Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Bóka János: A legfontosabb feladatunk a tagállami szuverenitás megóvása

A miniszter szerint a nemzet mint politikai közösség és a nemzeti kisebbség az EU számára nem létező, de legalábbis nem védendő érték.

Forrás: MTI2024. 06. 13. 15:33
BÓKA János
Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nemzetstratégiai célkitűzéseink és a kisebbségvédelem szempontjából legfontosabb feladatunk az Európai Unióban is a tagállami szuverenitás és a cselekvőképes nemzetállamok megóvása – mondta az európai uniós ügyekért felelős miniszter a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris ülésén csütörtökön az Országházban.

Bóka János megnyitóbeszédében úgy fogalmazott: a nemzeti kisebbségek védelmének és támogatásának nem az a járható útja, hogy európai szintű védelmi és támogatási rendszert alakítunk ki, hanem az, hogy megőrizzük a nemzetállamokat és képességüket arra, hogy fenntarthassák és megerősíthessék sajátos kapcsolatukat nemzeti közösségeikkel.

A miniszter szerint a nemzet mint politikai közösség és a nemzeti kisebbség az EU számára nem létező, de legalábbis nem védendő érték.

Az unió intézményeiben nem látszik a nemzeti kisebbségek helyzetének felkarolását célzó politikai szándék, nem indult el érdemi gondolkodás az uniós szintű kisebbségvédelmi politika kialakításáról – mondta, megjegyezve: az EU Alapjogi Ügynöksége többszöri felhívásuk ellenére is kifejezetten passzív maradt a hagyományos nemzeti kisebbségek jogainak védelme terén.

Bóka János szavai szerint a nemzeti kisebbségek ügyének segítése érdekében két területen, a bővítési politikában és a kulturális örökségvédelemben érdemes a magyar EU-politikának aktívnak lennie.

Mint mondta, Szerbia uniós csatlakozásával első alkalommal válhat úgy egy ország az EU tagjává, hogy közben kiemelt figyelmet szentel a nemzeti kisebbségeknek, illetve konkrét lépéseket tesz a kisebbségi közösségek helyzetének javítására.

Kitért arra is, hogy a kulturális örökségvédelemmel eddig a tanácson belül csak informális munkacsoport foglalkozott, a magyar elnökség azonban célként tűzi ki, hogy formális munkacsoporttá alakítsa azt. Szeptember 9-én pedig az EU-elnökség égisze alatt nemzetközi konferenciát szerveznek a kulturális örökségvédelemről – tette hozzá.

Célunk az, hogy megszólaljanak a Hungary Helps és más ügynökségek projektjeinek kedvezményezettjei, és ezzel felhívjuk az EU döntéshozóinak figyelmét a kulturális örökségvédelem jelentőségére, valamint a migrációra, a fejlesztéspolitikára és a klímaváltozásra gyakorolt fontos hatásaira

– fogalmazott.

Bóka János hangsúlyozta: a nemzet mint politikai közösség érték, és annak helyettesítése vagy felváltása nemkívánatos. – A nemzet mint politikai közösség fennmaradásához a szuverén nemzetállamok léte elengedhetetlen – szögezte le.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az európai integrációval a tagállamok nem az önrendelkezésüket és függetlenségüket kívánták feladni, hanem éppen ellenkezőleg.

– A régió nemzetei a nagy alkut valahogyan úgy képzelték el, hogy egyes hatáskörök átruházása, illetve közös gyakorlása révén együtt erősebbek lehetünk, mint külön-külön, és lehetséges lesz, hogy együtt is mindannyian megmaradhassunk annak, akik vagyunk – fogalmazott, hozzátéve: nem a nemzetállamok meghaladása, hanem azok megerősítése volt a célkitűzésük.

Borítókép: Bóka János (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.