A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nagy István: Máriapócs szakrális és szellemi központjává vált a magyarságnak

– A magyarság gondolkodásmódjának, kultúrájának és erkölcsi berendezkedésének meghatározó alapja az évezredes keresztény örökség – mondta az agrárminiszter pénteken Máriapócson, a település várossá válásának harmincadik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen. Nagy István hozzátette: erre az örökségre épült és ebből táplálkozik a város is.

Forrás: MTI2023. 12. 01. 16:53
NAGY István
Mosonmagyaróvár, 2023. november 23. Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyûlési képviselõje beszédet mond Giesswein Sándor szobra elõtt a Giesswein Sándor halálának 100. és Közi Horváth József születésének 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen a Szûz Mária Királynõ és Szent Gotthárd Római Katolikus Plébániatemplom parkjában Mosonmagyaróváron 2023. november 23-án. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A csoda Máriapócson van, a csoda maga Máriapócs – jelentette ki az agrárminiszter a városban. Antoine de Saint-Exupéryt idézve Nagy István kiemelte: 

a lényeg nem a kőben és a képben, hanem a közösségben van, mely megtartja hagyományait, és így élteti a várost.

A közösség tagjainak mindennapi erőfeszítései, elismerésre méltó teljesítménye és vendégszeretete élteti és jellemzi Máriapócsot, ettől válik biztonságos otthonává a családoknak, szakrális és szellemi központjává a magyarságnak – tette hozzá.

A város „a természetfeletti megnyilatkozásának helye, az Isten különös szeretetének, a kegyelem túlcsordulásának és az alázatosságnak a helye”. Ma, amikor Európa identitásválsággal küzd, még inkább szükségünk van az ilyen helyekre, hiszen Máriapócs „lelki erőt és kapaszkodót nyújt, hitet és reményt sugároz” – közölte.

Máriapócs folyamatosan fejlődő nemzeti szimbólum

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora, Románia volt környezetvédelmi minisztere köszöntőjében arról beszélt, hogy az erő, amely összeköti a Magyarországon és a határokon kívül élő magyarokat, az egész nemzet összetartó ereje a városi ünnepséghez hasonló alkalmakon nyilvánul meg. Hangsúlyozta:  

nem elég magyar nyelvet és magyar történelmet tanulni, „a jelent úgy kell megéljük, hogy a jövőjét megépítsük a következő generációknak”, és ugyanazt az erőt és hitet adjuk át gyerekeinknek, amely a határokon túl is összeköti a nemzetrészeket.

– A hídépítés a múlt, a jelen és a jövő között mindannyiunk feladata. Felidézte II. János Pál pápa 1991-es látogatását, Máriapócs 1993-as városi rangra emelkedését és a város fejlesztéseinek sorozatát – fogalmazott Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Papp Bertalan (Fidesz–KDNP), a város polgármestere elmondta: 

az elmúlt harminc évben minden önkormányzati épület megújult a városban, új utak és kerékpárutak épültek, emellett felújították a közműveket is.

 Hangsúlyozta, minden beruházás a jövőért készül, és „mindig és mindenhol az ember a legfontosabb”, amely közösségeket alkot és hoz létre.

Máriapócsot különleges helynek nevezte, és kiemelte: a mindenkori képviselő-testületeknek, polgármestereknek és a következő nemzedékeknek legfontosabb kötelessége, hogy a város szellemének megfeleljenek.

Borítókép: Nagy István (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.