Varga Judit: Deák Ferenc munkássága iránymutatás minden miniszternek

Deák Ferenc hagyatéka „alapnyomat” a mindenkori magyar igazságügyi miniszternek, illetve minden miniszternek – jelentette ki az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke kedden Budapesten, a Joggal a hazáért elnevezésű konferencián mondott zárszavában.

Forrás: MTI2023. 10. 17. 19:48
VARGA Judit
Budapest, 2023. június 19. Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Háromszáz éves a Kúria címmel rendezett jogtörténeti konferencián a Kúrián 2023. június 19-én. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Judit a Deák Ferenc születésének 220. évfordulója alkalmából rendezett tanácskozáson hangsúlyozta: Deák Ferenc tevékenysége iránymutatást jelent akkor is, amikor a magyar kormány a jogállamisági harcait vívja Brüsszelben.

Hagyatéka arra tanít, hogy ki kell várni a megfelelő pillanatot, és akkor egyet előre lépni; ebben a csatában nagy szükség van Deák Ferenc gondolataira – tette hozzá a fideszes politikus.

Úgy fogalmazott, hogy

csak egy nagy nemzetnek lehetnek olyan politikusai, mint amilyen Deák Ferenc volt, és a csillagok szerencsés együttállásának köszönhető, hogy a reformkorban és az azt követő időszakban tevékenykedett.

Felidézte, hogy Deák hobbija a fafaragás volt, és talán ez a praktikum iránti vágy vezette a kiegyezést alkotó jogszabályok megfogalmazásához is.

Munkásságát a megingathatatlan hazaszeretet, a nemzeti szuverenitás védelme és az ennek eléréséhez használt békés eszközök jellemezték. És miközben nem vágyott soha irányító szerepre, bárhová került, mindenhol vezetőként tekintettek rá – fűzte hozzá.

Deák tudta – folytatta Varga Judit –, hogy a kiegyezés megalkotása nem ígér gyors politikai babérokat. Azt is tudta, hogy a forradalom és szabadságharc vívmányainak feladása egyenlő lenne Magyarország szuverenitásának feladásával.

Ugyanakkor felismerte, hogy az erőszak nem vezethet tartós békéhez, ezért mindig a diplomáciai megoldás mellett érvelt – ismertette.

Végül a Deák-mauzóleumon is olvasható feliratot idézte:

Kockáztathatunk mindent a hazáért, de a hazát kockáztatnunk semmiért nem szabad.

Vagyis Deák Ferencre a nemzeti szuverenitás őrangyalaként tekinthetünk – hangsúlyozta Varga Judit.

Borítókép: Varga Judit (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.