Állandóan csöng a telefon az utolsó fülkében + videó

Turistalátványosság lett a készülék Elzászban.

2024. 07. 21. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dús lombú hegyek között, egy apátsági kert közelében áll a festői Elzászban az utolsó, működőképes franciaországi telefonfülke, ahová az utóbbi időben az ország egész területéről érkeznek a telefonhívások –írja a Híradó.hu.

Murbach, a nevében is, fekvésében is a németországi tájakat idéző, festői elszászi település, ahová eddig középkori apátsága miatt látogattak el a turisták, újabb látványossággal bővült: itt található Franciaország utolsó, még működő telefonfülkéje. A 160 fős hegyvidéki községben található működő fülkét a francia Paris Match hírmagazin újságírója szúrta ki. A csengő-bongó látványosság annyira népszerű lett, hogy a helyi idegenvezető, aki korábban a VIII. századi bencés apátság kertjéig kalauzolta a látogatókat, most már a telefonfülkéhez is elkíséri őket.

A fülkét működtető Orange telefonszolgáltató elmondása szerint addig üzemelteti a mobilhálózatok által le nem fedett, úgynevezett fehér zónában fekvő készüléket, amíg legalább egy telekommunikációs cég mobilhálózata le nem fedi a területet.

A Le Figaro cikke szerint a készülék, amelynek üveglapja betört, csak segélyhívásra használható, érmét nem lehet beledobni, kártyás hívásra sem alkalmas. Az Orange szerint havonta öt hívás ment ki onnan, és amíg „fel nem fedezték”, rendkívül ritkán akadt egy-egy beérkező hívás is.

A fülke azóta zeng szinte éjjel-nappal, hogy a Paris Match megadta a hívószámát.

A település alpolgármestere egy papírlapot és egy tollat helyezett el a fülkében, hogy a beérkezett hívásokat fogadók feljegyezhessék, honnan hívták a fülkét, amely mostanra már nemcsak Franciaország minden tájáról, hanem Afrikából is fogad hívásokat.

A nyilvános telefonfülkék Európa-szerte egyre nagyobb kuriózummá válnak, köszönhetően a mobiltelefonok és a mobilhálózatok elterjedésének. Amint arról már korábban beszámoltunk, 2021 nyarán eltávolították az utolsó nyilvános telefonfülkét Csehországban.

A Prágától mintegy ötven kilométerre délnyugatra fekvő Hlubyne település központjában megszüntették és eltávolították a helyéről az utolsó nyilvános telefonfülkét, amely még rá volt kapcsolva az országos telefonhálózatra.

Az utolsó beszélgetés ezen a telefonkészüléken már több mint két éve zajlott le

– mondta Jan Hruska, az O2 telefontársaság műszaki igazgatója. Miután a cseh távközlési hivatal 2020 őszén úgy döntött, hogy 2021-ben az állam már nem fogja támogatni a nyilvános telefonfülkék üzemeltetését, azok tulajdonosa és a szolgáltatást bebiztosító O2 cég bejelentette: januártól kezdve fokozatosan felszámolja az összes még működő nyilvános telefonfülkéjét.

Az O2 cég kimutatása szerint nemrég még 1150 nyilvános telefonfülke működött Csehországban, többségük a kevesebb mint 200 lakosú településeken. A mintegy 150 lakosú Hlubine központjában álló telefonfülke volt az utolsó, amelyet az O2 emberei leszereltek és eltávolítottak a helyéről. Petr Boukal, Hlubine polgármestere bejelentette: az utolsó csehországi telefonfülke helyét emléklappal jelölik meg.

A nemzetközi telefonfülke leszerelési trendbe Magyarország azonban csak részben illeszkedik, ugyanis

a Magyar Telekom adatai szerint a cég 2023 októberében összesen 4389 nyilvános távbeszélő készüléket üzemeltetett.

A nyilvános telefonok használati ideje drasztikusan csökkent, de a fenntartásuk kötelezettség.

A nyilvános telefonok használata az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején volt a csúcson, azokban az években egy készülékről átlagban havonta több mint tíz órát telefonáltak. Öt évvel később ez hat órára csökkent, 2010-re már a másfél órát is alig haladta meg – tudta meg a szolgáltatótól a Kisalföld.

Havonta átlagosan húsz perc egy nyilvános készülék használati ideje, egy telefonról havonta átlagosan kevesebb mint ötven hívást kezdeményeznek. A fülkékből havonta átlagosan egy hívás még mindig érkezik az ingyenesen hívható segélyhívókra.

A Nemzeti Média- és hírközlési Hatóság kötelezi a Magyar Telekomot arra, hogy minden háromezer főnél kisebb lélekszámú településen legalább egy nyilvános állomást, valamint minden megkezdett háromezer fő után továbbiakat működtessen.

A szolgáltató ugyanakkor közölte, hogy

a 2020 végén megújult hírközlési szabályozás értelmében a közeljövőben várható annak eldöntése, hogy ennek az egyetemes szolgáltatás elemnek a további fenntartása indokolt-e. A Magyar Telekom szolgáltatási területén jelenleg is folyik az üzemelő nyilvános távbeszélő állomások mennyiségének áttekintése, racionalizálása, melynek keretén belül várhatóan több – az egyetemes kötelezettségen túli – telefonkészülék és telefonfülke leszerelésére, illetve típuscseréjére sor kerül.

A vállalat 2022-ben Budapesten 400, vidéken 50 fülkét szerelt le, a meglévő készülékek fenntartása pedig évente 350 millió forintba kerül.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.