Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Csattanós választ adott a NAV Karácsony vádaskodására

Visszautasította az adóhatóság Karácsony Gergely vádaskodásait, amelyeket azok után írt ki Facebook-oldalára, hogy a NAV a napokban több helyszínen is házkutatást tartott a főpolgármester 2019-es külföldi kampányfinanszírozása ügyében. A nyomozók megjelentek Tordai Csabánál is, aki Karácsony ügyvédje és jogi főtanácsadója. Hozzátesszük: az adóhatóság a Mediaworksnél is járt, ahol nagy mennyiségű iratot foglalt le.

2024. 05. 24. 16:01
Karácsony Gergely; Bajnai Gordon; Jávor Benedek
Karácsony Gergely, Bajnai Gordon, Jávor Benedek. Fotó: MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, több helyszínen, többek között Tordai Csabánál, Karácsony Gergely ügyvédjénél és jogi főtanácsadójánál is volt házkutatás az elmúlt napokban. A NAV akciójáról a főpolgármester számolt be elsőként a Facebook-oldalán. 

Karácsony bejegyzése hemzsegett a vádaskodástól, és egyértelműen arról írt, hogy politikai leszámolásról van szó, hogy ezzel őt és a kampányát gyengítsék, sőt azt is közölte, hogy a nyomozók különböző magánjellegű dokumentumokat is lefoglaltak.

Ezzel szemben nem történt más, minthogy a NAV-razzia az ellenzék és Karácsony Gergely 2019-es kampányfinanszírozási botrányával van összefüggésben, ami miatt az adóhatóság, Budai Gyula feljelentése nyomán, költségvetési csalás gyanújával nyomozást folytat.

A NAV helyretette Karácsonyt

A főpolgármester kirohanására ma a NAV is reagált. Mint közleményükben írták, „a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden olyan választási kampányban megfogalmazott főpolgármesteri állítást, sajtóhíresztelést határozottan visszautasít, amely az állítja, vagy arra utal, hogy feladatainak ellátását az aktuális politika befolyásolja”.

Hozzátették: a NAV két büntetőeljárást folytat egymással párhuzamosan, költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

„Az egyik büntetőeljárásban, amelyben egy főt már gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó hatóság (ez nem lehet más, csak a 99 Mozgalom bűnügye, a gyanúsított pedig Perjés Gábor – a szerk.), bírói végzés alapján kutatást hajtott végre Tordai Csaba ügyvédi irodájában, amely során a nyomozó hatóság – ügyész jelenlétében - az elkövetett bűncselekmények alátámasztására szolgáló bizonyítékokat foglalt le. A médiában megjelentettekkel ellentétben az eljáró hatóság csak és kizárólag a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható bizonyítékokat ismerheti meg” – hangsúlyota az adóhatóság, hozzátéve, hogy „a másik folyamatban lévő büntetőeljárásban több helyszínen is kutatott a NAV Bűnügyi Főigazgatósága, amelyek során az ügyben vizsgált bűncselekményekkel összefüggésben tárgyi bizonyítási eszközöket foglalt le”.

További gyanúsítások várhatók

Az adóhatóság azt is nyomatékosította közleményében, hogy „a nyomozások részletes adatairól – az eljárások érdekeire tekintettel – további tájékoztatás nem adható, azonban az eddigi megállapítások szerint számos hamis okirat és külföldről érkezett pénzek képezik a vizsgalat tárgyát, amellyel kapcsolatosan további gyanúsítotti kihallgatások várhatók”.

Végül kiemelték: a NAV a büntetőeljárásból eredő feladatait pártatlanul, politikai befolyástól mentesen, a törvényi felhatalmazásnak megfelelően, ügyészi felügyelet mellett látja el.

A Mediaworksnél is iratokat foglalt le a NAV

Visszatérve a házkutatásra, információink szerint a nyomozók többek között megjelentek a Karácsony 2019-es kampányát levezénylő Mindenki Budapestért Egyesület székhelyén, amely az egyesület elnökének, Perjés Gábor bejelentett tartózkodási helye is egyben. Szintén volt házkutatás a külföldi pénzmozgásban érintett Bakony Rental Kft.-nél, amely cím a cég ügyvezetőjének, Karácsony régi bizalmasának, Mravik Zsoltnak és élettársának, Tordai Csabának bejelentett lakóhelye is. Úgy tudjuk, a nyomozók jártak utóbbi cég könyvelőjénél, illetve a datadatos Szigetvári Viktor és Ficsor Ádám lakásánál is.

Megjegyezzük, a nyomozók nemrégiben a Mediawork szerkesztőségében is jártak, ahol nagy mennyiségű iratot foglaltak le.

Mindez azért történhetett, mert a Magyar Nemzet részletes tényfeltáró írást közölt arról, hogy a főpolgármester öt évvel ezelőtti kampányát külföldi forrásból finanszírozták.  Cikkünk a – feltehetően a főpolgármester közvetlen bizalmi köréből kiszivárogtatott – dokumentumcsomag eddig feldolgozott részéből készült, amelyhez hozzátartozott a kampányt bonyolító egyesület adománygyűjtő dobozainak felnyitásáról készült jegyzőkönyv is.

Külföldi pénz áramlott Karácsony kampányába

Megírtuk: a főpolgármester kampányába pumpált külföldi pénz egy észt cégtől érkezett a Karácsony bizalmasa, Mravik Zsolt által tulajdonolt Bakony Rental Kft.-hez, majd onnan a Városházán dolgozó közvetítő segítségével a 99 Mozgalom botrányából jól ismert Perjés Gáborhoz, a főpolgármester bizalmasához, a kampányt bonyolító Mindenki Budapestért (Mibu) Egyesület irányítójához került, aki több alkalommal összességében 75 millió forintot befizetett a Mibu bankszámlájára.

Azóta kiderült, hogy az észt cég a Seven Chieftains and Partners OÜ, amelynek vezető tisztségviselői Bajnai és Gyurcsány emberei, Ficsor Ádám volt titkosszolgálati miniszter és Szigetvári Viktor egykori kabinetfőnök, akik a DatAdat mögött is állnak. Bővebben erről ebben a cikkünkben olvashatnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.