Új párt kapott a szumátrai tigris hímje Nyíregyházán

Már látható Gio új párja a Nyíregyházi Állatparkban. A 2014 óta ott élő hím szumátrai tigrishez feleség érkezett – tudatta a Nyíregyházi Állatpark.

MAGYAR NEMZET
Forrás: SZON.HU2023. 09. 05. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tigris és eddigi párja többévnyi együttélése során sajnos nem volt tenyészeredmény, ezért a fajkoordinátor javaslatára párcsere történt. A Gioval eddig együtt élő nőstény francia állatkertbe került, hozzá pedig Németországból a Heidelberg Állatkertből érkezett a Sabah nevű kétéves nőstény.

Most a karanténidőszak lejárta után megkezdődött a csíkos nagymacskák összeszoktatása.

Gio, a hím állat igazi úriember, nem ront ajtóstól a házba, és egyelőre tisztes távolságból, de folyamatosan figyelemmel kíséri új párja minden mozdulatát.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Remélhetőleg hamarosan a randevúra is sor kerül, mert egy olyan kipusztulás szélén álló tigrisalfajról van szó, melyből a természetben mindösszesen négyszáz példány él, s állatkertekben is összesen 250 egyedet tartanak.

A szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein, illetve hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadászik, zsákmánya főként a közepes termetű növényevő állatok közül kerül ki. A faj természetes élőhelyeinek elpusztítása és az orvvadászat miatt került a súlyosan veszélyeztetett állatok közé.

Nyíregyházi Állatpark nagymacskagyűjteménye páratlan Európában, hiszen csak tigrisből négy alfaj látható ott. A ritka és különleges csíkos macskák közül a szibériai, a fehér színű bengáli, és a maláj tigris már párban él a nyírségi állatkertben, remélhetőleg szaporodik majd az összeálló szumátrai kettős is – adta hírül a Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyei hírportálnak, a Szon.hu-nak a Sóstó ZOO Nyíregyházi Állatpark.

Borítókép forrása: Nyíregyházi Állatpark

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.