Karácsony berekesztette a Fővárosi Közgyűlés ülését V. Naszályi fegyelmi tárgyalása miatt + videók

Délelőtt tárgyalják a V. Naszályi Márta I. kerületi párbeszédes polgármester ellen indított fegyelmi eljárást a budavári önkormányzatnál. A tárgyalás egybeesik a Fővárosi Közgyűlés ülésével, ezért Karácsony Gergely főpolgármester a párttársa iránti szolidaritásból beszüntette az ülést, és arra kérte a képviselőket, hogy vonuljanak át V. Naszályi tárgyalására.

2023. 12. 13. 10:18
KARÁCSONY Gergely; SZÁMADÓ Tamás; KISS Ambrus
Budapest, 2023. december 13. Karácsony Gergely fõpolgármester (k) beszél, mellette Kiss Ambrus (független) általános fõpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás fõjegyzõ (j) a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. december 13-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem bírják elviselni, hogy a budapestiek másféleképpen döntöttek, nemcsak a Fővárosi Közgyűlésben, hanem az I. kerületben is – vezette fel Karácsony Gergely főpolgármester, hogy szünetet kíván tartani azért, hogy részt vehessen párbeszédes párttársa, V. Naszályi Márta fegyelmi eljárásán.

Szerinte a baloldal bizalmából a testületbe került két áruló jobbikos képviselő megkapta a maga jussát ezért.

– Most azt gondolják, hogy a politikai többség erkölcsi magaslatot is jelent. Ez éppen fordítva van. Ez a testület a fideszes és áruló jobbikos többséggel megpróbálja az I. kerület működését lehetetlen helyzetbe hozni, egyszerűen hatalmi szándékból. Teljesen nevetséges, megalapozatlan fegyelmi eljárást indítottak a polgármester asszony ellen – véleményezte Karácsony, aki ezért berekesztette a Fővárosi Közgyűlés ülését, és arra kérte a képviselőket, hogy szolidaritásból vonuljanak át a V. Naszályi Márta ellen zajló fegyelmi eljárásra.

– Szolidaritást vállalunk V. Naszályi Márta polgármester mellett – jelentette ki a főpolgármester, aki a fővárosi ellenzéki képviselőkkel és polgármesterekkel állt ki közös sajtótájékoztatóra. Az I. kerületi polgármester koncepciós eljárásnak nevezte az ellene indult vizsgálatot.

 

A Fidesz nem kér belőle

Karácsony Gergely főpolgármester a munka helyett a pártpolitikát választotta, faképnél hagyta a Fővárosi Közgyűlést – közölte a Fidesz Budapest a közösségi oldalán.

Polgármestereink úgy döntöttek, ezt nem hagyják szó nélkül

– írták a bejegyzésükben, melyben leszögezték: felháborítónak és botrányosnak tartják az ügyet, ebben nem kívánnak részt venni.

 

V. Naszályi Márta vesztegetési botrányba keveredett

A polgármester számos olyan döntést nem hajtott végre, amit a képviselő-testület meghatározott. Ilyen volt az I. kerületi Néplójeti Közhasznú Alapítvány által adandó támogatások a szépkorúaknak, ezáltal minden kerületi idős zsebéből 17 ezer forintot vett ki. Továbbá akadályozta a kerületben a tanszer- és tápszertámogatás bevezetését. A bérlettámogatás bevezetését sem indította el, amely a kismamáknak és az egyetemista hallgatóknak jár a testület döntése értelmében. A polgármester még a napközbeni gyermekfelügyelet ügyében is mulasztott, ezért indított fegyelmi eljárást a képviselő-testület. A Ruzswurm cukrászda vesztegetési ügyét még vizsgálja a bizottság, ezt egy későbbi időpontban tárgyalják.

A Magyar Nemzet megírta: a Ruszwurm cukrászda tulajdonosa korábban azt mondta, hogy az önkormányzati választások előtt V. Naszályi Márta anyagi támogatást, védelmi pénzt kért tőle cserébe azért, hogy ne veszítse el az üzleteit. A vesztegetési kísérletben állítólag húsz–harminc millió forintot kért a polgármester.

Szamos Miklós ezért be is perelte V. Naszályi Mártát. A polgármester pedig a Magyar Nemzet stábjának azt mondta, hogy Szamos hazudik, és rágalmazásért be fogja perelni, ez azonban, mint nemrég kiderült, nem történt meg.

– Azt hazudta, hogy beperel, de alig várom, hogy bepereljen, mert akkor végre mindent el lehet mondani a nyilvánosság előtt – fogalmazott a cukrász, aki továbbra sem tudja, meddig lehet még nyitva az ország egyik leghíresebb cukrászata.

 

Borítókép: A Fővárosi Közgyűlés december 13-i ülése, a városvezetői pulpitus (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.