Hétfőn már érkezik a tanárok emelt fizetése, mutatjuk a számokat

A hét hátralévő részében megtörténik a bérszámfejtés, majd indulhatnak a kifizetések.

Forrás: MTI2024. 01. 31. 17:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami fenntartású iskolákban a tanárok, a tanítók, az óvodapedagógusok és a gyógypedagógusok 2024. február 5-én, hétfőn megkapják az átlagosan 32,2 százalékkal megemelt fizetésüket – tájékoztatta Maruzsa Zoltán 2024. január 31-én a pedagógus-szakszervezeteket. 

A nem állami – egyházi, önkormányzati – fenntartású iskolákban és óvodákban a munkáltatók feladata utalni az emelt béreket, a fedezetet a kormány számukra is biztosítja. A munkáltatók 2024. január 30-ig mintegy 140 ezer kinevezési okiratot módosítottak, 

a hét hátralévő részében megtörténik a bérszámfejtés, majd indulhatnak a kifizetések. 

Az állami fenntartású iskolák tanárainak a tankerületek legkésőbb a hétfői napon már az emelt illetményeket utalják ki. A nem állami intézményfenntartók szintén 2024. február 5-én kapják meg az állami támogatást a béremeléshez, melyből a kifizetéseket akár aznap teljesíthetik. Az államtitkár a szakszervezeti képviselőkkel folytatott tárgyaláson elmondta: 

a kormány vállalása, hogy a pedagógus-átlagbér 2024-ben elérje a diplomásátlagbér 71,8 százalékát. 

A Klebelsberg Központ tájékoztatása szerint a tankerületeknél foglalkoztatott főállású pedagógusok januári átlagbére valamennyi rendszeres juttatást, megbízási díjat, pótlékot beleértve bruttó 652 530 forint. Az államtitkár emlékeztetett: 2022-ben a pedagógus-átlagbér a KSH adatai szerint 446 243 forint volt, az emelés mértéke az idei évben átlagosan 32,2 százalék, két év távlatában azonban 46 százalék.

A tankerületi iskolákban a bruttó átlagbér – ugyancsak valamennyi rendszeres juttatást, megbízási díjat, pótlékot beleértve – a gyakornokok esetén 561 100, pedagógus I. fokozatban 601 992, pedagógus II. fokozatban 679 135, mesterpedagógus fokozatban 869 007, kutatótanár fokozatban 911 284 forint. Az igazgatók havi átlagbére 1 018 403 forint. 

Az államtitkár arról is tájékoztatást adott, hogy a következő évben további 20 százalékos emelés várható, a pedagógus-átlagbér az előzetes kalkulációk szerint meg fogja haladni a bruttó 800 000 forintot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.