Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Franciaország

Kezdődhet az építkezés, látványos videón az új hazai gigaberuházás

A legolcsóbb ajánlatot tevővel már alá is írták a szerződést.

Forrás: Világgazdaság2024. 07. 03. 12:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkötötték a szerződést június 21-én a Mohácsi Duna-híd és a kapcsolódó úthálózat megépítéséről a legfrissebb európai közbeszerzési lapszámban megjelent tájékoztatódokumentum szerint – vette észre a Világgazdaság. Mint írták, mérföldkőhöz ért a projekt, mivel ez alapján nagyon úgy tűnik, hogy megvan a szükséges forrás a kivitelezéshez. Nagy horderejű beruházásról van szó, hiszen ez lehet a 21. Duna-híd Magyarországon, továbbá ez lesz minden idők legnagyobb összegű hídépítése. A 20. Duna-híd, a Paksot Kalocsával összekötő Tomori Pál híd június eleji avatásán Orbán Viktor megüzente a hídépítőknek: lehet tovább délre menni a Dunán, felkészül Mohács, a következő híd ott fog megépülni. 

 

Hídépítés a legolcsóbban

A nyertest még április 23-án választották ki, a szerződés odaítélése pedig keretmegállapodáson belül történik, a vevő az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM). A nyílt, uniós közbeszerzési eljárásban három ajánlat érkezett be: a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt.-től, a Strabag Építő Kft.-től, valamint a Swietelsky Magyarország Kft.-től. A legolcsóbb ajánlat nyert, amit a Duna Aszfalt tett. A tiszakécskei építőipari óriás tartalékkeret nélkül nettó 294,96 milliárd forintért vállalta az új mohácsi Duna-híd és a kapcsolódó feladatok kivitelezését, miközben a Strabag nettó 309,96 milliárd forintos, a Swietelsky pedig nettó 316,028 milliárd forintos árajánlatot adott. 

A nettó 294,96 milliárdos összeg kedvezőbb a várakozásokhoz képest, mivel Lázár János építési és közlekedési miniszter tavaly decemberben még 300-320 milliárd forintra becsülte az új Duna-híd építési költségeit.

A hídon kívül összesen 28,8 kilométernyi út fog elkészülni kétszer egy, illetve kétszer két sávon. Ennek része egy körforgalmú csomópont, három közúti híd, valamint kerékpárút levezetése az új Duna-hídról. Az országos közút részeként a Duna folyamot keresztező új híd felszerkezeti hossza összesen 756 méter lesz, ami két ártéri hídból és egy mederhídból fog állni. Az új mohácsi Duna-hidat is 2-szer 2 sávos, osztott pályás keresztmetszettel építik meg, ráadásul kerékpárút-átvezetéssel.

Ezenkívül az ártéri hídhoz csatlakozva egybefüggően 8,5 kilométer hosszban kétszer két sávos osztott pályás országos közút (főút) épül az M6-os autópályáig. Ezen belül lesz együttesen öt darab új turbókörforgalom, egy iparvágányok és közút feletti műtárgy, egy iparvágány feletti háromnyílású műtárgy, egy iparterületi út feletti kéttámaszú műtárgy és egy 3,9 méter széles kerékpáros aluljáró-keretelem, továbbá másik három kéttámaszú műtárgy, hozzá egy kéttámaszú kerékpáros műtárggyal. A megvalósítás során a körforgalmakhoz csatlakozó országos és önkormányzati utakon kerékpárutakat, közműveket és párhuzamos mezőgazdasági utat fognak építeni. Az ÉKM kiemelte, hogy az építési beruházás oszthatatlan szolgáltatásnak minősül.

 

A mohácsi Duna-híd jelentősége

A Mohács két Duna által elvágott részét összekötő híd megépítése több évtizede napirenden van. Itt komppal lehet csak átkelni, sokszor viszontagságos körülmények között. Az új híd nemcsak a helyi lakosság mindennapjait tenné könnyebbé, hanem az országos úthálózatban is kiemelt jelentőségű lenne: kapcsolatot teremt az 51. számú főút és az M6-os autópálya között. A távlati célok között is fontos szerepet játszik, hiszen a déli országos közúti gyorsforgalmi gyűrű bekapcsolódó elemeként funkcionálhat. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy

összekötné a sugárirányú gyorsforgalmi infrastruktúra-elemeket, valamint a déli határ mentén elhelyezkedő városok (Pécs, Mohács, Baja, Szeged) ipari súlypontjait.

Ezenfelül a déli-délkeleti szomszédos országokból érkező teherforgalmaknak átkelést biztosítana a folyón, így a számottevő kamionos forgalomnak nem kell a megközelítőleg 30 kilométerrel északra, belterületen elhelyezkedő bajai hídon áthajtania. Napirendben van még egy kikötőfejlesztés, amellyel együtt megnyílhat az út ahhoz, hogy Mohács meghatározó logisztikai bázissá váljon.

 

Az évfordulóra elkészülhet a hídszerkezet

A kivitelezés a tervek szerint még 2024-ben elkezdődik. A szerződéskötéstől számítva 50 hónap van az új mohácsi Duna-híd megépítésére, vagyis 2028 ősz közepére-végére adhatják át a forgalomnak, de a hídszerkezet már 2026-ra, a Mohács 500 program csúcspontjára elkészülhet, amire méltó eseménysorozattal készül a kormányzat. Hargitai János miniszteri biztos arról beszélt, hogy gőzerővel zajlik a mohácsi csata 500. évfordulójára való megemlékezés szervezése. Ennek keretén belül több milliárd forintos kulturális és területfejlesztési beruházások valósulnak meg, aminek  része a mohácsi Duna-híd. Emellett meghosszabbítják az M6-os autópályát az országhatárig, és egy új múzeum is születik, emléket állítva a mohácsi vésznek.

Borítókép: Megépül az új Duna-híd Magyarországon, mérföldkőhöz ért a beruházás (Fotó: Speciálterv)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.