Börtönkampány Herczeggel

Elítélteket szabadítana a társadalomra a Soros György által finanszírozott Magyar Helsinki Bizottság – derült ki a szervezet egyik videójából. A felvételen két képviselőjük beszélgetett a drogkereskedelemmel gyanúsított Herczeg Zoltán divattervezővel, aki a fogva tartásának körülményeiről panaszkodott. A magát civilnek mondó szervezet képviselői az állam felelősségét hangsúlyozták, és hiányolták a rabok közti különbségtételt.

2024. 01. 17. 5:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kábítószer-birtoklással és -kereskedelemmel gyanúsított Herczeg Zoltán divattervezővel reklámozza börtönprogramját a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) – derült ki a Soros György által pénzelt szervezet honlapján közzétett videóból. A podcast beszélgetésben Herczeg Zoltán arról siránkozott, hogy váratlanul jutott ebbe a méltatlan és sanyarú helyzetbe, és hirtelen egy magánzárkában találta magát. Kijelentette, nem tudta, hogy mivel gyanúsítják, csak sejtette, mert találtak nála valamit, ami törvénybe ütközik. A divattervező azt állította, hogy a nyomozati anyagok elolvasása után még hülyébb lett, majd a rémületéről és a kétségbeeséséről beszélt.

 – Sokkal könnyebb börtönbe kerülni, mint azt az ember gondolná – vélekedett, bár arra nem tért ki, hogy akik nem követnek el bűncselekményt, azok jellem­zően nem jutnak erre a sorsra.

A beszélgetésben részt vevő egyik MHB-s „jogvédő” arról értekezett, hogy a börtön mint téma stigmatizált ma Magyarországon, és szimpatikus volt neki, hogy Herczeg erről párbeszédet kezdeményezett. Úgy fogalmazott, hogy ez egy sokakat érintő társadalmi kérdés, és szükség van reintegrációs programokra, továbbá az összecsukott pingpong­asztalnak a zárkában használhatónak kell lennie. Herczeg ehhez a konditeremre, a kosárlabdapályára és a könyvtárra való igényét is hozzáfűzte, és már azt is kegyetlennek tartotta, hogy őt cellába zárták. Az MHB képviselője szerint a gyanúsított által említett eszközök nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valaki jó útra térjen.

Panaszkodtak a rabtartás egyes körülményeire is, például arra, hogy nem differenciálnak megfelelően a rabok között, mert nincs elegendő büntetés-végrehajtási alkalmazott, idő és anyagi forrás, a fogvatartás nem igazságos és nem humánus. Az MHB képviselői hangoztatták az állam felelősségét, a pénzügyi források megteremtésének szükségességét, majd azt is deklarálták, hogy sokan vannak börtönben, köztük olyanok is, akiknek nem ott lenne a helye. Szintén sérelmezték, hogy egyre többen kerülnek előzetes letartóztatásba, és növekszik a letartóztatottak, illetve a jogerősen fogvatartottak aránya az előbbiek javára.
A divattervező leszögezte: sok értékes embert ismert meg a börtönben, és sok értékes kapcsolatra tett szert, saját magát pedig nem bűnözőként, hanem balekként jellemezte. Az államnak kell megoldania azt, hogy valaki a börtön után jobb ember legyen, nem várható el a szabaduló bűnözőktől, hogy ne kövessenek el újabb bűnt – fejtegették egyetértésben a beszélgetők. 

A Soros-szervezet képviselői azt is nehezményezték, hogy 2017 óta a civil szervezeteket kitiltották a börtönökből, mert jogsérelmek hiányában nincs rájuk szükség.

 

Borítókép: A divattervező szerint ki kell nyitni a pinpongasztalokat (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.