A nap vicce: polgári Magyarországról beszél a szemkilövető Gyurcsány Ferenc felesége

„A szónak az igazi értelmében, ahogy mi használjuk” – magyarázta Dobrev Klára

2024. 01. 22. 17:48
20200301_0053_MI
20200301 Budapest Kongresszusi Központ Demokratikus Koalíció Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, az évek során megszelídültek Gyurcsány Ferencék, legalábbis erre enged következtetni az a beszéd, amely a volt miniszterelnök pártjának magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényén hangzott el. A 2006-ban az utcán tüntetők ellen lovasrohamot vezérlő, emberek szemét kilövető Gyurcsány Ferenc felesége ma már arról beszél, hogy polgári Magyarországot hoznának létre. 

– Nincs polgári élet, nincs szabad élet, nincs demokrácia kultúra nélkül – mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője a párt kulturális programját bemutató hétfői eseményen, egy fővárosi rendezvényközpontban, az MTI tudósítása szerint. A politikus kijelentette, hogy amikor polgári Magyarországról beszélnek, 

a szónak az igazi értelmében, ahogy mi használjuk,

akkor a liberálisok, a zöldek, a szociáldemokraták és a tisztességes konzervatívok is egyetértenek abban, hogy a kultúrának szabadnak kell lennie. – Egy szociáldemokrata kormány számára alapvető fontosságú, hogy a kultúra mindenki számára elérhető legyen – tette hozzá. 

A DK árnyék-miniszterelnöke úgy fogalmazott, hogy a kultúra talán még a magyar nyelvnél is jobban köt össze bennünket itt, a Kárpát-medencében. Hangsúlyozta, hogy személy szerint hisz az erős, hatékony államban, de nem szabad, hogy a kormányzatnak túl sok dolga legyen a kultúra területén. – A kabinet feladata a kultúra szabadságának a megteremtése, ahogy meg kell teremtenie annak feltételeit is, hogy a zene, a színház, a kiállítás, a könyv mindenhova eljusson – érvelt. Dobrev Klára leszögezte, a szabad kultúra élvezete tízmillió magyar joga és lehetősége kell hogy legyen. 

Végül azt a véleményét osztotta meg, hogy kultúrharcra nincs szükség, mert a kultúrharc kicsit olyan, mint az atomháború, nincsenek nyertesei, mindkét oldalán csak vesztesek vannak.

Emlékezetes, Gyurcsány Ferenc pár évvel ezelőtt, még a Nemzeti Színház igazgatóját, Vidnyánszky Attilát fenyegette azzal, hogy földönfutóvá teszi, ha nyernek a választásokon. 

Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc, a DK árnyék-miniszterelnöke és elnöke (Fotó: Mirkó István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.