Változik a választási rendszer Magyarország több településén

Budapest több kerülete és az ország számos nagyvárosa is érintett a változásban.

Forrás: MTI2024. 03. 24. 9:26
Péter Gabriella
Illusztráció Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy településen másként választják meg a képviselő-testület tagjait június 9-én, mint öt évvel ezelőtt – hívta fel a figyelmet az MTI.

A települési önkormányzati képviselő-testület, illetve közgyűlés megválasztandó tagjainak számát tavaly október 31-ig kellett meghatározniuk a jegyzőknek a szeptember elsejei lakosságszám alapján. A tízezernél kevesebb lakosú településeken az egész település egy választókerületet alkot, ezeken a településeken úgynevezett egyéni listán osztják ki a mandátumokat. A választópolgárnak annyi szavazata van, ahány tagú a képviselő-testület; a képviselők száma száz lakosig kettő, ezer lakosig négy, ötezer lakosig hat, tízezer lakosig nyolc – közölték.

A tízezernél több lakosú településen és fővárosi kerületekben a képviselők vegyes választási rendszerben (egyéni választókerületben és kompenzációs listán) jutnak mandátumhoz: 25 ezer lakosig nyolc egyéni választókerületi és három kompenzációs listás mandátum, ötvenezer lakosig tíz egyéni választókerületi és négy kompenzációs, 75 ezer lakosig 12  egyéni és öt kompenzációs, százezer lakosig 14 egyéni és hat kompenzációs listás mandátum jár. Minden további tízezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben szerezhető mandátumok száma, és minden további 25 ezer lakos után eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma – ismertették. Hozzátették: A választók a kompenzációs listára nem szavaznak, a kompenzációs mandátumokat az úgynevezett töredékszavazatok, vagyis az egyéni választókerületben nem hasznosult voksok alapján osztják szét a pártok között.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Celldömölkön, Csornán, Kapuváron, Mezőberényben, Nagyatádon, Sarkadon és Szigetváron 2019-ben még vegyes választási rendszerben választották a képviselőket, júniusban azonban már úgynevezett egyéni listán választják meg őket, mert a települések lakosainak száma tízezer alá csökkent. A változás érinti a képviselők számát is: a korábbi 11 helyett nyolc tagúak lesznek a júniusban megválasztandó testületek.

Négy településen – Balatonalmádiban, Csömörön, Ócsán és Tárnokon – tízezer fölé nőtt a lakosok száma, így ezeken a településeken egyéni lista helyett már vegyes választási rendszerben bonyolítják le a voksolást. A településeken nyolc helyett 11 tagú lesz a képviselő-testület.

Budapest I., V., XI., XIV. és XV. kerületében, Egerben, Győrben, Kazincbarcikán, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen marad ugyan a vegyes választási rendszer, de – a lakosok számának csökkenése miatt – kevesebb lesz a választókerület.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.