időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

Zavarják a meteorológiai radarokat + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.21. 15:54 2023.09.21. 17:44
Zavarják a meteorológiai radarokat + videó

Rosszul beállított vezeték nélküli eszközök zavarják a meteorológiai radarokat – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán csütörtökön.

Az elmúlt napokban elég „zajos” volt a kompozit radarképük, amelynek valószínűleg egy vagy több rosszul beállított vezeték nélküli távközlési eszköz volt az oka – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hozzátették:

a különböző vezeték nélküli – jellemzően ipari, nagy teljesítményű szabadtéri RLAN (Radio Local Area Network) hálózati vagy biztonsági kamerák közötti jeltovábbító – eszközök helytelen beállítás esetén jelentősen zavarhatják a meteorológiai radarok megfelelő működését. Hatásukra zajok, hibák léphetnek fel a radarképekben.

A meteorológiai radarokat zavaró vezeték nélküli eszközök után kutat az NMHH

Közölték azt is, a meteorológiai szolgálat munkatársai a zaj megszüntetésre különböző szűrőket állítanak be, de ez sem oldja meg a problémát teljes mértékben. Tudatták, a zaj okát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberi helyszíni mérésekkel derítik fel.

Remélhetőleg hamar megoldódik majd a probléma, és újra kitisztul a radarképünk

– zárta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-bejegyzését.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról is, hogy a brit védelmi minisztérium úgy döntött, hogy egy magyar hadiipari cég termékeivel védi majd katonáit.

A magyar–brit hadiipari ügylet súlyát jól mutatja, hogy arról a European Security & Defence (ESD) szakportál is beszámolt, ami meghatározó hírforrás a kontinens védelmi ipari történéseiben.

Az ESD azt írta, a brit védelmi minisztérium beszerzése azt a célt szolgálja, hogy az eddigiekhez képest

még jobban lehessen támogatni a brit fegyveres erők esetleges frontvonalbeli fenyegetéseinek felderítését.

Erre a feladatra pedig a magyar Pro Patria Electronics saját fejlesztésű mobil harctéri radarjait találták a legalkalmasabbnak.

Az Elbit Systems UK (a vállalat, amely leszállítja majd a briteknek a magyar radarokat) nyilatkozott is az ESD-nek, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a PGSR–3i Beagle eszköz számos előnnyel bír:

könnyen hordozható és digitális jelfeldolgozásra képes mind a talajon vagy a talaj közelében mozgó célpontok észlelésére, illetve követésére.

Martin Fausset, az Elbit Systems UK vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a társaságuk maximálisan ismeri azt a fenyegető környezetet, amelyben katonák tevékenykednek. „Azzal, hogy immár hordozható megoldást kínálunk közép- és kis hatótávolságú célfelderítéshez, képesek vagyunk segíteni az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumát abban, hogy az elérhető legjobb technológiát használja fel a frontvonalban szolgálók védelmére” – emelte ki.

A száz százalékban magyar hadiipari cégnek, a Budapesten működő Pro Patriának nem ez az egyetlen külföldi megrendelése.

Március elején jelentette be Christopher Platek, a lengyel fegyverkezési ügynökség szóvivője, hogy 13 millió zloty (mintegy egymilliárd forint) értékű szerződést kötöttek a Pro Patria Electronics Kft.-vel február végén.

Borítókép forrása: Facebook-videó

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.