Ismét hatalmasat tévedett Karácsony Gergely

A főpolgármester továbbra is csak az ígéretek embere maradt.

2024. 06. 26. 6:33
Budapest, 2023. május 22.
Karácsony Gergely fõpolgármester a 3-as metró felújított Nagyvárad téri állomásának avatásán 2023. május 22-én. Átadták a metróvonal Lehel téri és Nagyvárad téri, megújult állomásait, ezzel befejezõdött a vonal öt és fél évig tartó rekonstrukciója.
MTI/Mónus Márton
Fotó: MTI/Mónus Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Budapest főpolgármestere azt ígérte, az oroszok nélkül is kellemesebb lesz az utazás nyáron az M3-as metróban, valójában ugyanolyan pokoli a hőmérséklet, mint 2020 júliusában, amikor azt írta, hogy a helyzet tarthatatlan – írja a Mandiner.

Ismét téma – okkal és joggal – az M3-as metró klimatizálása. Én is beszéltem erről a kampányban sokat, mert a helyzet, a nyári forróságban az elviselhetetlen meleg a metrókocsikban, valóban tarthatatlan

– írta Karácsony Gergely még 2020 nyarán, ám a tarthatatlan helyzet azóta sem változott, a főpolgármester által felvázolt megoldások pedig valójában nem érnek semmit, ezért szaunában érezheti magát minden nap félmillió ember, aki ezt az útvonalat választja.

 

Miért nem klimatizálják az M3-as metró szerelvényeit?

Megválasztása után a főpolgármester azt nyilatkozta, jelentős műszaki kihívás a metrókocsikba klímát szerelni. Azóta kiderült, és a BKV is megerősítette, hogy

a vizsgálatok alapján technikailag megvalósítható az M3-as metró klimatizálása.

Emellett Karácsony Gergely arra is hivatkozott, hogy a felújítást végző orosz MWM Rt. engedélye és jóváhagyása nélkül nem lehet a kocsikhoz hozzányúlni, mert akkor elveszne a garancia. Azonban a főpolgármester tétlenségének köszönhetően idővel egyre nehezebbé vált az orosz metrókocsikat gyártó céggel való megegyezés, ugyanis az orosz–ukrán fegyveres konfliktus kitörését követően az MWM gyára háborús feladatokat is ellát, az uniós szankciók és embargók pedig ellehetetlenítenék a tárgyalásokat Budapest és a vállalat között.

A BKV és a cégek készen állnak, egy dolog hiányzik – a fentebb említett okok miatt –, az orosz fél hozzájárulása. Ezt szóban meg is adták, de biztos, ami biztos, írásos megerősítést is kértünk. Erre várunk

– írta a főpolgármester négy évvel ezelőtt. Miközben tehát az orosz támadás óta eltelt időre vonatkozó érv érthető, nem szabad elfelejteni, hogy a háború kitörése előtt sem tudta megoldani a főváros ezt a helyzetet, az állítólagos szóbeli megállapodás ellenére sem.

 

Mivel kampányolt Karácsony Gergely?

Az M3-as metró hőmérséklete azért is kényes téma, mert 2019-ben Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányának egyik fontos eleme volt a metró klimatizálása. Ő maga is méricskélt Celsius-fokokat a szerelvényekben, sőt, párttársai, a gyakorlatilag mérhetetlen és önállóan választáson elindulni képtelen Párbeszéd politikusai törölközős bemutatóval kampányoltak, feltéve azt a kérdést, hogy ez most akkor metró vagy szauna.

Ehhez képest az elmúlt öt évben semmiféle érdemi előrelépés nem történt az ügyben,

a vonal teljes felújítása nem oldotta meg a problémát, Karácsony Gergelyék viszont az orosz félre mutogatnak, miközben a BKV idei üzleti tervében sem szerepel a beruházás.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a 3-as metró felújított Nagyvárad téri állomásának avatásán (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.