Veszélyes Idők címmel jelent meg Horváth József új könyve

A szerző bemutatja a sajtó és a pszichológia mesteri fokon ötvözött manipulációját is.

2024. 01. 22. 11:49
PA_20231214_044
20231215 Budapest Horváth József biztonságpolitikai szakértő Veszélyes idők című könyvének bemutatója fotó: Polyák Attila (PA) Origo Fotó: Polyak Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugati „hibrid” háborútól a bevándorlásig, az orosz ukrán háborútól a modern titkosszolgálatok működéséig sok mindent megtalálhat az olvasó Horváth József Veszélyes idők című művében, amelyben az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadójának 2021 októbere és 2023 októbere között a sajtóban megjelent írásait olvashatjuk. 

Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója a most megjelent könyről úgy fogalmazott, nem véletlenül ilyen széles az érintett területek köre, ugyanis 

a szerző nemcsak a civil, hanem a katonai titkosszolgálatok tagjaként is bőséges tapasztalatot szerzett a fenti szervezetek módszereiről, és az őket irányító politikai erők céljairól. 

– Éppen ezért annyira izgalmas sorait olvasni, ugyanis a leírtak számtalan összefüggésre mutatnak rá, amelyeket az ezen – a nagyközönség elől rejtve működő – világon kívülről érkezők leginkább csak sejthetnek. Az országok, társadalmak, háborúk titkos módszerekkel történő befolyásolása ugyanis hasonló módszertan szerint történik, legyen szó a világ bármelyik részéről – vélekedett a szakember.

Hozzátette, a könyv sorainak olvasása közben nemcsak a szakembert, hanem a hazája, a családja sorsáért és jövőjéért aggódó embert is megismerhetjük, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy 

olyan témák is belekerültek a gyűjteménybe, amelyek a biztonság távolabbi értelmezéshez tartoznak, mint például az Európai Unió vagy a belpolitikai helyzet Magyarországon.

– Kifejezetten elősegíti az olvasottak egyszerű megértését, hogy a cikkek többsége egy frappáns idézettel kezdődik, amely felvezeti a később tárgyalt jelenséget – tette hozzá Somkuti Bálint, aki szerint a feszes, precíz stílus és az egyértelmű szóhasználat a kétség csíráját sem hagyja az olvasóban azzal kapcsolatban, hogy mire gondol a szerző. Ugyanúgy, ahogy a témákban itt is tetten érhető a szerző előélete, amely nagymértékben hozzájárul a könyv könnyű befogadhatóságához.

– Személyes kedvenceim közül az első az Andrej Babis cseh miniszterelnök megbuktatásához felhasznált módszertan ismertetése, amely a titkosszolgálatok egyik alapvető feladatát mutatja be közérthető részletességgel. A bizonytalanság és a kétkedés csírája mindannyiunkban ott van. Azonban ahogy 

bemutatja az erre építő, a sajtó és a pszichológia mesteri fokon ötvözött manipulációját, láthatóvá válik, hogy ebben a post-truth világban egy ilyen beavatkozás akár szavazások végkimenetelét is eldöntheti 

– emelte ki recenziójában a kutató, aki szerint a Babis bukásával végződő művelet nemcsak a vesztfáliai nemzetközi rendszer külső hatalmak be nem avatkozásról szóló elvét köpte szembe immáron sokadik alkalommal, hanem egyértelműen rámutatott azokra a veszélyekre is, amelyek egy hitét, értékeit és hagyományait vesztett társadalmat fenyegetnek.

Mint fogalmazott, a másik „A négyből egy ember kevés lesz a haza megvédéséhez”, amely kitűnő és érzékletes párhuzamot von a 2023 augusztusában négy királyi testőrt érintő, a norvég királyi palota közelében történt incidens és azon felmérés között, amely szerint Európában legfeljebb minden negyedik ember lenne hajlandó harcolni a hazájáért. – Érdemes felidézni azt a mondást, amely szerint amelyik ország nem tartja el a saját hadseregét, az hamarosan másét fogja eltartani – mondta Somkuti Bálint, 

mindazoknak ajánlja Horváth József könyvét, akit érdekelnek egy hangsúlyozottan és büszkén vállaltan szuverenista, hazája biztonságáért, sorsáért és jövőjéért aggódó, több területen jelentős tapasztalattal rendelkező elemző gondolatai a közelmúlt és az eljövendő idők eseményeiről.


Borítókép: Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Veszélyes idők című könyvének bemutatóján (Fotó: Polyák Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.