Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Így nézhet ki a Fővárosi Közgyűlés összetétele

Megosztott Fővárosi Közgyűléssel kell számolnia a következő főpolgármesternek.

2024. 06. 09. 5:50
Fővárosi közgyűlés
20240327 budapest fovarosi kozgyules karacsony gergely havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izgalmasan alakultak a kampány utolsó napjai: miután Szentkirályi Alexandra bejelentette, visszalép a főpolgármesteri-jelöltségtől, és arra kérte a Fidesz-szavazókat, hogy voksukat Vitézy Dávid mellett tegyék le, Karácsony Gergely és az őt támogató Gyurcsány Ferenc most igencsak aggódhatnak, vajon tud-e újrázni a jelenlegi főpolgármester.

Ezt a kérdést már csak amiatt is érdemes feltennie a jelenlegi főpolgármesternek, mert a Századvég által készített legfrissebb kutatási adatok rámutattak, hogy politikai szempontból aktív fővárosiak hasonló arányban formáltak negatív véleményt Karácsony Gergelyről (53 százalék) és Szentkirályi Alexandráról (55 százalék). Ezzel szemben a válaszadók 44 százaléka pozitívan nyilatkozott a regnáló főpolgármesterről, míg Szentkirályi Alexandra esetében ez az arány 38 százalék. Vagyis Vitézy Dávid az egyetlen főpolgármester-jelölt, akiről több fővárosi vélekedik pozitívan (58 százalék), mint negatívan (32 százalék).

A válaszadók arról is nyilatkoztak, hogy abban az esetben, ha Szentkirályi Alexandra nem szerepelne az indulók között, Vitézy Dávid a politikai szempontból aktív budapestiek 48 százalékának, míg Karácsony Gergely a megkérdezettek 42 százalékának támogatására számíthatna a vasárnap esedékes főpolgármester-választáson. A Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András pedig négy százalék támogattságra számíthat a kutatás adatai szerint.

Tudatos választók, politikai logika?

Abban az esetben, ha Karácsonynak sikerül dupláznia, és ismét a főpolgármesteri székbe ülnie, még ez sem jelenti azt, hogy ámokfutását az elmúlt öt évhez hasonlóan tudja majd folytatni.

Bár valószínűleg továbbra is ellenzéki többség lesz a Fővárosi Közgyűlésben, a voksok igencsak megoszlanak a listák között: a Medián legutóbbi felmérése szerint 29 százalékkal a Fidesz–KDNP-lista számíthat a legtöbb szavazatra, míg Karácsony Gergely Párbeszéd–MSZP–DK-listájára 23, addig a Magyar Péter Tisza Pártjának listájára 24 százalék szavazna. A kutatás szerint Baranyi Krisztina MKKP-listájára 12 százalék, az LMP–Vitézy-listára 7 százalék, Donáth Anna Momentum-listájára 6 százalék tenné a voksát. A Mi Hazánk listájára 4 százalék szavazna, ám ezzel a bejutási küszöb alatt maradna. 

Persze ez a kutatás is még Szentkirályi visszalépése előtt történt, kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a választói magatartásra. Az is megfigyelhető, hogy a főpolgármestert nem jelölölő Magyar Péter-féle párt elfogyott a kampány végére, Vitézy Dávid és az LMP kampánya viszont éppan a visszalépés miatt új lendületet kapott. 

Mire számíthat a főpolgármester?

A fenti jóslatok és az elmúlt időszak közvélemény-kutatásai tükrében annyi biztos, hogy a leendő főpolgármesternek egy megosztott Fővárosi Közgyűléssel kellene számolnia és kooperálnia októbertől, hiszen

 az utolsó ismert kutatások alapján a 32 fős közgyűlésben a Fidesz–KDNP tíz mandátumot szerezhet, a második helyen álló Tisza Párt pedig nyolc mandátummal juthat be a Fővárosi Közgyűlésbe. A Karácsony Gergely vezette Párbeszéd–MSZP–DK összesen hét mandátumot, míg a Vitézy Dávid-féle civil egyesület és az LMP közös listája négy mandátumot szerezhet, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig két közgyűlési helyet kapna a felmérés szerint.

A Medián felmérése szerint a Momentum jövője viszont igencsak bizonytalan. Megvan rá az esély, hogy a párt nem éri el az 5 százalékot, és ezzel a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak hozhat majd egy többletmandátumot. A Momentum listavezetője, Donáth Anna egyébként is úgy fogalmazott korábban, hogy nem szándékozik beülni a közgyűlésbe, de a kutatási eredmények fényében ez a teher vélhetően nem nyomja majd a vállát.

A vasárnapi fővárosi választáson a budapestiek összesen öt szavazólapot kapnak: a főpolgármester választása mellett a fővárosi listáról is döntenie kell majd a szavazóknak, vagyis arról, hogy a pártok és főpolgármester-jelöltek listái közül lehet kik kerüljenek be a Fővárosi Közgyűlésbe. Emellett a kerület polgármesteréről és a körzet egyéni képviselőjéről, valamint az EP-képviselőkről is dönteniük kell a szavazóknak. A nemzetiségi választók pedig további három szavazólapot is kapnak.

Borítókép: Elképzelhető, hogy Karácsony Gergely egyhamar nem ül vissza a főpolgármesteri székbe, hanem be kell érnie a DK fővárosi frakcióvezetői posztjával. (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.