Idén is külön kell rendelkezni az 1 százalékos felajánlásokról

Az adótanácsadó ismertette a részleteket.

2024. 03. 06. 7:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó (szja) 1+1 százalékáról, legkésőbb május 21-ig, az szja-bevallástól függetlenül is – figyelmeztet cikkében a Világgazdaság. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bárki dönthet úgy, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójának 1 százalékát felajánlja

  • egy regisztrált civil szervezetnek, 

további 1 százalékát pedig

  • egy technikai számos vallási közösségnek vagy
  • a kiemelt költségvetési előirányzatnak.

Utóbbi ezúttal is a Nemzeti Tehetség Program. Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere kiemelte: a civil kedvezményezettek javára viszont továbbra is évente kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A civil szervezeteket tartalmazó lista 2023-ban mintegy harmincezer kedvezményezettet foglalt magában.

Bagdi Lajos arról is beszélt, hogy ezek a támogatások hónapokkal a rendelkezés után, november környékén futnak be. – Azt a civil szervezetek nem látják, hogy volt-e olyan felajánlás, amely formai okokból lett elutasítva, és ennek következtében nem érkezik be a pénz hozzájuk – hívta fel a figyelmet. Olyan problémáról azonban ő is tud, hogy néhány ezer forintos adótartozás miatt nem kapták meg eleinte a felajánlott teljes összeget, csak hosszas levelezés után. Mindenesetre fontos bevételi forrásról van szó, egy kis egyesületnek ugyanis akár sok százezer forint is juthat ilyen módon.

A megkérdezett kisebb szervezetek átlagosan 10 ezer forint körüli összegre voltak jogosultak egy felajánlótól, ami az átlagos felajánlások számát figyelembe véve 600-700 ezer forintos bevételt jelenthet számukra.

– Bár kis részben, de azért támogatja ez a működésüket. Persze még mindig messze elmarad a nagy szervezetek részére történő felajánlástól, például az Országos Mentőszolgálat Alapítvány 336 millió forintjától – jegyezte meg Bagdi Lajos.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.