Kapuzárási pánik uralkodik Brüsszelben, nő a migrációs nyomás

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a migrációs nyomás mellett az illegális bevándorlók okozta biztonsági kockázatok is egyre súlyosabbá válhatnak az Európai Unióban.

2024. 01. 10. 14:01
Forrás: Borítókép: Migránsok a magyar–szerb határnál (Fotó: Havran Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly továbbra is három migrációs útvonal kiemelt fontosságú, ezek az olasz, a spanyol és a balkáni – mutatott rá Bakondi György. Mindhárom útvonalon nőtt az illegális határátlépők száma, azonban miközben sikerült előrelépést elérni a spanyol–marokkói együttműködés fokozásával, Olaszország határánál tovább súlyosbodott a migrációs helyzet, mivel a migránsokat szállító NGO-hajók tevékenységét továbbra sem sikerült megfékezni.

Ezek a nemzetközi civil szervezetek Líbia partjaitól szállítják Olaszországba az illegális bevándorlókat

– jegyezte meg Bakondi György. Emellett a balkáni útvonalon továbbra is kiemelten nagy a migrációs nyomás, a görög–török együttműködés fokozása nyomán új útvonalak alakultak ki, s az elmúlt egy évben megsokasodott azon illegális bevándorlók száma, akik a görög szigetek megkerülésével Törökországból Olaszországba mennek.

A határozott rendőrségi intézkedéseknek köszönhetően nemcsak a Földközi-tenger térségében, hanem a balkáni útvonal északibb szakaszain is megváltozott a migránsok fő vonulási útvonala. A magyar határ közelében, a szerb rendőrség fokozott tevékenységének köszönhetően ugyanis átmenetileg Bosznia felé terelődik a fő migrációs áramlás, ám ez a helyzet Bakondi György szerint a rendőrségi akciók befejezésével alábbhagy.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója aggasztónak nevezte, hogy az elmúlt egy évben 

a schengeni térségben egyre több tagország vezette be a határellenőrzést, ami megnehezítette az áruforgalom és a magánszemélyek számára a határok átjárhatóságát.

Szót ejtett a már Európába érkezett illegális bevándorlók okozta problémákról, és emlékeztetett, hogy az elmúlt években tendenciózusan romlott a közbiztonság Nyugat-Európa-szerte, miközben megsokasodtak a terrortámadások és fokozódtak a társadalmi feszültségek. Ennek példája a gázai övezettel kapcsolatban Nyugat-Európában kialakult súlyos antiszemita tüntetéssorozat.

Az orosz–belorusz határon tapasztalható migrációs nyomással kapcsolatban Bakondi György kiemelte:

egy irányított, szándékos migrációs nyomásgyakorlás zajlik az orosz és a belorusz határ mentén, aminek eredményeként Finnország kénytelen volt lezárni az Oroszországgal közös határait.

Az Európai Unió külső határán tapasztalható biztonsági kockázatokkal kapcsolatban a főtanácsadó megemlítette, hogy az elmúlt évben a Száhel-övezetben tapasztalt erőviszony-változások is komoly kockázatokat jelentenek, ugyanis ezzel tovább romlott a térség népességmegtartó képessége, illetve a délebbről származó migránsok visszatartására való hajlandóság.

Ismertette a Frontex adatait is, amelyek szerint tavaly több mint 355 ezer illegális bevándorló érkezett az Európai Unióba, ami 2016 óta a legmagasabb szám és 17 százalékkal haladja meg a 2022-es adatot.

Az EU 2015 óta hibás válaszokat ad az illegális migráció megfékezésére

– jelentette ki Bakondi György.

 

Migránsgettókat akar az EU

Svédország a jólét és biztonság etalonja volt a rendszerváltáskor, ma pedig az egyik legveszélyesebb európai országnak számít Albánia után – jelentette ki Rétvári Bence. Rámutatott:

Nyugat-Európában mindenhol áll a bál a migránsok miatt, Magyarországon azonban továbbra is biztonság uralkodik, és továbbra sincs példa a nyugati országokhoz hasonló erőszakos cselekményekre.

A belügyminiszter helyettese az Európai Unió migrációs politikájával kapcsolatban arról beszélt, hogy az uniós bürokraták tartanak az európai parlamenti választások eredményeitől, ezért soha nem látott gyorsasággal fogadják el a migrációt támogató intézkedéseket.

Kapuzárási pánik uralkodik Brüsszelben

– fogalmazott Rétvári Bence, aki szerint ezt jól mutatja, hogy a konszenzusos döntéshozatal helyett ezeket az intézkedéseket minősített többséggel hozták meg.

A politikus szót ejtett a migránsok kvóta szerinti elosztásáról, amit „migránsmágnesnek” nevezett, ugyanis ezzel tovább ösztönöznék a migrációt.

Hiába osztják szét az illegális bevándorlókat, azok a belső zöldhatárok miatt végül úgyis oda mennek, ahová akarnak

– tette hozzá. Rétvári Bence felidézte: mindezek mellett Magyarországon több tízezer fős migránsgettókat is létrehozna az Európai Unió, ugyanis azt várják el, hogy magyar területeken bírálják el a tartózkodási engedélyek harmadát. Ez amellett, hogy komoly pénzügyi terhet róna hazánkra, azt is jelentené, hogy több tízezer embernek kellene migránsgettókban élnie az ország területén.

Az Európai Unió Lampedusákat akar létrehozni Magyarországon

– jegyezte meg Rétvári Bence, majd hozzátette: amelyik ország nem fogadja be a migránsokat, annak nyolcmillió forintot kellene fizetnie személyenként, krízishelyzetben pedig kötelező lenne a migránsok felső korlát nélküli befogadása.

Borítókép: Migránsok a magyar–szerb határnál (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.