A nemzeti oldal tud korrigálni

– Jól mutatja a jobboldali politikusok emberi nagyságát az is, hogy Novák Katalin és Varga Judit távozott – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője egy elemzői beszélgetésen. Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója szerint az alaptörvény módosításával hamarosan le fog csengeni a kegyelmi ügy.

2024. 02. 14. 19:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A baloldal úgy kezdte támadni a Fidesz táborát, hogy az nem tudott védekezni ellene – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a Változások kapujában? – Európa választ című rendezvényen, amelyet a Batthyány Lajos Alapítvány szervezett. Mint az intézetvezető kifejtette, a baloldaliak azt mondták, nem volt őszinte az elmúlt évek gyermekvédelmi kampánya, a kormánynak ezért kellett gyors lépéseket tennie. 

Jól mutatja a jobboldali vezetők emberi nagyságát, hogy hajlandók voltak hátrébb lépni, a személyes ambícióikat a háttérbe szorítani. 

Mivel a baloldal meg tudta osztani a jobboldali tábort, helyes volt mindkét politikus döntése – értékelt.

Mráz Ágoston Sámuel rámutatott: Novák Katalin beszédében ott volt az üzenet, hogy ez nem a közéletből való távozás, mert csak államfőként szólt utoljára, Varga Judit viszont a nemzeti közösség frontvonalából távozik. Lehet még olyan helyzet Magyarországon, hogy a választók Novák Katalinnak újra bizalmat szavaznak – vélekedett. Szerinte a baloldal hivatkozása a gyermekvédelmi törvényre olyan, mint amikor a farizeusok támadták a kormányt azzal, hogy nem vallásosak, ami abszurd. – Ha ennyire szereti a baloldal a gyerekeket, akkor a törvény szigorításának támogatásával mutassák azt meg a parlamentben. Ez a törvény szent a kormányoldalnak, Novák Katalin azért hozta meg az áldozatot, mert ezt ő is belátta – fogalmazott a Nézőpont Intézet vezetője.

Kitért arra is, hogy a baloldali pártok katasztrofális állapotban vannak, ellentétben a baloldali sajtóval, ahol „vérprofi propagandisták kegyetlenül pörgetik a történéseket”. A kegyelmi ügyet a Soros-média 444 nevű platformja robbantotta ki, nemzetközi botrányt tudtak belőle csinálni – hívta fel a figyelmet, hozzáfűzve, hogy aki ezt az ügyet kirobbantotta, az a magyar stabilitás nyújtotta versenyelőnyt akarta megszüntetni. Szerinte Magyar Péter, Varga Judit volt férje nem fog nagy vihart kavarni a magyar politikában, mert nincs olyan adu a kezében, eddig sem mondott semmi újat.

Kiszelly Zoltán szerint hamarosan csitulni fognak a kegyelmi ügy által keltett közéleti hullámok (Fotó: Észak-Magyarország/Ádám János)

– Nagyon fontos, hogy a nemzeti oldal, a kormányoldal tud korrigálni – jelentette ki Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója. A kormány az alaptörvény-módosítással egyértelművé tette, hogy a gyermekvédelmi politika terén nincs változás, politikailag a miniszterelnök azt üzente, hogy akik hibáztak, azoknak kell levonni a következtetést. Az elemzési igazgató azt várja, hogy az alaptörvény módosításához egy vagy két baloldali párt is csatlakozik, ami nemzetközileg is sokat számítana, illetve a magyar emberek nagy részének ezzel az ügy lezárhatóvá válna. 

Hangsúlyozta: 

a Fidesz–KDNP politikai közösségében nagyon sok olyan tehetséges női és férfi politikus van, aki jó államfő lenne. 

Novák és Varga bizonyították, hogy nyelveket beszélő, sokgyermekes családanyaként helyt tudnak állni. A baloldali politikusok annyira leszerepeltek, hogy kiszervezik feladataikat az influenszereknek, és most már nekik gurítja az amerikai nagykövetség a dollárokat – mutatott rá. Az ügyet azért tartják napirenden, mert nem akarnak arról beszélni, ami nekik kellemetlen, például a Lánchíd-botrányról. 

Kiszelly Zoltán úgy vélekedett: nem változott meg az sem, hogy Kunhalmi Ágnes össze akart fogni, Donáth Anna pedig nem, és jót tett nekik, hogy most nem erről kell beszélniük, az alaptörvény módosításával pedig a téma le fog kerülni a napirendről. Bár most néhány baloldali párt távolságot igyekszik mutatni egymás között, ne legyenek kétségek afelől, hogy 2026-ban megint együtt fognak menetelni – fogalmazott. Mráz Ágoston Sámuel szerint viszont kétpólusú baloldallal kell szembenézni 2026-ban, ami egy szociáldemokrata és egy liberális pólusból fog állni. Ez látszatversengés a szavazatok maximalizálásáért, a domináns szereplő továbbra is Gyurcsány Ferenc lesz – mondta.

Borítókép: Mráz Ágoston Sámuel a 2023-as Tranziton (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.