Hiánypótló kötet jelenik meg a Gulág- és a Gupvi-lágerekről

A szovjetek hétszázezer katona mellett tömegesen elhurcoltak több mint háromszázezer magyar civil állampolgárt a második világháborús Magyarországról.

2024. 02. 23. 16:13
null
Szombathely, 2017. január 25. A Gulag áldozatainak emléket állító installáció részlete Szombathelyen, a Fõ téren 2017. január 25-én. Az Inconnu Csoport alkotását a GerillaPresS Lapkiadó Pécsett, Debrecenben és Budapesten is bemutatja. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 80 éve történt – Adatok, tények történetek a szovjet fogságból címmel adja ki első kiadványát a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának Gulág- és Gupvikutató Intézete. A könyv bemutatója február 24-én, szombaton lesz délután öt órakor a Kárpátaljai Szövetség székházában.

Az intézet címadása nem véletlen: állításuk szerint a megjelenő kötet fel akarja hívni a figyelmet a közelgő 80. évfordulóra, arra, hogy 1944-ben Magyarországon a náci, vagyis nemzetiszocialista birodalom embertelen, népirtó ideológiáját és tevékenységét ősztől fokozatosan felváltotta a szovjet szocialista birodalom ember- és istentelen ideológiája és terrorja.

A holokauszt koncentrációs lágereit felváltotta a Gulág- és a Gupvi-lágerek pokla

– hangsúlyozták. Emlékeztettek: a szovjetek a közel 700 ezer katona mellett tömegesen, ítélet nélkül és egyenként, ítélettel hurcoltak el több mint 300 ezer magyar civil állampolgárt a második világháborús Magyarországról. A társadalom erőszakos, a marxizmus-leninizmus ideológiáján alapuló átalakításához hozzátartozott a társadalom megfélemlítése, a tömeges, illetve a személyenkénti elhurcolás, amiről több mint negyven éven keresztül nem lehetett beszélni.

A könyv az egész magyar társadalmat mélyen érintő, generációkon keresztül ható traumának a különböző aspektusait vizsgálja, valamint új kutatási irányokat is megnyitva négy fejezeten keresztül, 12 tanulmányban.

Számos szakártő részletekbe menő alapossággal mutatja be, elemzi egy-egy térségben, településen történt civil elhurcolásokat, széles körű információkat adnak több mint hetven Kárpát-medencei, valamint azon túli szovjet lágerekről.

A kötet összegzi a különböző, főként a Magyar Nemzeti Levéltár online adatbázisaiból kinyert információkból levonható tanulságokat, valamint a nyugati politikusok és az ottani magyar emigrációnak a (hadi)foglyok érdekében tett erőfeszítéseit.

Az utolsó tanulmány pedig először foglalkozik a téma azon jogi kérdéseivel, amelyek a ma élő hozzátartozóknak, illetve a téma kutatóinak a fogságba vetettekkel kapcsolatos olyan alapvető, emberi jogait járják körbe, mint többek között a kegyeleti jog vagy az információhoz való szabad hozzáférés joga. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.