Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Halálos veszélyre figyelmeztetnek + videó

A Németországban történtek különös aggodalomra adhatnak okot.

2024. 06. 26. 8:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kábítószerrel való visszaélés és az illegális kereskedelem elleni harc világnapját tartják ma – emlékeztet a Metropol. Világszerte nagyjából 200 millió ember fogyaszt rendszeresen olyan szereket, amelyekbe könnyen bele is lehet halni. Azért lett június 26. ennek a dátuma, mert az ENSZ 1987-ben ezen a napon határozta el a kábítószer-ellenes világnap létrehozását.

A nap célja, hogy erősítse a közgondolkodást a drogmentes társadalom szükségességéről és együttműködést szorgalmazzon ennek elérése érdekében, továbbá hogy az illegális kábítószer-fogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentsék.

Magyarországon 1997 óta tartják hivatalosan is ezen a napon a kábítószer-ellenes napot.

Mint arról lapunk is beszámolt, egyre több és halálosabb szer kerül piacra, amelyek nagyon hamar hazánkba is elérhetnek. Csaknem száz használóval végzett a Kínából származó nitazinszármazék Észtországban és Lettországban, de tömeges túladagolásról számoltak be a hatóságok Franciaországban és Írországban is. Nem kell hozzá sok idő, hogy a szer megérkezzen Magyarországra – figyelmeztetett a Drogkutató Intézet.

Az EU Kábítószerügyi Hatósága hívta fel a figyelmet a szintetikus opioidok rendkívül erős, legújabb csoportjára, amelyet tömegesen állítanak elő Kínában, és a Baltikumon keresztül Nyugat-Európa felé terjed. A szert elsősorban heroinfogyasztók használják, akik rendszeresen és súlyosan túladagolják, ami sok esetben halálhoz vezet.

Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet straté­giai igazgatója egy másik borzalmas drogról is beszélt a Magyar Nemzetnek. Mint kifejtette, a zombidrog valósággal hurrikánként tarolta le Amerikát, és már Európában is felütötte a fejét, ezért fennáll a veszélye, hogy nálunk is megjelenik. Az eredetileg lónyugtatóként használt alapanyagból készülő kábítószer használata súlyos függőséghez, illetve szellemi és szervi károsodáshoz vezethet.

Kifacsart testtartásban vánszorgó, üres tekintetű és amputált emberekkel találkozhatunk az utcákon, ha bekerül hazánk területére ez a szer

– mondta.

Ezenkívül Téglásy Kristóf a német drogliberalizáció veszélyeire is figyelmeztetett, aminek a magyar fiatalok is ki vannak téve. A német legalizáció hazánkra gyakorolt negatív hatása lehet az óriási mennyiségben hozzánk kerülő kábítószer, így a szülők komolyan kezdhetnek aggódni. Ha egy német fiatal legálisan zsebre vágja az engedélyezett, nagy mennyiségűnek tekinthető 25 gramm marihuánát, és a schengeni zónán belül hazánkba jön, ahol megkínálja magyar barátait, akkor ez óriási mennyiségű ellenőrizhetetlen kábítószer hazánkba áramlását jelenti. A magyarokra azonban Németországban is a magyar törvények vonatkoznak, ezért nekik ott is tilos a marihuána fogyasztása – hívta fel a figyelmet.

Borítókép: A zombifilmek világa hamarosan hazánkban is beköszönthet (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.