Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Könnyen halált okoz ez az új kábítószer és már az ajtónkon kopogtat

A heroin pótlására kitalált szintetikus anyagot Kínában gyártják, egyes balti államokban már száz körüli halálos áldozatnál tart.

Forrás: Drogkutató Intézet2024. 06. 21. 12:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem száz használóval végzett a Kínából származó nitazin származék Észtországban és Lettországban, de tömeges túladagolásról számoltak be a hatóságok Franciaországban és Írországban is. Nem kell hozzá sok idő, hogy a szer megérkezzen Magyarországra – figyelmeztetett a Drogkutató Intézet.

 

Túladagolások és halál

Mint írták, az EU Kábítószerügyi Hatósága hívta fel a figyelmet a szintetikus opioidok rendkívül erős, legújabb csoportjára, amelyet tömegesen állítanak elő Kínában, és a Baltikumon keresztül Nyugat-Európa felé terjed. A szert elsősorban heroinfogyasztók használják, akik rendszeresen és súlyosan túladagolják, ami sok esetben halálhoz vezet. 

A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) 2024-es kábítószer jelentése szerint 

ezek a rendkívül veszélyes anyagok, amelyek százszor erősebbek, mint a heroin vagy a fentanil, tévesen heroinként kerültek az utcára, ezért is fordulhat elő, hogy a nitazéneket néha »szintetikus heroinként« értékesítik, továbbá, hamis gyógyszerekben is kimutatták őket

Olyan hirtelen törtek be ezek a szerek a kábítószerpiacra, hogy nagyon rövid idő alatt, több embernél tapasztalt túladagolásnak köszönhetően túlterhelődtek a helyi egészségügyi szolgáltatások – tájékoztattak.

 

Új és erős szintetikus anyagok bukkantak fel

– Egy gyorsan változó kábítószer-piacról van szó, ahol folyamatosan új és erős szintetikus anyagok jelennek meg – mondta Alexis Goosdeel, az EMCDDA igazgatója írásos nyilatkozatában. 2023-ban soha nem látott méreteket öltött a szintetikus opioidok megjelenése Európában. 

Az EU korai előrejelző rendszere szerint a bejelentett hét új szintetikus opioidból hat nitazén volt, ami azt jelenti, hogy míg 2019–2023 között összesen tíz nitazén származék kerül az utcákra, csak tavaly pedig hat.

A Kínában gyártott nitazének már évek óta az egészségügyi és bűnüldöző hatóságok figyelmének középpontjában állnak, mivel az Észak-Amerikában zajló válság komoly aggodalmakra ad okot. Az Egyesült Államokban tavaly mintegy 75 ezer ember halt meg szintetikus opioidok, elsősorban fentanil miatt. Ez tovább növelte az ezredforduló körül berobbant vényköteles fájdalomcsillapítók elterjedése miatt elhunytak számát, amely így már egymillióra rúg.

 

Ezzel pótolják a heroinhiányt

Az Egyesült Államokban a fájdalomcsillapítók utat nyitottak a heroinnak, a heroin pedig a szintetikus opioidoknak, ami félő, hogy gyorsan megérkezik Európába, így hazánkba is. Ez azért különösen aggasztó, mert 2022 áprilisában a tálibok betiltották az ópiumtermesztést és a heroin-feldolgozást Afganisztánban, ezzel az ENSZ szerint az afgán termelés 95 százaléka kiesett. Tekintettel arra, hogy az ország a világ kínálatának kilenctizedét adja, az európai heroinhasználók korlátozott készletekből tudnak csak tiszta heroint beszerezni. 

Egyelőre a készletek kitartanak, de érdemes lenne felkészülni egy esetleges heroinhiányra 2024 végén vagy 2025-ben

– tanácsolta az EMCDDA.

Bár az ügynökség szerint még túl korai lenne kijelenteni, hogy a heroin hozzáférhetőségének csökkenése a szintetikus opioidok piacának növekedéséhez vezet, az biztosnak látszik, hogy az uniós országoknak bővíteniük kell a kezelésekhez való hozzáférést a megnövekedett számú kezelésre szoruló szerhasználó miatt. Ezenfelül több tűcsere-programra lesz szükség és a kelleténél több ellenanyagot kell beszerezni a túladagolások kezeléséhez – áll a jelentésben.

A jelentés megállapította: úgy tűnik, hogy a kokainhasználat egyre gyakoribb a kiszolgáltatottabb vagy marginalizáltabb csoportok között egyes országokban, például Franciaországban és Belgiumban. 

Mind a kokaininjekció, mind a crack kokain használatával kapcsolatban egyre több országban számolnak be arról, hogy az elmúlt években hozzájárult a HIV-fertőzöttek számának növekedéséhez

– írták.

Belgium vezető kábítószerügyi biztosa a közelmúltban azt nyilatkozta: annak ellenére, hogy a függőség látszólag nő a brüsszeli régióban, nincs kézenfekvő megoldás a megakadályozására vagy féken tartására.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/BRFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.