Százmilliókat bukhat Pécs a városvezetés miatt

A közelmúltban készített jelentések arra utalnak, a baloldalon már számolgatják, hogy a december 31-ig be nem fejezett projektek miatt mennyit bukhat el a város az amúgy még az előző, jobboldali városvezetés idején elnyert támogatásokból. Egyelőre hatszázmilliónál tart a számláló.

Forrás: BAMA2024. 01. 07. 21:20
PÉTERFFY Attila
Pécs, 2023. november 29. Péterffy Attila polgármester beszédet mond a világörökség részét képezõ pécsi ókeresztény síremlékeket érintõ, csaknem egymilliárd forintos európai uniós és kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztési program záróeseményén a pécsi Cella Septichora Látogatóközpontban 2023. november 29-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző, 2014–2020-as uniós finanszírozási ciklus projektjeivel 2023. december 31-ig kellett végezniük a különböző önkormányzatoknak ahhoz, hogy a pályázati pénzekhez maradéktalanul hozzá tudjanak jutni. Miután több mint négy éve a baloldali Péterffy Attila kezében van a hatalom, így neki és kollégáinak volt ráhatásuk, hogy a projektekkel kapcsolatos munkálatok időben befejeződjenek – írja a Baranya Vármegyei Hírportál.

A baloldali városvezetés számára is vélhetően ismert volt, hogy az uniós ciklusban pályázati pénzből megvalósítandó projektek esetében kizárólag azok a költségek számolhatók el, amelyek tavaly december végéig felmerültek, és ki is fizették őket.

A Pécsi Városfejlesztési NZrt.-nél ugyan a háttérben igyekeztek mindent megtenni azért, hogy a teljes összeget le tudja hívni a város, ám a városvezetői döntéshozatal tempójára, a politikusok „munkájára” nem lehetett ráhatásuk.

 

Négy projekttel nem is tudtak végezni, így 660 milliónál tartanak

A Hétszínvirág Bölcsőde felújítása, a Diána téri piac rekonstrukciója, a Diána téri piac környezetének komplex zöldterületi rekonstrukciója, valamint a „Zöld kapu” projektre 660 millió forint városi önerőt biztosítottak decemberben. Erre azért is volt szükség, mert az uniós források lehívásának az is feltétele, hogy önerővel is legkésőbb március 31-ig úgy fejezzék be, hogy át is vegye őket az önkormányzat.

Vagyis ha ezt a határidőt sem sikerül tartani, akkor még több pénzt kell a városnak hozzátennie a projektekhez, akár egyes projektek teljes költségét a városnak kell állnia

derül ki a cikkből.

Borítókép: Péterffy Attila (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.