Latorcai Csaba: Rákóczi Ferenc neve mindig a hazaszeretet szinonimája lesz

A területfejlesztési miniszterhelyettes szerint a fejedelem jelmondata az együvé tartozás jelszava, amely ma is igen aktuális.

Forrás: MTI2023. 09. 10. 17:11
II. RÁKÓCZI Ferenc; HÖRCSIK Richárd; LATORCAI Csaba
Turisztikai fejlesztés a borsi Rákóczi-kastélynál Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amíg élnek magyarok a világon, Rákóczi Ferenc neve mindig is a hazaszeretet, a szabadság és a függetlenség szinonimája marad – mondta Latorcai Csaba, a Minisztelenökség parlamenti államtitkára vasárnap a szlovákiai Borsiban, a Rákóczi-kastély környezetét érintő turisztikai fejlesztés átadóján. A területfejlesztési miniszterhelyettes hozzátette: a fejedelem „Cum Deo pro patria et libertate” (Istennel a hazáért és a szabadságért) jelmondata az együvé tartozás jelszava, amely ma is igen aktuális.

– Magyarország alaptörvénye egy olyan modern, 21. századi ország megvalósításának sarokpontjait tartalmazza, melyekre nagy elődeink is alapozták hazánk jövőjét. Úgy, mint szuverén, határai biztonságát garantálni képes állam, önálló és sikeres gazdaságpolitika, valamint a keresztény hitből fakadó erkölcsi értékek tisztelete és védelme, egyszersmind kiállás a Kárpát-medence magyarságáért és annak jogáért 

– fejtette ki Latorcai Csaba.

Emlékeztetett, hogy két évvel ezelőtt ünnepélyes keretek között, államfői szinten adták át a felújított Borsi Rákóczi Kastélyközpontot, amelyre a Magyarország kormánya több mint hárommilliárd forintot biztosított. Elmondta, a vasárnap átadott fejlesztéssel befejeződött a kastély tágabb környezetének tájépítészeti rendezése és az elmocsarasodott tó rehabilitációja. Emellett megépült egy Rákóczi-tematikájú játszótér, egy pihenőpark tanösvénnyel és fűszerkerttel, valamint megújult a kastély szomszédjában lévő irodaépület, Sátoraljaújhelyen a városháza falán pedig vetítés népszerűsíti a kastélyt.

Latorcai Csaba szerint az átadó kiváló példa arra, hogyan lehet eredményesen úgy együttműködni, hogy a mai nehéz, történelmi és gazdasági viszonyok közepette is a két ország, Magyarország és Szlovákia a közös sikerre koncentráljon. 

– Arra a jövőre, amelynek mindkét ország állampolgárai nyertesei lehetnek 

– emelte ki.

Elmondta, ahogy a 2001-ben átadott Mária Valéria híd és a közelmúltban felavatott Károly Róbert híd, úgy ez fejlesztés is közös sikertörténet, mely azt modellezi, miben rejlik a gyümölcsöző regionális együttműködés jelene és jövője. Az államtitkár hangsúlyozta, a régió gyümölcsöző együttműködése jó a Kárpát-medence népeinek, amelyek együttműködése pedig jótékonyan hat a jelenleg helyét, identitását és jövőjét kereső Európára is.

– Közös alapunk a keresztény felebaráti szeretet tanításán nyugvó kölcsönös tisztelet és egymás megbecsülése, amelyre azért van szükség, hogy Európa visszataláljon eredeti keresztény értékeihez 

– húzta alá Latorcai Csaba.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet igazgatótanácsának elnöke köszöntőjében arról beszélt, a Rákóczi-kultusz erős összekötő kapocs a két nemzet között. Hangsúlyozta, a most átadott beruházás kibővíti a távlatokat, és a fejlesztésnek köszönhetően a kastélyközpont nemcsak egy kiállítóhelyiség, hanem egy olyan interaktív múzeum lett, mely valódi zarándokhelyévé válik minden Rákóczit tisztelő embernek. 

Diószegi László, a kastélyt működtető II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet igazgatója az MTI-nek elmondta, a teljes Interreg Szlovákia–Magyarország beruházás egymillió eurós európai uniós támogatásból valósult meg. – Az összeg mintegy húsz százalékát a partner Sátoraljaújhely használta fel a borsi kastélyt népszerűsítő fényfestés és a kastélyközponthoz történő utazást segítő elektromos kerékpárok vásárlására. A fennmaradó összegből a kastélyközpontban lévő játszótér, tanösvény építése és a tó rehabilitációja mellett egy Rákóczi tematikájú virtuálisvalóság-programot is létrehoztak – ismertette az igazgató.

Borítókép: Hörcsik Richárd fideszes országgyűlési képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet igazgatótanácsának elnöke (b) és Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a szlovákiai Borsiban, a Rákóczi-kastély környezetét érintő turisztikai fejlesztés avatásán 2023. szeptember 10-én. (Fotó: MTI/Vajda János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.