Karácsonyék felfalták a főváros bespájzolt pénzét

Noha a jelenlegi városvezetés az újrarendeződés és a küzdelem költségvetésének nevezte a főváros jövő évi büdzséjét, ez csak abban az értelemben igaz, hogy a budapesti vezetés óriási küzdelmet folytat a számokkal – közölte az Alapjogokért Központ. Elemzésükben azt is felvetették, hogy egy csőd szélén táncoló szervezet vezetőjének miért van szüksége több tanácsadóra, mint amennyi az ország miniszterelnökének munkáját segíti.

2023. 12. 19. 13:34
_Z2K7752
20191012 Budapest Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben önkormányzati választás Képen: Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció DK elnöke Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A baloldali városvezetés óriási küzdelmet folytat a számokkal, és a Tarlós-éra maradékaiból rendezi a rendezhetőt, tömi be az ötmilliárd forintnyi tátongó űrt a főváros jövő évi költségvetésében – fogalmazott közleményében az Alapjogokért Központ.

Elemzésükben felidézték, hogy

a jelenlegi városvezetés az újrarendeződés és a küzdelem költségvetésének nevezte a főváros jövő évi büdzséjét, ami abban az értelemben igaz, hogy a budapesti vezetés „óriási küzdelmet folytat a számokkal, és a Tarlós-éra maradékaiból rendezi a rendezhetőt, tömi be az ötmilliárd forintnyi tátongó űrt”.

– Mindez felér egy vallomással: Karácsonyék felélték azt a 214,2 milliárdot, amit a jobboldali főpolgármester hagyott a spájzban – írta az Alapjogokért Központ.

Mint fogalmaztak, a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége 437,7 milliárd forintos bevétellel és 442,648 milliárd milliós költségvetési kiadással számol a 2024-es évre. – Ez azt jelenti, hogy 4,948 milliárd forinttal kevesebbet termel meg az önkormányzat a jövő évben, mint amennyit a városvezetés el akar költeni, tehát hozzá kell nyúlni az előző évek maradványaihoz, az értékpapírok, valamint a bankbetétek hozamaihoz. Ezen kívül 13 milliárd forint értékben tervezik ingatlanok eladását is – sorolták az elemzésben.
Hangsúlyozták, 

Karácsony Gergelyék annak ellenére is bajban vannak, hogy a jövő évre 303,48 milliárd forintnyi iparűzési adóból származó pénzzel számolnak, míg 2019-ben mindössze 169 milliárd érkezett ebből a forrásból.

 – Ez az adat is jól mutatja, hogy felelős gazdálkodásról nem beszélhetünk az elmúlt négy évben.

Emlékezetes, hogy Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenc nyomására már a nyár elején arról beszélt, hogy csődbe sodorták Budapestet, ezért meg akarták tagadni a szegényebb településeket segítő szolidaritási hozzájárulás megfizetését. Az Alapjogokért Központ szerint már akkor is az volt a legégetőbb – most is aktuális – kérdés, hogy vajon hová tűnt az a temérdek pénz, amely a tartalékokon kívül az országban páratlanul magas bevételekből származik.

Főleg úgy, hogy egy olyan tétel ellen ágált a városvezetés, amely hozzávetőleg háromszáz másik települést is érint, melyek azonban egyáltalán nem emelték fel a szavukat ezügyben

 – hangsúlyozták.

Véleményük szerint a zöldideológiát zászlajára tűző főpolgármester bizonyára jelentős összegeket áldoz környezetvédelmi célokra, ami megnövelheti a kiadásokat. – Ehhez képest klíma és környezetügyi feladatok megnevezés alatt – a 2019-ben Karácsony egyik első intézkedéseként kihirdetett „klímavészhelyzet” közepén – azonban csak 160 millió forint szerepel a 448 milliárdos költségvetésben. Ezzel szemben idén nyáron két nap is elég volt ahhoz, hogy majdnem 300 millió forintot tapsoljanak el a fővárosi vezetőknek adott prémiumokra, majd másnap már arról szóljon a siralomének, hogy olyan súlyos gazdasági helyzetbe kerültek, hogy a BKK-nak minden korábbi ígéret ellenére meg kell emelnie a vonaljegyek árát – mutattak rá.

Az Alapjogokért Központ szerint 

egy csőd szélén táncoló szervezet kapcsán az is jogos kérdésként merülhet fel, hogy a vezetőjének miért van szüksége több tanácsadóra, mint amennyi az ország miniszterelnökének munkáját segíti. – Annyi biztos, hogy az említett munkatársaknak 2023-ban 406 millió forintot fizettek ki

 – tették hozzá.

Az elemzés szerint sok érv támasztja tehát alá azt a feltételezést, hogy Budapest spórolt pénzének felemésztésében főszerepet játszott a hanyag gazdálkodás. – A koalíciós városvezetésben minden partner igyekezett jól járni, akik – Bajnai Gordon Városháza-botrány kapcsán megismert szavaival élve – cápákként úszkálnak a tóban, és mindegyiküknek „megvan a maga kis részterülete”.

A legnagyobb cápa pedig nyilvánvalóan Gyurcsány Ferenc, akinek az emberei rendre kulcspozíciókban tűnnek fel.

Nem csoda hát, ha a baloldal ugyanúgy bánik a fővárosiak pénzével, ahogy azt korábban az egész országéval tette – fogalmazott az Alapjogokért Központ.

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.