Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Rétvári Bence: Brüsszel forrást nem küld a tanárok béremelésére, csak ellenőröket

Az EU ellenőrei azt vizsgálják hónapok óta, utalásról utalásra, miként valósult meg a pedagógusok béremelése – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence rámutatott: egy olyan forrás felhasználását vizsgálják, amelyet Brüsszelből még át se utaltak. Mint fogalmazott, talán nem minden ok nélkül van olyan érzése az embernek, mintha Brüsszel folyamatosan azt keresné, hogyan tud hibát találni, és arra hivatkozva akadályozni a tanárok és óvónők béremelését.

2024. 05. 15. 16:39
RÉTVÁRI Bence
Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a mai napig egyetlen euró sem érkezett Brüsszelből a tanárok és óvónők béremelésére, miközben a tanárok már megkapták a januári, februári, márciusi és áprilisi megemelt bérüket is, de ez eddig csak és kizárólag hazai költségvetési forrásból történt – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence azt írta: hiába adott garanciát január elején az Európai Bizottság a béremelési források folyósítására, 

lassan itt a nyári szünet, de eddig még semmilyen utalás nem történt.

Brüsszel már azokat a pénzeket is ellenőrzi, amelyeket oda sem adott – jegyezte meg, hozzátéve, ugyan Brüsszelből forrás még nem érkezett, de revizorok igen.

Az EU ellenőrei azt vizsgálják hónapok óta, utalásról utalásra, miként valósult meg a béremelés. Egy olyan forrás felhasználását vizsgálják, amelyet Brüsszelből még át se utaltak – írta. Nem a források biztosítására fordítják az energiát – folytatta –, hanem a pedagógusok tételes ellenőrzésére.

Tömegesen kérnek be kinevezési okiratokat, munkaszerződéseket. Miután ezeket megkapták, nagyon sok tanár diplomáját is bekérték. Sőt, a KRÉTA-üzeneteket is „ellenőrzik, hogy a tanárok megfelelő arculati elemekkel kaptak-e értesítést arról, hogy a béremelés részben EU-s forrásból valósul meg” – tudatta az államtitkár.

Miközben a valóságban egy euró se érkezett meg

 – hangsúlyozta. Talán nem minden ok nélkül van olyan érzése az embernek – fűzte hozzá –, mintha Brüsszel folyamatosan azt keresné, hogyan tud hibát találni, és arra hivatkozva akadályozni a tanárok és óvónők béremelését. Kiemelte: míg az uniós bürokraták csak vizsgálódnak, a kormány cselekszik. Emlékeztetett:

 2022-ben és 2023-ban 10-10 százalékkal, idén átlagosan 32,2 százalékkal nőtt a tanárok és az óvónők bére, jövőre pedig a tervek szerint 21 százalékkal emelkedik. Így összesen 93,5 százalékos az emelés, azaz négy év alatt csaknem a duplájára nő a tanárok fizetése. 

Az állami fenntartású iskolákban a tanárok átlagbére 652 ezer forintra, az igazgatói illetmény pedig átlagosan egymillió forintra emelkedett. Kitért arra is, hogy „a baloldal Brüsszelben is támadta a tanárok béremelését, valamint pert indítottak, hogy megakadályozzák a források felhasználását”.

Végül szégyennek nevezte, hogy a magyar baloldal képviselői az Európai Parlamentben nem a magyar tanárokért, hanem ellenük dolgoznak. „Sőt, még büszkék is rá, hogy kárt okoznak Magyarországnak. Brüsszelben változásra van szükség!” – hangsúlyozta közleményében Rétvári Bence.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.