Az alvilág rettegett ura amerikai ügynök volt? (2. rész)

Stratégiai fontosságú, a 90-es évek milliárdos bizniszével, az olajszőkítéssel és az ahhoz köthető titkosszolgálati érintettséggel, illetve a leszámolásos ügyeken dolgozó korrupt rendőrökkel kapcsolatban is adhatott át információkat amerikai kapcsolatainak Portik Tamás – többek között erre jutott az a vizsgálat, amely az Energol-vezér és az FBI kapcsolatát is górcső alá vette. Felmerült az is, hogy Portik a magas szintű titkosszolgálati ismereteit az Egyesült Államokban szerezhette.

Portik
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2001 májusában Halmos-Riskó Almát állapotosan tartóztatták fel a Los Angeles-i repülőtéren. Az Egyesült Államokba az akkori jogszabályok szerint várandós, nem amerikai állampolgárt rendkívül kivételes esetben engedhettek volna be. 

Az ikerterhessége ötödik hónapjában járó fiatal nőt mégis félreállították, majd csupán néhány óra várakoztatás után, intézkedés nélkül elengedték és engedélyezték a belépését az Egyesült Államokba.

Portik élettársa 1997-től kezdődően mind a négy közös gyermeküket Amerikában szülte meg, így amerikai állampolgárok lettek.  

A magyar titkosszolgálati vizsgálat a fenti körülményeket, illetve más beszerzett adatokat értékelve megállapította, hogy terhes élettársa Portik valamilyen hivatalos amerikai kapcsolata tudtával és engedélyével léphetett be az országba.

Kétrészes cikksorozatunkban annak járunk utána, hogy Portik Tamásnak milyen jellegű kapcsolata volt az FBI-jal. Az előző cikkünkben megírtuk, hogy a magyar rendőrség Portik letartóztatása előtt egy hónappal megfigyelte az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda ügynökei és az olajos bűnöző titkos találkozóját. Az ezzel összefüggésben már egy évvel korábban indult titkosszolgálati vizsgálat pedig több fontos megállapításra jutott, többek között arra, hogy Portik már a 90-es évek elején-közepén kapcsolatba lépett az FBI-jal.

Bécsben vették fel a kapcsolatot

Ezt erősítette meg a vizsgálatra rálátó forrásunk is, aki hozzátette: az Energol-vezér egy, az éjszakai életben jól ismert barátja közvetítésével Bécsben vette fel a kapcsolatot az amerikaiakkal. Portik FBI-os érintettségéről a Vertical Invest-bűnügyből jól ismert K. Zoltán is beszélt a hatóságoknak. A kalandos életű, sokáig Amerikában élő  férfi FBI-jal való kapcsolattartása igazolható, hiszen a nyomozóiroda több levelet is írt a K. Zoltán büntetőügyében eljáró bírónak és az ügyészségnek is arról, hogy eredményes együttműködésük volt vele, aki segítette az amerikai igazságügyi szervek munkáját. 

A férfi az Aranykéz utcai robbantás ügyében tanúként arról is beszélt, hogy korábban ő maga a Las Vegas-i rendőrség különleges egységének fedett nyomozója is volt, és állította, Portik is hasonló szerepet töltött be „egy másik egységnél”.

Hogy ebben a vallomásában K. Zoltán az FBI-ra, esetleg más amerikai szervezetre gondolt, nem derült ki, az viszont tény, hogy a magyar hatóságok vizsgálata során azt is megállapították: Portiknak az amerikai titkosszolgálatokhoz is lehetett valamilyen köze, hiszen három stratégiai fontosságú információt is megadhatott nekik a 90-es években.

Korrupt rendőrök akadályozták az alvilági leszámolások nyomozását

Az egyik ilyen információ a leszámolásos ügyekben dolgozó különböző rendvédelmi szervekhez tartozó, vezető beosztású emberek korrumpálása volt. Mindez a magyar közvélemény számára csak azután vált világossá, hogy Portikot letartóztatták és a sajtóban is megjelent, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálata után csak azért nem tudták elővenni a 90-es évek korrupt rendőreit, mert az általuk elkövetett bűncselekmények már elévültek. Hogy csak a legsúlyosabb ügyet említsük: „valaki” eltüntette az Aranykéz utcai nyomozás legfontosabb bizonyítékát, azt a felvételt, amin jól felismerhető volt a robbantó, Jozef Rohác. Egy tanú az újraindított nyomozásban úgy nyilatkozott, hogy a bizonyíték az akkori eljárás vezetőjének szobájából tűnt el.

Információk a titkosszolgálat és az olajbűnözés kapcsolatáról

A második kulcsfontosságú adat, amit az amerikai szolgálatok megkaphattak Portiktól, az a „magyar titkosszolgálatok részvétele a vámcsalásokra specializálódott bűnszervezetek létrehozásában”. Ez az úgynevezett vámcsalás nem más, mint az 1990-es évek legnagyobb üzlete, az államot csaknem ezermilliárd forinttal megkárosító olajszőkítés. 

Ennek a biznisznek a legnagyobb haszonélvezője Portik Tamás és társai cége volt, persze azt tudni kell, hogy a keletről érkező olaj útját sokszor az előző cikkünkben már említett Szemjon Mogiljevics egyengette, akiről alvilági körökben jól tudták, nem lehet keresztezni az útját.

