Kalandos múltra tekint vissza a kiégett visegrádi szálloda, ahol nem először pusztított tűzvész

Szombat délelőtt tűz ütött ki a visegrádi Hotel Silvanusban. A negyedik emeletén tomboltak a lángok, ahonnan az épület tetőszerkezetére is átterjedt a tűz. A híres szállodát komoly károk érték, de a helyzet korántsem menthetetlen, sőt: a szálloda vezetősége már be is jelentette, hogy fél éven belül újra vendégeket fogadhat a kalandos múltra visszatekintő épület.

Forrás: Hotel Silvanus Visegrád2024. 03. 11. 17:01
Forrás: Hotel Silvanus Visegrád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetvenes években, Visegrád fokozódó turistaforgalma és a közelgő, 1971-es Vadászati világkiállítás miatt szükségessé vált egy korszerű hotel megépítése a városban. Így jött létre a panorámájáról híressé vált Silvanus szálló a Fekete-hegyen. 

A Pannónia Étterem- és Vendéglátóipari Vállalat megbízása alapján 1970-ben kezdték el az építkezést.

A szálloda az év augusztusában, a Budapesten rendezett Vadászati világkiállítás megnyitásakor fogadta az első vendégeket. A hotel terveit M. Hejhál Éva készítette, belsőépítésze Molnár Gábor volt.

Az országban az első olyan szállodák egyike volt a Silvanus, ahol minden szobához fürdőszoba tartozott (ez az egy tény a szállodát rögtön a luxuskategóriába emelte) és ahol házassági anyakönyvi kivonat nélkül meg lehetett szállni. A Volga és a Nimród mellett az országban erre csak a Silvanusban volt lehetőség.

Fotó: Hotel Silvanus Visegrád

 

A szocializmus korszelleme a luxusszállodákat sem kímélte

A kor szokásának megfelelően a szállodát egyáltalán nem tartották karban, így annak állapota a nyolcvanas évek végére teljesen leromlott. A rendszerváltás idején ebben az állapotában értékesítette az állam. A szállodát végül 1992-ben a Lantos család két másik családdal közösen – akkor nagy összegnek számító – hetvenmillió forintért vásárolta meg, majd teljesen felújították.

Érdekesség, hogy a szálloda legfontosabb erőssége, a panoráma sem volt úgy kihasználva, mint ma, ugyanis a Duna felé néző rész a bejáratnál le volt falazva.

A hotel jóval később, 2008-ban újabb átfogó felújításon esett át, amelynek eredményeként elnyerte a mai formáját. Az eredeti hetvenről 150 szobássá bővült, lifteket, uszodákat és wellnesst építettek hozzá.

 

Korábban is égett már a Silvanus

Ugyanebben az évben, 2008-ban már történt egy  tűzeset, akkor a szálloda földszintjén az elektromos elosztó helyiségben a kapcsolószekrény gyulladt ki, majd a tűz átterjedt az oldalsó épületszárny első emeletén lévő mosodára. A tűzoltók kiérkezése előtt a személyzet a szállót kiürítette, több mint 150 vendégnek kellett elhagynia az épületet. 

A vendégszobákra a lángok nem terjedtek át, de számos szoba füsttel telítődött. A tüzet kétórás munkával sikerült a szentendrei, esztergomi és fővárosi tűzoltóknak megfékezniük.

Fotó: Hotel Silvanus Visegrád

 

Borítókép: A szálloda építkezésén készült felvétel a hetvenes évekből (Fotó: Hotel Silvanus Visegrád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.