Kiadták a piros riasztást: aki teheti, inkább el se induljon

Elakadt autók, villanyvezetékre dőlt fák nehezítik az emberek életét a téli időjárásban.

2023. 11. 30. 21:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erős havazás miatt több tehergépkocsi is elakadt a 2-es, illetve a 22-es főúton, Rétság közelében – közölte a rendőrség. Az úttest síkosságmentesítése megkezdődött, a forgalom rendőri irányítás mellett haladhat. A rendőrség a 2-es számú főúton, a Pest vármegye felől érkező tehergépjárművek forgalmát korlátozta. Kérték az arra közlekedők fokozott figyelmét, és azt, hogy sebességüket az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg.

 

Áramszünetek a főváros környékén

Pest megyében máshol is okozott gondokat a téli időjárás. Solymáron a polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint egy vezeték sérült meg a Magas utcában, ez okoz a falu több pontján áramszünetet. Az Ifjúság utcában jelenleg két tűzoltóautó is az egyik ház előtt áll, ugyanis a házzal szemben egy fa rádőlt a villanyvezetékre, ami folyamatosan szikrákat szór. Hosszú ideig áramszünet is volt a település több utcájában, és a helyi élelmiszerboltok is korábban bezártak emiatt. A helyi Facebook-csoportban arról is érkeztek hírek, hogy hasonló a helyzet Remeteszőlősön, ahol szintén áramszünet volt.

 

Kiadták a piros riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat

a legmagasabb, harmadfokú, piros riasztást adta ki ónos eső miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye 14 járására

– közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtök este. Az aktuális meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazásán keresztül is lehet tájékozódni. 

Arra kértek mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait. Az érintett területeken fokozott odafigyelést kérnek mindenkitől. 

Azt javasolták az embereknek: ha tehetik, ne induljanak útnak, sem gyalogosan, sem autóval. Ne parkoljanak fa alatt vagy vezeték közelében.

Célszerű készülni arra az esetre is, ha vezetékszakadás miatt nem lenne áram, ezért azt javasolják az embereknek, hogy készítsenek be elemlámpát vagy gyertyát. Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot – tanácsolta az OKF.

 

Fennakadások, totális káosz

A Heves megyei Sirok-Kőkútpuszta után Tarnaszentmária előtt állnak a kocsik. Senki ne menjen arra – hívta fel a figyelmet a HEOL egyik olvasója. Mint mondta, délután két óra körül állt meg ott az élet, eleinte körülbelül hat kamionnal. Őket követték a teherautók, a buszok és persze a személyautók, mostanra rengetegen rekedtek azon a környéken. Az utasok megunták a várakozást, és többen gyalog indultak haza a nagy hóban – írta a megyei lap.

Tanácstalan autósok, egymásba csúszott gépjárművek és teljesen havas mellékutak jellemezték délután az Avas városrészt – számolt be a BOON. Mint tájékoztattak, az autósok nem tudtak feljutni a dombos városrészre, vagy csak nehézségek árán sikerült nekik. Több autóssal is beszéltek, az egyikük azt mondta, hogy éjszakás műszakba indulna, de nem tud feljutni a Gesztenyés utcából a Szentgyörgy útra, és mivel tegnap is éjszaka dolgozott, így délelőtt nem vette észre, hogy ilyen havas lett az út.

Totális káosz, gumicsikorgás és tanácstalanság, a hókotrót sehol nem láttuk, egyedül a főúton haladt el kettő

– mondta. Hozzátette: iskola, óvoda és idősek otthona is található az utcában. – Ha egy mentő ide be akarna jönni, most biztos, hogy nem menne fel, hiszen nagyon meredek az út, és nem volt takarítva – mutatott rá.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: HEOL)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.