Élő közvetítés
Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Különleges irat bukkant fel a rejtélyes Aranyvonatról

Jelentős világháborús banktörténeti emlék tér haza Magyarországra.

2024. 05. 22. 12:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazatér Magyarországra az a levél, amelyben a második világháború végén a jegybank dolgozói arra kérik az amerikai hadsereget, hogy védelmezzék meg Magyarország Ausztriába eljuttatott aranykészletét – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Pénzmúzeum.

Forrás: Pénzmúzeum

Mint ismeretes, a második világháborúban a német megszállás cselekvésre késztette a jegybank dolgozóit, akik 1945. január 23-án az állam vagyonát, köztük a harminctonnás aranykészletet az Aranyvonaton menekítették ki az országból, nehogy hadizsákmányként a németek vagy a szovjetek kezére kerüljön.

Az írógéppel írt papír és tartalma – melyet immár az intézmény őriz – a Magyar Nemzeti Bankhoz köthető jelentős banktörténeti emlék, és további információkkal szolgálhat az Aranyvonat történetének teljes megismeréséhez. A dokumentumot Tarnay Frigyes, a jegybank főellenőre juttatta el társával – életük kockáztatásával – az amerikai katonai parancsnokságnak.

Az egykori főellenőr fia, ifjabb Tarnay Frigyes nemrég azzal kereste meg a Magyar Nemzeti Bankot, hogy fel szeretné ajánlani ezt a dokumentumot, amely nemcsak családja történetének, de az idén százéves Magyar Nemzeti Bank történetének is fontos tárgyi emléke. A tárgyalások eredményeképp Tarnay Frigyes külföldön élő gyermekei május 21-én ünnepélyes ceremónián a Pénzmúzeumnak adományozták a szóban forgó levelet.

A levél adományozója a legfiatalabb utasa volt az Aranyvonatnak, aki interjút adott a Növekedés.hu-nak. Ifjabb Tarnay Frigyes felidézte:

A vonaton a bizonytalanság és depresszió uralkodott, mindenki szomorú volt.

Elmondása szerint a ládákban őrzött aranyrudak között éltek a vagonokban, édesanyja sokszor a ládák tetején ágyazott meg neki és a két öccsének. Sokszor éheztek, a hideg időjárás pedig szintén próbára tette tűrőképességüket. Ifjabb Tarnay Frigyes szerint az Aranyvonat című játékfilm ugyan csak röviden próbálta feleleveníteni ezt a nélkülözést, benne mégis ezek a nehézségek maradtak meg leginkább.

A levél létezése és tartalma eddig is ismert volt a történészek előtt, eredeti, egyetlen darabként fontos történeti, egyben banktörténeti dokumentum. Az átadott műtárgy állományvédelmi szempontoknak megfelelő vizsgálaton esik majd át, ennek ismeretében dől majd el, milyen módon történik a restaurálása.

 

Borítókép: Ifj. Tarnay Frigyes a levél ünnepélyes átadásán (Forrás: Pénzmúzeum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.