Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Tisztul a kép: Bajnaiék lehetnek a hazánk szuverenitását is veszélyeztető hálózat magyar kulcsemberei

Hiába állítja az ellenkezőjét Karácsony Gergely és a baloldal többi szereplője, egyre inkább kirajzolódik az a nemzetközi hálózat, amely amellett, hogy a főpolgármester és az ellenzék évekkel ezelőtti kampányait segítette összesen több milliárdnyi dollárral, a mai napig az ország szuverenitását veszélyezteti. Az ügyben még sok a kérdés, az azonban az eddig nyilvánosságra hozott adatokból kijelenthető, hogy a más országok belügyeibe is beavatkozó szervezet magyar szereplőit a Bajnai Gordon fémjelezte datadatos körnél kell keresni.

2024. 05. 23. 14:43
Bajnai Gordon
Budapest, 2014. június 21. Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetõje (j) érkezik az Együtt - a Korszakváltók Pártja teljes tisztújítást és szervezetátalakítást tervezõ taggyûlésére a Városligeti fasorban 2014. június 21-én. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan Karácsony Gergely és a többi érintett változatlanul konok tagadásban vannak, az elmúlt időszak történései alapján kijelenthetjük: egyre inkább tisztábban látunk a főpolgármester és a baloldal külföldről történt kampányfinanszírozási botrányában.

Vegyük rögtön azt a jelentést, amit a Szuverenitási Hivatal tett közzé tegnap.

Ebben többek között leírták, hogy már a 2019-es önkormányzati választásoknál is jelen volt az a nemzetközi hálózat, amelyik a 2022-es választási kampányban is előkerült. Ismert, a Nemzeti Információs Központ (NIK) tájékoztatásának köszönhetően már kiderült, hogy külföldről próbálták befolyásolni az előző országgyűlési választásokat úgy, hogy sokmilliárd forintnyi guruló dollárt juttattak a baloldal pártjainak a Bajnai Gordon volt államtitkára és Karácsony Gergely egykori főtanácsadója, Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy (A4D) nevű szervezeten keresztül.

A jelentésében az is megtalálható, hogy a parlamenti választások idején a DatAdat is jelen volt az A4D közvetlen szerződéses partnerei, illetve legnagyobb kedvezményezettjei között, a céghez milliárdok áramlottak részben a bukott miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter öt és félmillió dollárral kitömött mozgalmán, részben más csatornákon keresztül. Persze valamennyi jutott a baloldali pártoknak is, őket az ÁSZ 260 milliós bírsággal sújtotta. 

A DatAdat Karácsony 2019-es kampányának kulcsszereplője

A hivatal birtokába került új információk alapján most azt is ismertették, hogy a Bajnai Gordonhoz és egykori titkosszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat már a 2019-es főpolgármester-jelölti kampány során több mint hatmillió ember adatait kínálta fel Karácsonyéknak. 

A felajánlott szolgáltatások kiterjedhettek közösségimédia-felületek, tízezer botfeliratkozó, valamint tömeges emailküldő és online petíciós rendszer üzemeltetésére, ami pedig lehetőséget teremtett dezinformációs kampányok lefolytatására. Bajnaiék ezenkívül más módon is segítették a főpolgármestert, de erről majd később.

 

Fókuszban a Soros-hálózat

Előtte még fontos megemlíteni, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal azt is hangsúlyozta, hogy a baloldal tiltott külföldi kampánytámogatása mögött többek között a más országok belügyeibe is a közelmúltban beavatkozó, a Soros György-féle szervezetet is a soraikban tudó hálózat áll, amely jelenleg is veszélyezteti a választási folyamatok tisztaságát, ezért indokolt megerősíteni Magyarország szuverenitásának védelmét. 

Sőt, ennek a többszereplős, egész Közép-Európát behálózó külföldi politikai és üzleti körnek a tagjai a hivatal vizsgálódása szerint az orosz–ukrán háború eszkalációjáért lobbiznak az Egyesült Államokban is.

