Hiába a kampányígéretek, nem törődik a bérlakásokkal a baloldal

Az elhanyagoltságnak és a felújítások, a városrehabilitáció hiányának betudhatóan elhasználódtak a budapesti kerületek ingatlanjai, miközben sokan várakoznak szociális bérlakásra a fővárosban.

2024. 03. 19. 16:14
Fotó: Bach Máté
Fotó: Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a kormánypárti városvezetés a 2019-et megelőző kilenc évben huszonkét, önkormányzati tulajdonban lévő házat újított fel a Ferencvárosban, és költöztetett oda hátrányos helyzetű vagy komfort nélküli lakásokban élő kerületi lakosokat, addig a baloldal az elmúlt csaknem öt évben semmit sem tett a szociális bérlakásokban élőkért Gyurákovics Andrea önkormányzati képviselő szerint.

A városrehabilitációs  folyamat teljesen leállt 2019 ősze után, az elmúlt öt évben azt lehet elmondani, hogy az a lakásállomány, amit még az előző városvezetés újított fel és beköltözhető állapotban volt, elfogyott. Tavaly kaptunk egy tanulmányt, amely szerint ötven alá esett a beköltözhető, felújított lakások száma Ferencvárosban, ami 2019-ben még 200 felett volt

– emelte ki a politikus, majd hozzátette: Baranyi Krisztina be sem számol arról, hogy pontosan hány ingatlanban történtek felújítási munkálatok az elmúlt években, csupán dobálózik a számokkal.

Gyurákovics Andrea kiemelte, hogy a bérlakások általánosságban véve továbbra is rossz állapotban vannak. Egy felmérés szerint ugyanis a kerület tulajdonában jelenleg 36 olyan bérház van, amelynél valamilyen felújítást el kellene végezni.

 

Nincs elég lakás Újbudán

A 2006–2007-ben történt nagyarányú privatizáció után nagyon kevés bérlakás maradt az újbudai önkormányzatnál Szabó László önkormányzati képviselő szerint.

Az akkori balliberális városvezetés a piaci érték 30 százalékán eladta az önkormányzati lakások jó részét, aminek köszönhetően mára nagyjából 1300–1400 bérlakása maradt a XI. kerületnek, miközben nagyjából 800 kérelmező szeretne szociális bérlakást a kerületben

– ismertette a politikus. A meglévő bérlakásokban nagyon lassan megy a lakók cseréje, ugyanis sokszor ha egy bérlő meghal, a hozzátartozók azonnal bejelentkeznek a lakásért, azt állítva, hogy vele együtt éltek.

A baloldali önkormányzat emellett azt a 2019-es kampányban gyakran hangoztatott ígéretét sem tartotta be, hogy a kerületben bérlakásprogramba fognak kezdeni.

A helyi baloldal korábban azt állította, hogy felül fogják vizsgálni a jelenlegi bérlakásokat, új bérlakásépítési programot indítanak, illetve növelni fogják a kerületi szociális bérlakásban elhelyezhető személyek számát. Ehhez képest egyetlen új önkormányzati bérlakást sem építettek, még azokkal az elővásárlási jogokkal sem élnek, amelyek alapján a piaci viszonyokhoz képest is kedvező áron juthatnának újabb lakásokhoz

– emelte ki Szabó László. Szerinte a kerület baloldali vezetése sokkal inkább az ingatlanvagyon eladásában érdekelt, számtalan ingatlant értékesítettek vagy próbáltak értékesíteni az utóbbi években. Csak 2021-ben az önkormányzat több mint 200 ezer négyzetméternyi ingatlanra írt ki értékesítési pályázatot.

 

A felújítás sem halad

Kevés és rossz állapotú bérlakás áll rendelkezésre Terézvárosban a kerület kormánypárti önkormányzati képviselője, Lindmayer Viktor szerint. A politikus a Magyar Nemzetnek elmondta: a rendszerváltáskor nagyon jelentős bérlakásállományt adott el az önkormányzat vezetése.

A bérlakások felújítására egy programot kellene indítania az önkormányzatnak, aminek keretében modernizálni lehetne a lakásokat, és javítani az ingatlanok energiahatékonyságán

– emelte ki a politikus.

 

Életveszélyes épületek

A 2019-es kampányban Pikó Andrásék először azt állították, hogy 1500, aztán hogy 1100 üres lakás van a VIII. kerületben, amit mind átadnak a lakosoknak, ha nyernek – tájékoztatta lapunkat a kerület kormánypárti képviselője, Szilágyi Demeter. Emlékeztetett: ehhez képest öt év alatt az önkormányzat saját bevallása szerint mindössze 200 lakást újított fel.

Azt is ígérték, hogy új bérlakásokat fognak építeni az eladott bérházak árából. Azonban csak odáig sikerült eljutni, hogy eladtak több milliárd forint értékben ingatlanokat, és egyetlen bérházat építettek a kerületben, miközben rengeteg olyan bérház van, ahol már évek óta életveszélyes állapotok uralkodnak

– emelte ki a politikus. A helyiek felhívására mostanáig hat olyan épületben is járt, amelyek életveszélyesek, a villanyvezetékek, a függőfolyosók, a tetőszerkezet kritikus állapotban van.

Borítókép: Pesti bérház belső udvara (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.