Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Korrupció Óbudán: tíz gyanúsított van, százmilliós kenőpénz

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a III. kerület baloldali alpolgármestere százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek.

2024. 06. 19. 10:11
Az 1906-ban épült Városháza, Polgármesteri Hivatal Óbudán a Fõ téren. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában minősített vesztegetés elkövetésével gyanúsított meg öt újabb személyt, akik közül ketten őrizetben vannak – olvasható az ügyészség legfrissebb, szerda reggeli közleményében.

A hatóság annak kapcsán adott újabb tájékoztatást, hogy kedden több helyszínen, köztük Budapest Főváros III. Kerület Óbuda–Békásmegyer Önkormányzatának épületében végzett kutatást és lefoglalást, valamint hallgatott ki több személyt gyanúsítottként. 

A KNYF szerint a kihallgatott gyanúsítottak között van az egyik III. kerületi alpolgármester és egy önkormányzati cég vezetője. Mindketten őrizetben vannak, letartóztatásukra az ügyészség indítványt fog tenni. 

Lapunk úgy tudja: a szóban forgó alpolgármester Czeglédy Gergő, aki a június 9-i önkormányzati választáson ismét mandátumot szerzett a kerületben.

Czeglédy egyébként a Demszky-érában a számos korrupciós botrányba keveredett Hagyó Miklós embere volt. Gyanús gazdagodását pedig a kampány alatt is szóvá tette többek között Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje.

Az ügyészség által most kihallgatott öt emberrel szemben vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúját közölte, amelyet az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított – akik a strómancégek ügyvezetői voltak – bűnsegédként követett el.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

 

Reagált az önkormányzat

Óbuda–Békásmegyer önkormányzata délután tudatta: a főügyészség közleményéből értesültek arról, hogy egy III. kerületi alpolgármestert és egy cégvezetőt bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg és vettek őrizetbe egy folyamatban lévő nyomozás során. Az önkormányzat jelezte, hogy a gyanúsítás tartalmára vonatkozóan az ügyészségi közleményben közreadottaknál több információval nem rendelkezik.

Kitértek arra, hogy kedden, amikor az ügyészség a kutatást és a szkennelt iratok lefoglalását végezte el az önkormányzat épületében, az eljárás során mindenben együttműködtek az ügyészekkel, minden kért dokumentumot a rendelkezésükre bocsátottak.

Az önkormányzat ügykörébe tartozó szerződések mindegyike jogszabálynak megfelelő és valós teljesítésen alapul, és ez kizárja a fiktivitást

– közölték. Az erre vonatkozó bizonyítékok rendelkezésükre állnak, és nyilvánosságra fogják őket hozni.

Borítókép: Az óbudai városháza (Fotó: Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.