Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A Bajnai-féle datadatos kör áll Karácsony Gergely külföldi kampányfinanszírozása mögött

Költségvetési csalás gyanújával elrendelte Karácsony Gergely 2019-es kampányfinanszírozásával összefüggésben a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – jelentette be a Facebook-oldalán Budai Gyula. A fideszes politikus ma közzétett videójában leleplezte azt a külföldi céget is, ahonnan több mint százmillió forint érkezett Karácsonyékhoz.

2024. 05. 23. 8:55
Bajnai Gordon
Budapest, 2014. október 19. Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a tanács elnöke az Együtt-PM országos politikai tanácsának ülésén a fõvárosi Corner Rendezvényközpontban 2014. október 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Karácsony Gergely azt állítja, hogy egyszer sem finanszírozták külföldről a kampányait, költségvetési csalás miatt nyomozás indult a NAV-nál Karácsony Gergely 2019-es főpolgármester-jelölti kampányával kapcsolatban – közölte a Facebook-oldalán csütörtök reggel Budai Gyula. A fideszes politikus videójában Karácsonynak címezve azt mondta, „a főpolgármester hazudik”, majd emlékeztette, hogy melyik volt az a cég, amelyik 112 millió forintot utalt a Bakony Rental Kft.-nek: a Seven Chieftains and Partners OÜ, amely mögött Bajnai és Gyurcsány emberei, Ficsor Ádám volt titkosszolgálati miniszter és Szigetvári Viktor állt, akik a vezető tisztségviselői ennek a külföldi cégnek, és akik a DatAdat mögött is állnak. Budai emlékeztetett: az átutalt pénzből Karácsony egyik bizalmasa 75 millió forintot egy városházi dolgozón keresztül eljuttatott a 99 Mozgalom botrányából jól ismert Perjés Gábornak. Ő ezt befizette a Mindenki Budapestért (Mibu) Egyesület számlájára. 

– Na, ebből a pénzből finanszírozták az ön 2019-es kampányát – mondta Budai, aki felszólította Karácsonyt, hogy fejezze be a hazudozást és mondja el a valóságot. 

Ismert, a fideszes politikus azután fordult a hatósághoz és tett több súlyos bűncselekmény miatt feljelentést, hogy a Magyar Nemzet részletes tényfeltáró írást közölt arról, hogy a főpolgármester öt évvel ezelőtti kampányát külföldi forrásból finanszírozták. 

Cikkünk a feltehetően a főpolgármester közvetlen bizalmi köréből kiszivárogtatott dokumentumcsomag eddig feldolgozott részéből készült, amihez hozzátartozott a kampányt lebonyolító egyesület adománygyűjtő dobozainak felnyitásáról készült jegyzőkönyv is.

Ahogy arról napokkal ezelőtt beszámoltunk: a főpolgármester kampányába pumpált pénz egy gépjármű-bérbeadással foglalkozó cégen keresztül érkezett, majd a Városházán dolgozó közvetítő segítségével a 99 Mozgalom botrányából megismert Perjés Gáborhoz, a főpolgármester bizalmasához, a kampányt lebonyolító Mindenki Budapestért Egyesület irányítójához került, 

aki több alkalommal összességében több tízmillió forintot befizetett a Mibu bankszámlájára.

 

Rejtélyes külföldi megbízás

A történet szálai Karácsony Gergely régi bizalmi emberéhez, Mravik Zsolthoz vezetnek vissza, aki Karácsony zuglói polgármesteri időszakában, 2014 és 2019 között fontos pozíciókat töltött be a kerületi önkormányzatnál, jelenleg pedig a Fővárosi Vízművek kommunikációs vezetője. Az ő tulajdonában álló Bakony Rental Kft. 2019-ben az azt megelőző évhez képest kiugró árbevételt produkált. 

Az ötszázezer forintról hirtelen 119,2 millió forintra duzzadt árbevétel egy egyszeri, 112,5 millió forintos külföldi tanácsadói szerződésnek köszönhető, amelyet Mravik cége a 2019-es pénzügyi beszámolója szerint egy EU-tagállami vevő részére nyújtott.

Újra felbukkan a baloldal ügyvédje

Figyelemre méltó, hogy a Bakony Rental Kft. jogi képviselője Gyurcsány és Bajnai bizalmi embere, Tordai Csaba, aki Karácsony Gergely jogi főtanácsadója a Városházán, és nem mellékesen Mravik Zsolt élettársa. Ennek fényében nem meglepő, hogy a cégbírósági adatok szerint a Bakony Rental Kft. székhelye az a budapesti, Váci út 34. szám alatt található ingatlan, amelynek a földhivatali nyilvántartás alapján ötven-ötven százalékos tulajdonosa Mravik Zsolt, illetve Tordai Csaba.

 

Így landolt 75 millió Perjés Gábornál

A kft. pénzügyi beszámolójából az is kiderült, hogy Mravik még a 2019. októberi önkormányzati választások előtt osztalékelőleg címén kivett a cégből 89,4 millió forintot, amiből – információnk szerint – 75 milliót készpénzben átadott egy tanácsadóként jelenleg is a Városházán dolgozó munkatárs közreműködésével Perjés Gábornak, aki akkor a Karácsony Gergely kampányát lebonyolító Mibu egyesület vezetője volt.

Korábbi cikkünkben bankszámla-kivonatok bemutatásával feltártuk a Bakony Rental Kft.-ből kivett pénz további útját is: Perjés a Mraviktól közvetítőn keresztül kapott 75 millió forintból több részletben, alkalmanként tízmillió forintot meg nem haladó összegeket befizetett a Mibu egyesület bankszámlájára. Azért kellett figyelnie az egyes befizetések nagyságára, mert a pénzmosás elleni törvény értelmében tízmillió forintos összeghatár felett már nyilatkoznia kellett volna a pénz eredetéről.

Jól ismert módszer

Hozzátesszük, lényegében ugyanazt a technikát alkalmazták, amit a 2021-es előválasztási kampány utólagos vizsgálata során megismerhetett már a közvélemény. Emlékezetes: a Karácsony miniszterelnökké válását elősegíteni hivatott 99 Mozgalom ügye abban a titkosszolgálati jelentésben látott napvilágot, amely a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szólt. 

A 99 Mozgalom pénzügyeit szintén Perjés Gábor intézte, aki 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között több részletben, készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban. 

Ebben az ügyben ugyancsak nyomozás van folyamatban, sőt, gyanúsítottként hallgatták ki Perjés Gábort. Utóbbi otthonában, illetve a mostani botrányban szintén felbukkanó Tordai Csaba ügyvédi irodájában házkutatást is tartott az adóhatóság.

 

Mindent lepapíroztak

A két kampány finanszírozásának módja abban is hasonlít, hogy a vélhetően mindkét esetben jórészt külföldről érkezett pénzeket úgynevezett adománygyűjtő dobozokkal vagy ládákkal igyekeztek tisztára mosni. 

A Mibu bankszámlájára befizetett összegek „lepapírozását” szolgálhatták azok a – korábbi cikkünkben szintén bemutatott – jegyzőkönyvek, amelyek az egyesület állítólagos adománygyűjtő dobozainak felnyitásáról készültek. 

Érdemes megjegyezni, hogy a jegyzőkönyvek adattartalma hiányos, hiszen az adomány címleteit, illetve a darabszámokat nem tüntették fel, holott ezek kötelező elemei az ilyen dokumentumoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.