Az Energol Rt.-t 1994. november 30-án alapította három, már a 80-as évek óta bűnözésből élő keményfiú, Portik, Drobilich Gábor és Ferencsik Attila – akik a magyar szervezett bűnözés meghatározó alakjává nőtték ki magukat az 1990-es évekre –, valamint a kiváló titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező Gulyás Emil és fia, Gulyás Emil Róbert, illetve Kerekes István, aki a cég első vezérigazgatója lett. 

Az Energolnál érdemes megemlíteni, hogy az ellenük indított nyomozás során Gyurcsány Ferenchez köthető érzékeny offshore iratokat találtak a nyomozók: a Gyurcsány-féle cégbirodalomhoz tartozó Fortus tulajdonosaként felbukkanó Dryden Enterprises Limited nevű ciprusi offshore cég alapító okirata az olajmaffiát irányító Energol Rt. egyik vezetőjének, Dékány Istvánnak a feleségénél tartott – 1997. augusztusi – házkutatásnál került elő. Talány, hogy a cégirat miképpen kerülhetett az energolosokhoz. 

Ha már itt tartunk: arra sincs egyelőre magyarázat, hogy miként került Kuncze Gábor, a Horn-kormány SZDSZ-es belügyminiszterének unokahúga az Energol titkárnői pozíciójába. Vankó Krisztina persze nem csupán titkárnői feladatokat látott el: kulcsa volt a cég széfjéhez, és a házipénztár kezelésére is felhatalmazást kapott, sőt többször döntött a társaság gazdasági ügyeiben is. 

„Guriga” tábornok

Miután lelepleződött a csalássorozat, számtalanszor vizsgálták a titkosszolgálatok és az olajos cégek kapcsolatát, ezek során pedig többször előkerült a „Guriga” tábornokként emlegetett Kerekes István neve, akit nem sokkal azelőtt távolítottak el fegyelmivel a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH), hogy az Energol egyik alapítója lett. Valószínű, hogy a tábornok valójában nem hagyta el a szolgálatokat, hanem az Energolhoz vezényelték.

A korabeli sajtó ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy a fegyelmi több okból is „bűzlik”.

Egyrészt azért, mert olyan szabálytalanságért küldték el, amelyet naponta követnek el azok, akik titkos anyagokkal dolgoznak, mégsem rúgnak ki senkit miatta. Másrészt pedig azért, mert távozása után szinte azonnal céget alapított számos, a rendőrség által korábbról jól ismert, rovott múltú „vállalkozóval”, anélkül hogy akár az NBH, akár a rendőrség a legcsekélyebb érdeklődést is mutatta volna az újonnan létrehozott vállalkozás és annak tulajdonosi szerkezete iránt.

Az Energol Rt. titkosszolgálati kötődését igazolja az a korábbi Magyar Nemzet-információ is, hogy 1995-től az Energolt a katonai elhárítás a szoros felügyelete alá vonta és a cég „üzletpolitikájának” minden mozzanatáról jelenteni kellett a Katonai Biztonsági Hivatal Szovjetunióban végzett mindenható vezetőjének, a 2009-ben elhunyt Stefán Gézának.

Kipakolt a magyar nagypolitika illegális üzletéről is

Az Energol Rt. működtetése nagypolitikai érdeket is szolgált. Ebben az időszakban – 1992-től – ENSZ-embargó volt érvényben Szerbiával szemben. Oroszország azonban a korlátozások ellenére minden eszközzel megpróbálta segíteni a Milosevics-rezsimet. 

A szocialisták 1994-es hatalomra kerülését követően, a kiváló orosz kapcsolatokkal rendelkező Stefán Géza, engedve a baráti kérésnek, az Energolon keresztül – amelynek legfőbb felügyelője volt – egyengette néhány olajszállítmány áthaladását az országon.

Volt olyan dokumentált szállítás, amelyben egy egész szerelvény olaj utazott a déli határig, ahonnan – téves címzés miatt – visszafordították ugyan, ám a visszaúton a tartályokban már nem olaj, hanem víz volt. A folyékony arany minden bizonnyal Szerbiában kötött ki. A magyar vizsgálatok szerint Portik ezekről az illegális olajszállításokról is beszámolt az amerikai szerveknek.

Magas szintű titkosszolgálati ismeretek

Arról, hogy Portikot beszervezhette-e a CIA, vagy az FBI, a 2011. november 15-i kihallgatásán az akkor éppen kémkedés gyanújával letartóztatott volt NBH-vezért, Galambos Lajost is faggatták. Galambos ugyanakkor állítása szerint ezekről a kapcsolatokról nem tudott. Érdekesség, hogy Portik FBI-os érintettsége még a rendőrök megvesztegetése és adócsalás miatt elítélt Vizoviczki László elleni eljárásban is előkerült. Az ügy koronatanúja szerint az egyik korrumpált főrendőr neki arról beszélt, hogy az Energol egykori vezetőjét az FBI képezte ki.

Azt, hogy Portikot az FBI vagy a CIA beszervezte és kiképezte volna, az ezzel kapcsolatos, lapunk által megismert összefoglaló jelentésben konkrétan nem írták le, de azt tényként kezelték, hogy az olajos bűnöző magas szintű titkosszolgálati ismeretekkel rendelkezik. 

A vizsgálati megállapítás kitért rá: mindezeket az ismereteket Portik Tamás akár az itthoni magyar kapcsolataitól is megszerezhette,

ám szerintük figyelemre méltó, hogy Portik egyesült államokbeli hosszú tartózkodásairól gyakorlatilag semmit nem tudni, és az FBI a többszöri magyar megkeresésre sem közölt ezzel kapcsolatban semmilyen részletet.

Borítókép: Portik Tamás (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.