A főváros miatt több épület maradhat romosan

A közös képviselő, Szilber Szilvia szerint a társasházaknak égető szükségük van az óriásplakátok jelentette bevételre, ugyanis ezek biztosítanak alapot a későbbi felújításokhoz.

2024. 04. 05. 4:52
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/ Karácsony Gergely)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az általam képviselt társasházak általában meglepő módon kevés tulajdonossal rendelkező sarokházak, amik központi helyen találhatók, és óriási összeg lenne a felújításuk. Az óriásplakátok hatalmas segítséget jelentenek a tulajdonosoknak, mert azt a több tízmillió forintot, amibe egy tetőfelújítás vagy egy homlokzatfelújítás kerül, azt nagyjából tíz tulajdonos nagyon nehezen tudná kigazdálkodni – mondta Szilber Szilva, aki szerint, hogyha az önkormányzat belenyúl a tulajdonosok azon rendelkezési jogába, hogy a saját homlokzatukra mit raknak fel, akkor egy támogatási lehetőséget is biztosítani kellene a társasházaknak, amellyel kompenzálják a kieső bevételeket, és megakadályozzák, hogy elmaradjanak a szükséges felújítások.

 Számos, a kezelésemben lévő ingatlan komplex felújítása nem valósulhatott volna meg a reklámhálók nélkül. Ha ez a bevételi forrás megszűnik, és nem valósulnak meg ezek a felújítások, akkor az említett házak sebként fognak állni a főváros legfontosabb útszakaszai mentén

 – jelentette ki a közös képviselő, majd hozzátette, vannak olyan kerületek, ahol nagyon jó pályázati lehetőségek vannak, és a pályázat kizárja a reklámháló telepítését, tehát nyilatkozni kell arról, hogy a társasházak a támogatás ellenében lemondanak erről a lehetőségről.
A belvárosi 100-130 éves társasházak elektromos és vízhálózatai mostanra felújításra szorulnak. Eközben pedig homlokzat és tető, valamint a fő szerkezeti elemek is egyre öregszenek, úgyhogy minden fontos szerkezeti elemet szinte egyszerre kell felújítani, ami rendkívül sokba kerülhet.

Az államilag támogatott hitel megoldást jelenthet, azonban nagyon sok ház ezzel azért nem mer élni, mert a tulajdonosi körben vannak olyanok, akik nem tudnak eleget tenni a fizetési kötelezettségüknek. Ha pedig a társasház nem fizet, akkor előfordulhat, hogy akár a magánszámlákról is inkasszóval behajthatja a társasházi hiteltartozást a bank

 – emelte ki Szilber Szilvia, aki megerősítette, hogy az óriás­plakátokból származó bevételeknek jelenleg nincs egyértelmű alternatívája.
Amint arról már korábban is beszámoltunk, korábban Karácsony Gergely többször is arról írt a közösségi oldalán, hogy a főváros rendeletének hatására sorra tűnnek el a városképet elcsúfító gigaplakátok Budapestről. A főváros ugyanis közterületek tulajdonosaként egy rendeletben megtiltotta a hatalmas reklámok kihelyezését.

Most szólok: aki a bírósági döntés ellenére sem szereli le az illegális épülethálóit, azokat én saját kezemmel fogom elvágni – közölte a főpolgármester.

Mindeközben Vitézy Dávid arra hívta fel a figyelmet, hogy a fővárosi önkormányzat tízemeletnyi reklámfelületet ad bérbe Kelenföldön, annak ellenére, hogy a főpolgármester intenzív kampányba kezdett a fővárosban található, az épületek homlokzatára vagy a felújítás idején az állványzatra ideiglenesen elhelyezett óriásplakátok, molinók ellen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.