Elkészült a Nyugati pályaudvar főbejárata

Megszépült a főhomlokzat.

Forrás: MÁV2023. 12. 21. 16:33
Nyugati pályaudvar Forrás: MÁV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb látványos ponthoz ért a Nyugati pályaudvar rekonstrukciója. Az idén elvégzett munkálatoknak köszönhetően teljesen megújult a Teréz körút felőli homlokzat, a tornyok és a főlépcső, ennek köszönhetően az ünnepekkor a pályaudvar már újra eredeti pompájában fogadja az utasokat – közölte a MÁV.

A Nyugati pályaudvar utascsarnokának és homlokzatának felújítása több ütemben zajlik, az elmúlt években számos részlet kapta vissza eredeti arculatát.

A Teréz körúti homlokzat megújítása mostanra fejeződött be teljeskörűen.

Az évek óta állvány mögé rejtett épületrész a tetőtől egészen a járdaszintig a tornyokkal együtt szépült meg. A felújításon számos magasépítési szakember és több mint ötven restaurátor dolgozott azért, hogy az eredeti pompáját visszakapja az épület, és megőrizzék az utókor számára is. A főhomlokzati tornyok a többi, már felújításon átesett épületrészhez képest gazdagabban díszített, díszműbádogos elemekkel készültek eredetileg, amihez a mostani helyreállítás is igazodott.

Forrás: MÁV

A Nyugati pályaudvar Teréz körúti homlokzatának, lábazatának, nyílászáróinak és a főlépcsőjének a felújítási munkálatai is befejeződtek, így az ünnepekre teljessé vált Budapest egyik legszebb középületének látványa.

Forrás: MÁV

A Nyugati pályaudvaron folyamatban van még a keresztaluljáró felújítása és a hozzá tartozó peronlift cseréjéhez kapcsolódó munkálatok. Ennek keretében a WestEnd felőli (1–9.) vágányokat a Ceglédi váróval, azaz a 14–17. vágányokkal összekötő keresztaluljáróban megújul az álmennyezet, a világítás és a burkolat, továbbá az akadálymentesítés érdekében a meglévő, de használaton kívüli peronfelvonó helyére új, vandálbiztos kialakítású, kerekesszék és babakocsi szállítására alkalmas felvonót fognak beépíteni.

A munkálatokat 2024-ben fejezik be.

A keresztaluljáró és a lift kivitelezése a MÁV beruházásában, hazai költségvetési forrásból és az Európai Unió finanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Borítókép: Nyugati pályaudvar (Forrás: MÁV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.