Fontos kötelezettsége van a vállalkozásoknak, ha kifutnak a határidőből, sokba kerülhet + videó

Érdemes figyelni, mert a cégek nem kapnak hivatalos értesítőt.

Forrás: MTI2024. 07. 17. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 18-áig kell elkészíteniük saját kiberbiztonsági intézkedési tervüket az érintett vállalkozásoknak, valamint bejelentkezniük a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) rendszerébe – közölte a Gábor Dénes Egyetem, akik egyben emlékeztettek arra is, hogy az Országgyűlés tavaly májusban fogadta el a kiberbiztonsági tanúsításról és kiberbiztonsági felügyeletről szóló törvényt, amely mintegy 2500–3000 magyar vállalkozást érint.

Felidézték, hogy június 30-áig kellett a vállalkozásoknak kitölteniük egy ingyenes érintettségi kérdőívet, kijelölniük egy, az elektronikus információs rendszerek biztonságáért felelő dolgozót, valamint nyilvántartásba vetetniük magukat az SZTFH rendszerében. 

 

Egyre több ember válik a kiberbűnözők áldozatává

A szabályozás a 2016-ban megalkotott Network and Information Systems (NIS) uniós irányelv alapján lép hatályba Magyarországon is, amelynek célja, hogy a tagállamok védettebbek legyenek a kiberbiztonsági incidensekkel szemben, és hatékonyabban reagálhassanak azokra. 

A kiberbiztonsági intézkedésre nagy szükség van idehaza is, ugyanis a SZTFH adatai szerint tavaly Magyarországon 13 ezer ember vált kiberbűnözők áldozatává, és ezáltal 30 milliárd forint anyagi kár keletkezett.

A szabályozás alá eső vállalkozásoknak el kell készíteniük a saját elektronikus információs rendszerükkel kapcsolatos intézkedési tervet is, ennek tartalmaznia kell például a munkavállalók felkészítését az információbiztonsági rendszerek használatára. 

A vállalkozások az SZTFH és a Gábor Dénes Egyetem együttműködésében létrehozott Nis2.gde.hu weboldalon tölthetik ki az érintettségi kérdőívet, ellenőrizhetik bejelentkezési kötelezettségüket, illetve indíthatják el regisztrációjukat. 

A cégek ugyanakkor nem kapnak hivatalos értesítést arról, hogy a szabályozás hatálya alá esnek-e, minden vállalkozásnak magának kell lefuttatnia egy önellenőrzési folyamatot. Késve beadott jelentkezés esetén a bírság 50-150 ezer forint, a regisztrációs kérelem elmulasztása esetén már legalább egymillió, de akár 150 millió forint is lehet 

– jelezték. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.