Mosogató helyett eldobható műanyag dobozokra költ 46 milliót Zugló

Horváth Zsolt DK-s alpolgármester előterjesztést nyújtott be, miután a Nébih hiányosságot tárt fel egy önkormányzati szervezetnél. A Zuglói Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője szerint egy külön mosogatót kialakítani nem egy hónapig tart, de nem is fél évig.

Forrás: Metropol2023. 11. 05. 8:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő javaslatot tárgyalt október végén a zuglói képviselő-testület. A DK-s alpolgármester, Horváth Zsolt előterjesztése arról szólt, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indítson 825 ezer darab eldobható műanyag doboz beszerzésére, ami hozzávetőlegesen 46 millió forintjába kerül az önkormányzatnak – számolt be a Metropol.

 

Nem tartják be az előírásokat

Az egyszer használatos dobozokra az önkormányzat gondozási szolgáltató cégének, a Zuglói Szociális Szolgáltató Központnak van szüksége, miután egy Nébih-vizsgálat feltárta, hogy nem tartják be az élelmiszerbiztonsági előírásokat, amelyeket egy 2011-es miniszteri rendelet határoz meg. Bár ezek betartására alternatív lehetőségek is lennének,

az alpolgármester és az intézményvezető az eldobható műanyag dobozok beszerzésében látják a megoldást.

A lap szerint naponta 650 többségében idős, ellátásra szoruló személynek biztosít a Zuglói Szociális Szolgáltató Központ meleg ételt. Az ellátottak az elmúlt években ételhordóban és csereételhordóban kapták meg az ebédjüket, azaz az általuk elmosogatott ételhordót küldték vissza a konyhára. Mint azt a szolgáltató központ intézményvezetője, Tóth Józsefné kifejtette, ez már eddig sem volt teljesen szabályos, igaz, a rendszer működött.

Augusztusban a Nébih az önkormányzat hat konyhájából egynél minősítő vizsgálatot folytatott, aminek eredményébe bekerült, hogy a visszaszállított edény fertőtlenítése szükséges a befogadás előtt, ez pedig nem történik meg Zuglóban.

A visszatérő edények mosogatását térben és időben is el kell különíteni egymástól a keresztszennyeződést kizáró módon

– idézte fel az intézményvezető a vidékfejlesztési miniszter rendeletét.

 

Sokáig tart a mosogató kialakítása

A miniszteri rendelet nem tér ki semmiféle eldobható dobozra, mindössze az edény fertőtlenítését várja el. Azonban mint azt Horváth Zsolt, majd az intézményvezető is elmondta, egy külön mosogatót kialakítani nem egy hónapig tart, de nem is fél évig. Szerintük ugyanis ipari mosogatógépekre, ahhoz ipari áramra van szükség, de helyiséggazdálkodási szempontokat is felvet a kérdés.

Vizsgáljuk meg az intézményeinket, hogy lehet átállni egy műanyag dobozos étkezésről egy gazdaságosabb, környezettudatosabb étkezésre

– mondta Horváth Zsolt alpolgármester, akinek az előterjesztése szerint a következő másfél évre szerzik be a 650 ellátottnak az egyszer használatos műanyag dobozt, ami így 825 ezer darab lesz, és hozzávetőlegesen 46 millió forintba fog kerülni. Egyedül a CivilZugló képviselője, Várnai László tette fel a kérdést, hogy eddig hogyan működtek a dolgok, és sérelmezte azt is, hogy a Nébih minősítő vizsgálatának eredményét egy képviselő sem láthatta, így azt sem tudják, hogy mikor és milyen büntetés várható abban az esetben, ha nem járnak el azonnal a miniszteri rendelet szerint. A kérdés helyénvaló, hiszen már tizenkét éve nem aszerint járnak el.

Borítókép: Horváth Csaba, Zugló polgármestere (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.