Számlagyár és csalássorozat mellett cégtemetős biznisz is kötődik az Amnesty-vezér letartóztatott ügyvéd testvéréhez

Számlagyár üzemeltetésével gyanúsítják, csalásért nem jogerősen elítélték Vig Mórt, akiről a Magyar Nemzet most kiderítette: cégtemetőként is működő szolgáltató köthető hozzá. A Büro Cégkezelő Kft. nevű vállalkozás Vig Mór bizalmasáé, emellett a kft. egy olyan ingatlanban tevékenykedik, amely a Vig család cégéé. A családi vállalkozásban pedig tulajdonos a Soros-hálózat fontos magyarországi láncszeme, a magyar Amnesty igazgatója, Vig Dávid is.

2023. 12. 08. 9:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cégtemetős véget ért több olyan vállalkozás, amely Vig Mórhoz, az Amnesty-vezér Vig Dávid testvéréhez tartozott.

Az Amnesty International Magyarország igazgatóját nemigen kell bemutatni: Vig Dávid dolgozott a Magyar Helsinki Bizottságnál és az Open Society Foundationsnél is. Tevékenységét civil érdekképviseletnek álcázza, de valójában ellenzéki politikai szereplőként lép fel, a közösségi oldalán hemzsegnek a magyar kormányzat politikáját támadó provokatív bejegyzések.

Az elmúlt napok bűnügyi híreiben az Amnesty-vezér testvéréről, Vig Mórról is sokat lehetett hallani. Vig Mór nevével először egy november végi látványos rajtaütés kapcsán találkozhatott a nyilvánosság: az adóhatóság több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával vette őrizetbe a praxistól egyébként eltiltott ügyvédet, akinek a bíróság el is rendelte a letartóztatását. Majd kiderült egy korábbi ügy is: Vig Mór a vád szerint részt vett egy csalássorozatban, amiért nem jogerősen el is ítélték.

 

A szálak a II. kerületig vezetnek

Ezekhez kapcsolhatók azok az újabb részletek, amelyeket lapunk derített ki Vig Mór céges ügyeiről, amelyek akadtak szép számmal. A Büro Cégkezelő Kft.-t, amely valójában cégtemetőként is működik, első ránézésre csupán annyi köti Vig Mórhoz, hogy a jogász számos vállalkozását ide, a II. kerületi Keleti Károly utca 48. szám alá jegyezték be. Az Opten cégadatbázisban Vig nevével összefüggésben 17 társaság található, ezek közül nyolcnak van a székhelye ebben az ingatlanban. Közöttük négy olyan gazdasági társaság is akad, amely pár éves működés után megszűnt.

A Keleti Károly utcában székelő, Vig Mórhoz kapcsolódó vállalkozások közös jellemzője – ritka kivételekkel –, hogy indult ellenük egy vagy több végrehajtás, Vig csupán néhány évig volt bennük tulajdonos, majd jellemzően kényszertörléssel megszűntek.

 

Pózol az MSZP-s polgármester

A nyilvános adatok összevetéséből azonban az derül ki, hogy a cégtemetőként is funkcionáló kft.-hez több köze van Vignek annál, mint hogy csupán itt parkolnak a vállalkozásai. A kft. ügyvezetője és tulajdonosa ugyanis a mindössze 22 éves S. Márton, aki Vig Mór üzlettársa. Közös cégük a Boyongo Delivery Kft., amelyben Vig tulajdonos, S. pedig ügyvezető. 

A gazdasági társaság a minap azzal került a hírekbe, hogy Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere korábban egy sajtótájékoztatón Vig Mórral parolázott, mivel egy beruházás nyomán a jogász cége telephelyet létesített a kerületben az elektromos járműveinek. 

A tavaly februári bejelentés szerint az elektromos szállítójármű-flotta hozzáférhet az önkormányzat saját használatú töltőihez – számolt be róla a Mandiner. A lapnak később azt írta az Őrsi Gergely vezette önkormányzat, hogy az üzlet végül nem jött össze.

 

És a szálak összefutnak

A közös cégen túl Vig Mórt és S. Mártont az is összekapcsolja, hogy a cégtemetőként is üzemelő Büro Cégkezelő Kft. székhelye a Vig család tulajdona. Az üzlethelyiséget a Help-Me Bt. tulajdonolja, amelyben az eltiltott ügyvéd, Vig Mór mellett testvére, az Amnesty-vezér Vig Dávid is kültag. A családi cég 2005 januárjában jutott hozzá az ingatlanhoz, azt akkoriban az MSZP-s Horváth Csaba által irányított II. kerületi önkormányzattól vették meg.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a Vig család cége is a hatóság érdeklődésének homlokterébe került. 

 

Borítókép: Víg Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója (Forrás: YouTube/Hír TV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.