában semmi. Utcai bandák fogják uralni a város bizonyos részeit folyamatos harcban állva egymással és a fegyvertelen lakossággal. Az állami terror miatt a saját lakásodat nem hagyhatod majd el anélkül, hogy ki ne tennéd magad az embertelen retorzióknak, mint ahogy azt az elmúlt két évben már bevezető szinten megtapasztalhattad!”

Juhász zavart elméjére lehet egyfajta magyarázat a sikertelenségére. Az egykori kollégiumi társ arról is beszélt a Borsnak, hogy Juhász a tíz évvel ezelőtti osztálytalálkozójukon arról beszélt, hogy nem érzi jól magát a munkahelyén metróvezetőként, mert állandóan összeveszik a főnökeivel. Ki is rúgták. Megviselte az édesapja öngyilkossága és az anyja halála is.

Mindenesetre agresszivitásáról közismert volt mind az esztergomi, mind korábbi, szabolcsi lakóhelyén. Utóbbi helyen támadt rá rendőrökre is korábban, azért folyt ellene hivatalos személy elleni erőszak miatt büntetőeljárás.

Borítókép: Juhász László edzette magát (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.