Ezért szűnik meg az Országos Meteorológiai Szolgálat

A meteorológiai szolgálat a jövőben olyan korszerű és versenyképes szervezetként működik majd, amely megfelel az állam, az energiaszektor, a közlekedés és az agrárium által támasztott elvárásoknak – mondta az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek hétfőn tartott értekezleten.

Forrás: MTI2023. 12. 11. 18:14
Budapest, 2023. január 26. Az 1870-ben alapított Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a várható idõjárás elõrejelzésével és egyéb más, a meteorológia vizsgálati körébe tartozó feladatokkal megbízott, az ország teljes területére kiterjedõ tevékenységet folytató intézmény székháza, a fõváros II. kerületében, a Kitaibel Pál utcában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet megújulásának célja, hogy az időjárási előrejelzések fejlesztése mellett professzionálisan célzott szolgáltatásokkal, például az időjárásfüggő megújuló energiákra vonatkozó adatszolgáltatással segítse a zöldátállást, az energiahatékonyságot, az energiaszektort, az agráriumot, a közlekedésbiztonságot és a levegőtisztaságot – mondta Czepek Gábor. Emlékeztetett, hogy a jelenlegi időszak egyik legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása és ezzel összefüggésben a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, ezért a kormány energiapolitikájának középpontjában a környezetkímélő energiaforrások és annak tárolása áll, amely erősíti Magyarország energiaszuverenitását. A zöldenergia hatékony felhasználásához elengedhetetlen az időjárási és éghajlati viszonyok minél pontosabb ismerete, így a szervezet a jövőben az eddigi feladatainak ellátása mellett megkerülhetetlen szerepet kap az időjárásfüggő megújuló energiák támogatásában és a globális felmelegedés következtében fellépő időjárási jelenségek hatékony kezelésének elősegítésében – fejtette ki.

Az állami meteorológia területén szükséges rugalmas és piacorientált működés érdekében

az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 2024. január 1-jétől vállalati struktúrában, HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. néven folytatja a tevékenységét,

ami hozzájárul a fejlesztéseket és beruházásokat segítő európai uniós források hatékony felhasználásához is. A társaságnak február végéig kell elkészítenie a fenti célok megvalósítására irányuló részletes vállalati stratégiát és üzleti tervet – ismertette Czepek Gábor a főbb szervezeti változásokat.

A jövőben a társaság az előrejelzések további fejlesztésével és speciális, kifejezetten az energiaszektor elvárásaira koncentráló szolgáltatásokkal, például nagyobb felbontású speciális előrejelzésekkel segítheti a termelés-menetrendezéssel, a rendszer- és hálózatüzemeltetéssel kapcsolatos kockázatok és költségek csökkentését, ami növeli az energiahatékonyságot és az energiabiztonságot. Ezenkívül január elejétől egyes környezetvédelmi, így az uniós ökocímkével kapcsolatban ellátott feladatokkal és uniós projektekkel, valamint a nemzeti alkalmazkodási térinformatikai rendszer (NATéR) üzemeltetésével bővülhet a társaság tevékenysége.

Emellett július 1-jétől

egységes szakmai irányítást kap a levegőtisztaság-védelem, és a társaság láthatja el az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat működtetésével kapcsolatos feladatokat.

A jogelőd Országos Meteorológiai Szolgálat eddigi hagyományos feladatait ellátja a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt., de ki kell egészülnie a korszerű energetikai meteorológiai képességgel, melyhez a meglévő szakmai tudásra szükség lesz.

Borítókép: Az Országos Meteorológiai Szolgálat székháza (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.