Pénz van, de fejlesztést nem tervez a baloldali vezetés

Tavalyhoz képest 27 százalékkal magasabb a büdzsé főösszege a XV. kerületben, a DK-s Cserdiné Németh Angéla vezette önkormányzat mégis működési költségvetést tervezett. Csakúgy mint korábban, a fejlesztések ezúttal is elmaradnak Budapest egyik legelhanyagoltabb kerületében. Lehoczki Ádám, a helyi Fidesz–KDNP-frakció vezetője lapunknak elmondta: befogadta, majd megszavazta a képviselő-testület a kormánypárt módosító javaslatait, ennek ellenére ebben a formában nem tudták támogatni a büdzsét.

2024. 01. 17. 14:05
KISS László; CSERDINÉ NÉMETH Angéla
Budapest, 2023. szeptember 27. Cserdiné Németh Angéla (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a XV. kerület polgármestere és Kiss László (DK), a III. kerület polgármestere a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. szeptember 27-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fidesz–KDNP módosító javaslatait elfogadta a baloldali többségű testület, ennek ellenére a költségvetést mi nem tudtuk elfogadni, mert attól, hogy ezáltal jobb lett, még nem lesz jó – mondta a Magyar Nemzetnek Lehoczki Ádám, a Fidesz–KDNP-frakció vezetője. A kormánypárt azt kifogásolta: ismét egy működési költségvetés született, fejlesztéseket nem tervezett bele a Cserdiné Németh Angéla polgármester vezette DK-s többség. A Fidesz helyi frakcióvezetője emlékeztetett: az elmúlt harminc évben mindössze négy év fideszes vezetés volt, az összes többit a baloldali pártok dominálták.

Lehoczki Ádám, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője (Forrás: Facebook)

– Eléggé elmaradott kerületről beszélünk, soha nem volt lényegi fejlesztés a szomszédos kerületekhez képest. A 2020-as helyzettől kezdve a baloldal működési költségvetést terjeszt elő. Korábban a járványra, tavaly a háborús helyzetre hivatkoztak – húzta alá a kormánypárti politikus.

A kerület, Újpalota–Rákospalota költségvetésének főösszegét 31,6 milliárdra becsülték, ami a 2023. évi előirányzatnál 27,3 százalékkal magasabb. Lehoczki rámutatott: az idei is egy működési költségvetés lett, semmilyen nagyobb fejlesztést, építkezést nem terveztek.

– Amikor konjunktúra volt, akkor sem álmodtak nagyobbat az általuk vezetett ciklusok alatt. Van egy félkész rendelőépület, egy romhalmaz Rákospalota határában, a Deák utcában. Még 2014 körül kezdték el építeni, hét-nyolc éve nem nyúltak hozzá, még a 2022-es költségvetésben be volt állítva egy nagyobb összeg, hogy ezt befejezik, ám az összeget másra használták fel – emlékeztetett Lehoczki Ádám.

A képviselő szerint a XV. kerületben a legrosszabb eset történik, ugyanis pénz van, ám olyan dolgokra megy el, aminek nincs látszata.

Mint mondta: működnek különböző politikai kifizetőhelyek, olyan szerződések, amelyek megléte problémás és szerinte felesleges.

– A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fejlesztéseket nem tudják sikerre vinni. A határidőket nem tartják be, műszaki és kivitelezési hibák vannak. Hiába van pénz, az elköltéséhez is alkalmatlanok. Jó párszor megégették magukat az elmúlt években, mint a rendelő-, tér- vagy óvodafelújításokkal, ezért félnek is belevágni a fejlesztésekbe. Az első számú felelős a polgármester, ha a kerületben nem mennek a dolgok – közölte a frakcióvezető.

A Fidesz–KDNP-képviselőcsoport módosító javaslatait elfogadta a képviselő-testület, amelyek néhány kisebb, de fontos intézkedést tartalmaztak. Megemelkedik a sportegyesületek döntő többségének és az egyéb kulturális egyesületek támogatása egy-egymillió forinttal, az egyházak idén kétmillió forinttal többet kapnak. Ami az egyik legsürgetőbb feladat, fideszes javaslatra megkezdődik a Sztárai Mihály térnél lévő problémás kereszteződés lámpás gyalogátkelőhellyé alakítása, ennek a tervezésére hatmillió forintot irányoztak elő.

Megemlítendő, hogy fővárosi illetőségű kereszteződésről van szó, ám a kerület nem várhat a Karácsony Gergely vezette fővárosra, az emberek biztonsága érdekében minél előbb ki kell alakítani.

A társasházakban élők is jobban járnak, a felújítási keret hatvanmillió forintról hetvenmillió forintra módosult. A 2023-as pénzmaradvány terhére egy kormánypárti kiegészítő javaslatról is döntöttek: csökkentik a várólistákat a Vass László Egészségügyi Intézményben, több forrás áll rendelkezésre útfelújításokra, klímavédelmi panelprogram indul és megnövelik a Levendula 60+ program összegét.

Borítókép: Cserdiné Németh Angéla polgármester (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.