Bukta utolsó vidéki polgármesterét is a Momentum – a teljes szétesés felé halad a liberális párt

A Momentum ezúttal a bajai polgármesterét vesztette el, aki kritizálni merte Donáth Annát. Nyirati Klára kilépett a pártból, miután fegyelmi eljárást indítottak ellene amiatt, mert felszólalt a Gyurcsány-párttal szembeni kommunikáció ellen.

2023. 12. 01. 12:11
Nyirati Klára, 1956
Forrás: Facebook/Nyirati Klára
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma robbant a hír, hogy fegyelmi eljárás indult Baja momentumos polgármestere, Nyirati Klára ellen, miután egy nyilvános rendezvényen kritizálta a párt EP-képviselőjét, Donáth Annát, amiért az nekiment a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének.

Nyirati Klára teljesen elhibázottnak gondolja a DK- és Gyurcsány-ellenes irányt, sőt elmondása szerint ezzel közel sincs egyedül a pártban. Nyirati erről nyilvánosan is beszélt, a Momentum pedig ezért csütörtökön fegyelmi vizsgálatot indított a bajai polgármester ellen, aki egyes kijelentései miatt a közösségi oldalán elnézést is kért.

Nem sokkal a fegyelmi eljárásról szóló információk nyilvánosságra hozatala után azonban Nyirati Klára személyesen értesítette arról a 24.hu portált, hogy távozik a Momentum nevű pártból. A politikus azzal indokolta döntését:

Itt helyben, Baján a béketeremtés eszköze most az, hogyha én kilépek a Momentumból.

Az üggyel kapcsolatban a Magyar Nemzet megkérdezte Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet elemzőjét, aki elmondta, hogy a Momentum a kezdetben különutas politikát folytatott, és Gyurcsány Ferenccel szemben foglaltak állást. 

Fekete-Győr András 2017-ben például úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány eltakarodhatna már, és nem értette, mit keres még a közéletben a bukott miniszterelnök. Mindennek ellenére 2018-ban már együttműködtek a régi baloldali pártokkal, több helyen is visszaléptek a Momentum jelöltjei a javukra, és elkezdtek együttműködni a Demokratikus Koalícióval is. Ugyanez volt a helyzet a 2019-es önkormányzati választáson, majd a 2022-es országgyűlési választásra megvalósult a teljes baloldali összefogás Gyurcsány Ferenc vezetésével

– mondta el Deák Dániel, aki szerint a korábban Fekete-Győr által bemutatott nyilatkozatsorozat fog megismétlődni, és a Momentum mind a 2024-es, mind a 2026-os választásokon együtt fog működni Gyurcsány Ferenccel. Deák Dániel szerint ez a kommunikációs taktika sokkal inkább a szavazatmaximalizálásról szól, a Momentumnak ugyanis azt a szerepet szánták, mint amit 2010 előtt az SZDSZ-nek, azaz ők szívnák fel a Gyurcsány Ferenccel nem szimpatizáló baloldali szavazókat. 

Kérdéses ugyanakkor, hogy mennyire hiteles a Momentum ez irányú kommunikációja, hiszen míg 2017-ben hihető volt, hogy nem akarnak Gyurcsánnyal együttműködni, a közös 2022-es baloldali lista után ez már kevésbé az. A párt társadalmi támogatottságát értékelve elmondható: a közvélemény-kutatások adatai szerint a korábban tíz százalék körüli támogatottságot felmutató Momentum ma már stabilan az ötszázalékos bejutási küszöb környékén ingadozik, vagyis ha most vasárnap lenne az EP-választás, Cseh Katalin már nem jutna ki Brüsszelbe

– jelezte a XXI. Század Intézet elemzője, aki szerint a párt támogatottságának csökkenése a hitelességi válság mellett a Momentum vezető politikusainak intellektuális hiányosságainak is betudható.

Deák Dániel kiemelte, a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc is rendszeresen kínosabbnál kínosabb jelenetekkel lepi meg a nyilvánosságot, például a zsinagógában szerinte szentmisét tartanak, de a parlamentben többször nehezen érthetően beszél, az egyik alkalommal pedig bekapcsolt mikrofon mellett káromkodva fejezte ki elégedetlenségét a saját felszólalásával kapcsolatosan. 

Mindezek fényében az elemző szerint nem meglepő, hogy a párt utolsó, most elvesztett vidéki polgármestere is kínosnak tartotta a Momentumot. Egy nyilvános rendezvényen a párt bajai polgármestere, Nyirati Klára ugyanis nemrég úgy fogalmazott: 

A Momentumban szerettek volna nálunk Baján egy kihelyezett frakcióülést tartani, és én konkrétan mondtam, hogy ne jöjjenek. Ne jöjjenek, azért ne, mert most nem kívánatosak Baján.

Deák Dániel hozzátette, hogy véleménye szerint a Momentum mélyrepülése és intellektuális válsága tovább növeli Gyurcsány Ferenc politikai mozgásterét, aki mára minden baloldali pártot dominál, minden szereplő hozzá igazodik a baloldalon. 

Ennek hatására az elemző szerint létrejött a budapesti megállapodás a DK vezetésével, aminek egyik eredménye, hogy az összes mostanáig bejelentett, a választáson több párt támogatásával induló polgármester jelölt vagy DK-s, vagy olyan politikus, aki jó kapcsolatot ápol Gyurcsány Ferenccel. 

 

Borítókép: Nyirati Klára, Baja polgármestere (Forrás: Facebook/Nyirati Klára)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.