A baloldali városvezetés huszonöt évre adósrabszolgaságba taszította Pécset

A város költségvetési helyzete csak árnyéka más magyar nagyvárosokénak.

Forrás: BAMA2024. 02. 05. 16:58
null
Pécs, 2019. szeptember 26. Pécs felirat a város Kossuth terén az avatás napján, 2019. szeptember 26-án. MTI/Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ahhoz, hogy a magyar nagyvárosok között Pécs sereghajtóból éllovas legyen, a lövészárkok további mélyítése helyett hidakat kell építeni – közölte Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján. A nemzeti oldal politikusa szerint tényként megállapítható, hogy Pécs költségvetési helyzete csak árnyéka más magyar nagyvárosokénak – számolt be a BAMA.

Ha összevetjük a baranyai vármegyeszékhellyel az azonos, vagy közel azonos lakosságszámú városokat, akkor kiderül, hogy 

Pécs sokkal kevesebbet tud fordítani az itt lakók mindennapi életminőségének a javítására vagy a város fejlesztésére 

– írják.

Székesfehérváron 2023 első három negyedévében jóval százmilliárd forint fölött tudott költeni, míg Pécs esetében ez még a 80 milliárd forintot sem érhette el

– hozta fel példaként Csizmadia Péter frakcióvezető.

– Nem ismerjük még a pécsi végső számokat 2023-ból, mert a jelenlegi városvezetés miközben még az eget is rózsaszínre festi, titkolja és halogatja ennek a számnak a nyilvánosságra hozását, de már most ezekből le lehet vonni a nagyon szomorú és súlyos tanulságot: amennyiben rövid időn belül Pécs nem képes felzárkózni más magyar nagyvárosokhoz és nem lesznek olyan lehetőségei, hogy legalább annyit vagy akár még többet is fordítson a közszolgáltatások biztosítására, a város fejlesztésére, akkor teljesen lemarad – mondta a politikus.

A frakcióvezető szerint ezért ebbe bele lehet érteni az utak felújítását, a tömegközlekedést, az óvodai ellátó rendszert, vagy akár az egészségügyi szolgáltatásokat is.

A helyi vállalkozók ennek ellenére kimagaslóan tudtak teljesíteni az elmúlt években, ami a tettrekészségük és a tehetségük jele. Ugyanakkor annak a kormányzati intézkedéscsomagnak is köszönhető, amely az egész országban válságállóvá tette a válságok korábban a magyar gazdaságot. A jelenlegi városvezetés csak kilátástalanságot és sodródást tud kínálni a pécsieknek, ezen viszont sürgősen változtatnunk kell annak érdekében, hogy ne kisvárosokkal versenyezzünk

– emelte ki Csizmadia Péter. Hozzátette: A pécsiek a jelenlegi kudarcos várospolitikának az idei választásokon véget tudnak vetni és esélyt adhatnak egy olyan politikának, amely valóban a pécsiek és a Pécsett működő gazdálkodó szervezetek és vállalkozók érdekeit helyezi középpontba, rájuk támaszkodva lehet sereghajtóból éllovas Pécs.

– A lövészárkokat nem mélyíteni fogják, helyette az energiákat arra fordítják a pécsiek és a pécsi gazdálkodók érdekében, hogy hidat építsenek az otthonuk, Pécs és a kormány között azért, hogy a város valóban egy büszke nagyváros lehessen a következő évtizedekben. Ezért arra kéri a frakcióvezető a pécsieket, hogy szavazzanak a változásra. 

Nem lesz egyszerű, tennivaló van bőven: látjuk, hogy milyen romhalmazt kell eltakarítani, de ennek mielőbb neki kell állni, hogy utolérjük a többi magyar, sikeres nagyvárost

 – hangsúlyozta Csizmadia.

A baloldal leépíti Pécset

 

A baloldali városvezetés huszonöt évre adósrabszolgaságba taszította a várost a nemzeti oldal szerint, hiszen 16 milliárd forinttal adósította el a várost. 

Ezt huszonöt éven keresztül kell a pécsieknek és minden vállalkozónak fizetnie,

hiszen amit iparűzési adóból, építményadóból vagy bármilyen hozzájárulással befizetnek az önkormányzati kasszába, annak egy jelentős része évről évre, huszonöt éven keresztül a hitelekre megy el. Ehelyett utakra, közterekre, jobb tömegközlekedésre, egészségügyi szolgáltatásra is fordíthatná Pécs ezt az összeget.

A hatalmas adósság felhalmozása mellett a városvezetés nagy lábon él, és ez szembeötlő. Pécs alpolgármesterének, Ruzsa Csabának két, összesen 180 négyzetméteres apartmanja van a horvátországi Zadartól nem messze, amiket felerészben birtokol 2007 óta. Van még egy 1580 négyzetméteres pécsi telken épült, 288 négyzetméteres, garázzsal is rendelkező családi háza, egy 1000 négyzetméteres fővárosi telken lévő, 84 négyzetméteres társasházi otthona is két garázzsal – ez utóbbinak a felét birtokolja –, továbbá egy 100 négyzetméteres budapesti társasházi lakásba is visszavonulhat.

Mindezt úgy, hogy közben teljesen elhanyagolják a várost. Korábban már a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy elképesztő mocsok és bűz van a pécsi Kossuth téren, amelyet az Európa kulturális fővárosa programra időzítve újítottak fel. A szépen rendbe tett közterületen a kövezet a csobogók környékén, valamint a tér egyes pontjain szinte fertőzésveszélyesen mocskos. A hatalmas köveket nemcsak a kiöntött italok, elkent szerves anyagok maradványai vagy a kutyák vizelete piszkítja be, hanem rendkívül sok graffiti is csúfítja azokat. Sem a városüzemeltetést ellátó Biokom Kft., sem az önkormányzat nem törődik az állandó kosszal és bűzzel, dacára annak, hogy a pécsi polgármesteri hivatal apparátusai is működnek a Kossuth téren.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.