Deutsch Tamás: Magyarország az EU-csatlakozással sem mondott le a szuverenitásáról

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a tagállamok az uniós intézményekkel közösen kell, hogy gyakorolják a hatásköreik egy részét.

2023. 11. 13. 16:54
Századvég konferencia Deutsch Tamás
Fotó: Polyák Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A  Fidesz európai parlamenti képviselője, Deutsch Tamás szerint Magyarország 2004-ben nem mondott le a szuverenitásának egy részéről sem, európai uniós tagországként a hatáskörök egy részét ugyanis a tagállamokkal és az uniós intézményekkel közösen gyakoroljuk, nem pedig átadtuk azt egy nemzetközi szervezetnek.

Az EP-képviselő szerint az Európai Unió önmagában egy szuverenitás projekt, amit a második világháború után kezdeményeztek annak érdekében, hogy Európa hatékonyan képviselje magát a világpolitikában.

Ugyanakkor az Európai Unió egyszerre négy negatív jelenséggel kell, hogy megküzdjön, ezek egyike a tagállamok és az unió intézményei között kialakult vita – fejtette ki a képviselő a Századvég Szuverenitás konferenciáján.

Az európai uniós együttműködést végigkíséri egy vita, ami az uniós jog és a tagállami jogkör között van

– jelentette ki Deutsch Tamás, majd megjegyezte, hogy a hatáskörelvonás, amely korábban lopakodó és rejtett volt, mostanra teljesen nyilvánvalóvá és erőből végrehajtottá vált.

Mindeközben Európa világpolitikai súlya csökken katonai, gazdasági és politikai értelemben egyaránt. Ezen a lisszaboni konferencia sem javított, amelynek egyik célkitűzése, hogy 2020-ra az Európai Unió a világ legversenyképesebb régiójává váljon, kudarcot vallott – emlékeztetett.

Több mint tíz évvel a konferencia után az innováció és a költségvetési hiány problémáját Deutsch Tamás szerint tőketranszferrel, vagyis a költségvetési források átcsoportosításával próbálják megoldani.

Századvég konferencia Deutsch Tamás
Fotó: Polyák Attila

A képviselő kifejtette: az Európai Unió gyökeres átalakításának terve ismét az asztalra került, szerinte

a dokumentum javaslatai az agyrém, az elképesztő és a képtelenség kategóriájába sorolhatók.

Az egyik ilyen, a tervben megtalálható javaslat, hogy 

az Interpol bármely tagországban a tagállami hatóságok tájékoztatása nélkül intézkedéseket, többek között letartóztatásokat hajthat végre.

A másik, a dokumentumból kiemelt javaslat szerint a hetes cikkely szerinti eljárás elindításáról a többség dönt, az Európai Bíróság pedig közvetlenül az eljárás elindítása után automatikusan felfüggeszti az adott tagállam szavazati jogát.

Deutsch Tamás szerint ezekre a problémákra a leghatékonyabb megoldás az lehet, hogyha a konzervatív-szuverenista erők megnyerik a jövőre tartandó európai parlamenti választásokat.

Borítókép: Deutsch Tamás (Fotó: Polyák Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.