Ovádi Péter: Sokszor a gyermekek edukálják a szülőket

Állatvédelmi piknikkel indul az idei állatvédelmi témahét az Erzsébet téren. A két héten át tartó állatvédelmi programra több mint 230 ezer gyermek és 1800 oktatási és köznevelési intézmény regisztrált. Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos a Magyar Nemzetnek elmondta: az állatvédelmi témahét sikere megmutatja, milyen széles összefogásra képes a magyar állatvédelem.

2023. 09. 29. 11:33
OVÁDI Péter
Budapest, 2023. március 2. Ovádi Péter állatvédelemért felelõs kormánybiztos beszédet mond a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány megalakulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Igazságügyi Minisztériumban 2023. március 2-án. Az igazságügyi tárca által létrehozott alapítvány célja az állatok jóléte és védelme, a felelõs állattartás és az állatvédelem népszerûsítése, valamint az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel való együttmûködés megerõsítése. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszabású rendezvénnyel indítja a kormány az állatvédelmi témahetet, szombaton egész napos programmal várják az állatszerető érdeklődőket, családokat az Erzsébet téren. A pikniken részt vesznek állatkertek, vadasparkok, civil egyesültek, az Agrárkamara, és ismert emberek is népszerűsítik az állatvédelem ügyét. 

Az idei állatvédelmi témahét két héten át zajlik majd oktatási, köznevelési intézményekben és külső helyszíneken egyaránt. A témahét egyik legfontosabb küldetése, hogy az állatvédelem jó híre minél több helyre eljusson, hiszen az állatvédelmi témákat legtöbbször akkor övezi sajtófigyelem, amikor valami szörnyűség történik. 

 Ovádi Péter kormánybiztos és munkatársai minél több fórumon felszínre szeretnék hozni azokat a témákat, amivel megelőzhető egy esetleges tragédia, ezért az állatvédelmi héten is a prevencióra helyezik a hangsúlyt.  – Tavaly első alkalommal pilot projektként indítottuk el az állatvédelmi témahetet. Azt mondtuk, ha pár tízezer gyermeket be tudunk vonni a programba, az már nagyon szép eredmény lesz. Végül 130 ezer gyermek és 1300 oktatási intézmény jelentkezett, hogy rész szeretnének venni az Igazságügyi Minisztérium által indított témahéten – emlékezett vissza Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. Az állatvédelmi témahét olyan sikeres lett, hogy idén 230 ezer gyermek és 1800 intézmény regisztrált a honlapon. A kormánybiztos aláhúzta: 

az állatvédelmi témahét sikere megmutatja, hogy milyen széles összefogásra képes a magyar állatvédelem.

– Hatalmas köszönettel tartozunk a pedagógusoknak, a civileknek, a hatóságnak, hogy mindenki részt vesz ebben a munkában. Izgalmas állatvédelmi témahétnek nézünk elébe, rengeteg különféle oktatási anyaggal, programmal fogunk kedveskedni a résztvevőknek – mondta el Ovádi Péter. Az állatvédelmi témahét alappillére az edukáció, a regisztrált oktatási és köznevelési intézmények rendelkezésére bocsát a minisztérium videós tananyagot és óraleírást, hogy milyen módszerrel tartsák meg a pedagógusok az állatvédelmi edukációs óráikat, akár egy osztályfőnöki órán. 

A témahéten civil szervezetek külső programokat is ajánlanak a gyermekeknek, ilyen például a Te sétáltasd! program, amikor menhelyi kutyák mozgásigényét lehet kielégíteni, a gyermekek pedig megtapasztalhatják, hogy milyen egy élő állattal bánni, sétáltatni. A állatvédelmi héten adományokat is gyűjtenek rászoruló állatok részére. Az egyik legizgalmasabb program az állatmenhelymakett-építés, itt a gyerekek a kreativitásukat használják, miután inspirációként megtekintettek egy menhelyet.

– A témahetet megelőzően ezer pedagógust oktattunk online, hogy az általunk küldött tananyagot hogyan adják át a diákoknak. Külön anyag készült az óvodás és a kisiskolás korosztálynak. Az oktatási anyagban nem kizárólag kutyákról és macskákról beszélünk, hanem az állatkertekről, a vadmentésről, a nemzeti parkokról. Visszajelzések alapján a pedagógusok is nagyon várták, hogy újra megrendezzük a programsorozatot – magyarázta az állatvédelmi kormánybiztos, aki saját maga is tart állatvédelmi előadásokat fiataloknak.

– A visszajelzésekből kiderül, hogy a gyermekek az általunk megismertetett szemlélettel edukálják a szülőket, kendőzetlenül szembesítik őket a hiányosságokkal. Előfordult, hogy egy gyermek családi környezetben megkérdezte: „Buksi miért van láncon, hiszen azt tanultam, hogy ezt nem szabad.” Olyanra is volt példa, hogy a csip vagy a kötelező oltások megléte felől érdeklődött a kisdiák otthon – példálózott a kormánybiztos. 

Ovádi Péter arra is kitért: az edukáció része az is, hogy nem kell mindenkinek társállatot tartania, mert az hatalmas felelősség, és nem mindenkinek alkalmasak az életkörülményei arra, hogy időben, térben, akár anyagilag vállalja egy emlős háziállat tartását.

 

Borítókép: Ovádi Péter (Fotó: Mónus Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.