Magyar végrehajtókat keresetek

A szerdán közzétett dokumentumban megjegyezték továbbá, hogy nem a tiltott külföldi finanszírozásban részesült baloldali pártok kerestek támogatókat, hanem a nagy donorok kerestek végrehajtókat saját céljaik elérése érdekében. Hozzátették: a feltárt hálózat legkésőbb a 2019. évi önkormányzati választások során már aktív volt, és mint említettük, feltűntek Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampánya mellett is.

 

Egy észt cégen keresztül pumpáltak tízmilliókat a főpolgármester kampányába

Nos, a magyar hatóságok mind az összesen négymilliárd forintnyi dollár, mind – a feljelentés nyomán – Karácsonyék 2019-es finanszírozása ügyében nyomoznak. Utóbbit éppen ma jelentette be Budai Gyula, aki azt a külföldi céget is leleplezte, ahonnan a több mint százmillió forint érkezett Karácsonyékhoz.  Ez nem más, mint az észt Seven Chieftains and Partners OÜ, amelynek vezető tisztségviselői Bajnai és Gyurcsány emberei, Ficsor Ádám volt titkosszolgálati miniszter és Szigetvári Viktor egykori kabinetfőnök, akik a DatAdat mögött is állnak. 

A DatAdatról fentebb már több szó esett, ám azt a további összefonódást érdemes megemlíteni, hogy a Bajnai–Ficsor–Szigetvári kör által fémjelzett céghálózat több tagját is Észtországban jegyezték be.

 

Karácsony bizalmasai is részt vettek a pénzátadásban

Na, de nézzük a kampányfinanszírozási botrány részleteit: a Magyar Nemzet néhány napja részletes tényfeltáró írást közölt arról, hogy a főpolgármester öt évvel ezelőtti kampányát külföldi forrásból finanszírozták

A történet szálai Karácsony Gergely régi bizalmi emberéhez, Mravik Zsolthoz vezetnek vissza. Az ő tulajdonában álló, korábban csekély árbevétellel rendelkező Bakony Rental Kft. (amelynek jogi képviselője Tordai Csaba, Karácsony másik bizalmasa) 2019-ben egy egyszeri, 112,5 millió forintos külföldi tanácsadói szerződést kötött, amelyet Mravik cége a 2019-es pénzügyi beszámolója szerint egy EU-tagállami vevő részére nyújtott. 

Ez a titokzatos megrendelő pedig nem más, mint a Budai által említett Seven Chieftains and Partners OÜ.

Ezek után a nyilvános adatok szerint Mravik még a 2019. októberi önkormányzati választások előtt osztalékelőleg címén kivett a cégből 89,4 millió forintot, amiből – információnk szerint – 75 milliót készpénzben átadott egy tanácsadóként jelenleg is a Városházán dolgozó munkatárs közreműködésével a 99 Mozgalom félmilliárdos botrányából jól ismert Perjés Gábornak, aki akkor a Karácsony Gergely kampányát lebonyolító Mindenki Budapestért (Mibu) Egyesület vezetője volt. 

Perjés ezek után a 75 millió forintból több részletben, alkalmanként tízmillió forintot meg nem haladó összegeket befizetett a Mibu egyesület bankszámlájára. 

Azért kellett figyelnie az egyes befizetések nagyságára, mert a pénzmosás elleni törvény értelmében tízmillió forintos összeghatár felett már nyilatkoznia kellett volna a pénz eredetéről.

Összefoglalva tehát: a 2022-es választások előtti külföldi befolyásolási és kampányfinanszírozási botrányban felbukkanó, abból milliárdokat megszerző, Bajnai fémjelezte datadatos kör pénzelte egy észt cég bevonásával Karácsonyék 2019-es főpolgármesteri kampányát.

Ismerős technika

Megjegyezzük, lényegében ugyanazt a technikát alkalmazták, amit a 2021-es előválasztási kampány utólagos vizsgálata során megismerhetett már a közvélemény. A Karácsony miniszterelnökké válását elősegíteni hivatott 99 Mozgalom pénzügyeit szintén Perjés Gábor intézte, aki 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között több részletben, készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban. Ebben az ügyben ugyancsak nyomozás van folyamatban, sőt, Perjést már meg is gyanúsította a hatóság. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.